Ceza Hukuku
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Ceza hukuku temelini oluşturur. Haksız fiillerin yol açtığı tüm durumlar ceza hukukunun alanına girer. Toplumsal barışın korunmasında ceza hukuku önemli bir rol oynar. Bu hukuk dalında yer alan yaptırımlar sayesinde, suç işleyenler eylemlerinin sonuçlarına katlanır ve potansiyel olarak suç işleme kapasitesine sahip olan kişiler için de caydırıcı unsurdur.
Ceza Hukuku Neleri Kapsar?
Özel ve genel olmak üzere iki kapsamda ele alınabilir. Genel ceza hukuku, maddi ve manevi olmak üzere iki kısımda incelenir.
5237 sayılı Türk Ceza kanununda suça verilecek olan cezalar: “Türk Ceza Kanununun 1. Maddesi ceza kanununun amacını belirler: “Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.”
2. maddesi suçta ve cezada kanunilik ilkesini belirler: “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz.
(2) İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz.
(3) Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz.”
3. maddesi adalet ve kanun önünde herkesin eşit olduğunu vurgular: “Suç işleyen kişi hakkında işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunur.
(2) Ceza Kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınamaz.”
4. maddesi kanunun bağlayıcılığı ile ilgilidir: “Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz.
(2) (Mülga : 29/6/2005 – 5377/1 md.)”
5. madde özel kanunlarla ilgilidir: “Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır.”
Olarak detaylandırılmıştır.
Maddi Ceza Hukuku
Türk Ceza Kanununda açıkça tanımlanmıştır. Suçun hangi nedenlerden meydana geldiği ve suça verilecek olan cezalar detaylı olarak bu hukuk dalında anlatılır.
Manevi Ceza Hukuku
Türk Ceza hukuku kapsamında değerlendirilir. Bu hukuk dalında suçun kasten işlenip işlenmediğine bakılır. Eğer kişi ya da kişilerin suçu bilerek işlemedikleri anlaşılırsa, suçun sonucu ve niteliğine göre hafif cezalar verilebilir. Bazı durumlarda hakimin takdirine göre sanık olan kişi ceza almayabilir.
İnfaz hukuku kurallarına göre bu durum, manevi suç unsuru olarak adlandırılır.
Ceza hukukunun dayanağı olan yasa metnini detaylı incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5237&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5 bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
Özdemir Hukuk Bürosu Ceza Hukuku Alanında Neler Yapar?
Kartal hukuk bürosu olarak, ceza hukukunu esas alarak müvekkillerimizin haklarını savunuruz. Ayrıca Kartal ceza hukuku alanında danışmanlık hizmeti veririz.
Ceza ve ağır ceza davalarına müdahil oluruz. Her iki tarafı da temsil ederiz ve kişilerin haklarını savunmaya çalışırız.
Savcılık iddianamesini araştırırız. Eğer ortada haksız bir tutuklama eylemi varsa, bu duruma müdahale ederiz. Yani tutuklamaya itiraz ederiz. Sorgulama ve ifade alma işlemlerinin hukuka uygun yapılıp yapılmadığını inceleriz. Gerekli olan durumlarda müdahale ederiz.
Kartal Anadolu adliyesi ve diğer adliyelerdeki İlk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz ederiz ve temyiz sürecini başlatırız.
Ayrıca aşağıda sıralanan kanunlar nezdinde, müvekkillerimize hizmet veririz:
- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu,
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu,
- 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun,
- 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun,
- 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu,
- 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu,
- 2911 saylı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu.
Ceza Hukukunda Yetkili Olan Mahkemeler Hangileridir?
Ceza hukukunda yetkili ve görevli olan mahkemeler aşağıda sıralanmıştır:
- Asliye Ceza mahkemesi,
- Sulh ceza mahkemesi,
- Ağır ceza mahkemeleri,
- Çocuk mahkemeleri,
- Çocuk ağır ceza mahkemeleri,
- İcra ceza mahkemeleri,
- Fikri sinai haklar ceza mahkemeleri,
- İstinaf mahkemeleri,
- Yargıtay ceza daireleri.