Aile İçi Tapu Devri Nasıl Yapılır

Aile İçi Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Aile içi tapu devri, miras ve benzeri durumların devir işlemlerinden biridir ve hukuki bir süreçtir. Bu işlem, eşe tapu devri ya da babadan çocuğa tapu devri gibi sebeplerle gerçekleştirilir. Aile içi tapu devri, gerçek bir satış süreci olmasından dolayı, kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde yani bağış ya da hibe yolu ile devir gerçekleşebilir.

Ancak, bir beden alınmadan hibe ya da bağış olarak verilmesi ile ödenmesi gereken harç tutarı fazla olur. Bu masraflarla karşılaşmamak için ya da 3. Kişiler nezdinde gerçek bir devir gerçekleşiyor gibi görünmek üzere gerçekleştirilir. Aile içi tapu devir işlemlerinde bazı anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir. Bu durumda taraflardan biri mahkemeye dilekçe ile başvuru yapabilir.

Aile İçi Tapu Devri Nedir?

Aile içi tapu devri, genellikle miras ve benzeri durumlarda gerçekleştirilen taşınmaz devridir. Bu devir, eşten ya da babadan çocuğa tapu devri olarak yapılır. Aile içi tapu devri gerçek bir satış olarak işlem görür. Bu durumda, kişiler arasında bedel ödemesi olmaksızın bağış ya da hibe olarak da yapılabilir.

Ancak, aile içi bir satış süreci olarak geçiyor olsa da, bu sürecin gerçek bir satış şeklinde yürütülmesi en önemli noktalardan biridir. Bu süreçte tutarın elden değil banka aracılığı ile ödenmesi gerekir. Bu şekilde gerçekleştirilen devir işlemlerinde, geçersizlik iddiaları ihtimali de ortadan kaldırılmış olur.

Hibe olarak yapılan devir işlemi için ödenen harçlar, normal satış sürecine göre çok daha yüksek olur. Bu sebeple gayrimenkul devrinin yapıldığı sırada, satış işlemi daha çok tercih edilir. Böylece, aile içi gayrimenkul satış işlemi, bir yabancıya gayrimenkul satışı yapar gibi gerçekleştirilir. Normal bir satış sürecinin söz konusu olduğu devir işlemlerinde, pek çok belge talep edilir.

Aile İçi Tapu Devri Nasıl Gerçekleştirilir?

Aile içi tapu devri, genellikle miras yolu ile yapılacağı gibi benzer sebeplerden de yapılabilir. Devir esnasında ödenmesi gereken harç bedelleri, yüksek olduğu için gayrimenkulün satışı sırasında devir işlemine daha sık başvurulur. Aile içi tapu devrinin satış süreci gerçek olabileceği gibi kişiler arasında bağış ya da hibe olarak da gerçekleştirilebilir. Devir işlemi esnasında taşınmaza ve alıcı ile satıcıya ait belgelerin toplanmasına ihtiyaç duyulur. Bu süreçlerin doğru şekilde ve eksiksiz takip edilebilmesi için Aile ve Boşanma Hukuku avukatı desteği alabilirsiniz.

Aile İçi Tapu Devri İçin Hangi Belgeler Talep Edilir?

Aile içi tapu devri yapılabilmesi için bazı belgeler istenir. Bu belgeler eksiksiz şekilde toplanmalı ve teslim edilmelidir. Aile içi tapu devri için istenen belgeler şu şekildedir.

Aile içi devre konu olan taşınmazın; tapu senedi, bulunmuyorsa gayrimenkulün ada ve parsel numarasını belirten belge,

Tapuyu devreden ve devir alacak olan kişi ya da kişilerin fotoğraflı kimlik belgesi, pasaportu ya da vekil avukatın kimliği ile vesikalık fotoğrafı,

Temsilci unvanı ile katılan kişinin temsile ilişkin belgesi,

İlgili belediyen alınan “Vergi borcu yoktur” yazısı.

Söz konusu emlağın rayiç bedelini gösteren yazı,

İşlemin yapılacağı gayrimenkul konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesinin de eklenmesi gerekir.

Aile İçi Tapu Devir Masrafları 2025 Yılında Ne Kadar?

Aile içi tapu devir masrafları her yıl ilgili makamlarca güncellenir. 2025 yılı sürecinde devir işlemlerinde, ücret yani tapu harcı ödenmesi gerekir. Tapu harcı hesaplaması, devri yapılacak olan taşınmazın tapu dairesinde belirtilen değerinin %4’üdür. Bu oran ise alıcı ve satıcı arasında %2 paylaşılacak şekilde ödenir. Devri yapan ve devri alan kişi ya da kişiler kendi aralarında tapu devir ücretini farklı oranlarda ödeyecekleri şeklinde de mutabakata varabilir.

Aile İçi Tapu Devri Uyuşmazlıklarında Hangi Mahkeme Yetkilidir?

Aile konutuna dayalı açılacak tapu iptal ve tescil davalarıyla aile mahkemeleri ilgilenir.” Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine dair 4787 sayılı Kanunun 4 maddesinde yer alan aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlerden olduğundan bu davalarda görevli mahkeme Aile mahkemeleridir.”

Aile İçi Tapu Devri Ne Zaman Yapılır?

Aile içi tapu devri; herhangi bir gayrimenkulün sahibinin değişmesi talebi ile yeni maliğin kesinleşmesi için yapılır. Devir yapacak ve devralacak kişinin dosyası ile tapu müdürlüğünden randevu alması gerekir. Randevu saatinden on beş dakika önce tarafların belgeler ile birlikte tapu işlemleri için hazır bulunması gerekir. Tapu harcının ödendiğini gösteren belge de, yanlarında hazır olmalıdır. Tapu harçları, işlemin yapıldığı vergi dairesine ödenmelidir. Ortalama 1 ila 2 gün içinde tapu devir işlemleri gerçekleştirilir.

Aile İçi Tapu Devri Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Aile içi tapu devri esnasında her iki tarafın da güvenliği açısından gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Randevu günü, tapu devri sırasında alıcı ve satıcı kendilerinden istenen evraklar ile hazır bulunmalıdır. Tapu işlemleri yapılırken gayrimenkul avukatı ya da vekiller eşliğinde işlemler gerçekleştirilir. Tapu devrine kendiniz gidemiyorsanız, bir vekil atayabilirsiniz. Böyle bir durumda vekaletname için de bazı sınırları belirlenir ve malın açık adresi gibi bilgilere de yer verilir.

Tapu vekaleti yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri  de, vekalet süresinin ne kadar olacağıdır. Aksi takdirde vekalet süresiz olarak kabul edilir. Tapu harcı ödemesi sırasında usulsüz durumlar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda ceza söz konusu olabilir. Bu nedenle genel süreci detaylı şekilde takip etmenizde yarar var. Bu durumda gayrimenkul avukatı vekalet ücreti de masraflar içine eklenir.

Masrafsız Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Aile içi tapu devri işlemlerinin başarı şekilde tamamlanabilmesi için tapu dairesinde harç ödemesi gerçekleştirilir. Söz konusu harcı ödemek istemeyenler, tapu devri sırasında herhangi bir ücret ödememek yani masrafsız bir şekilde tapu devrini yapamaz.

Tapuda taşınmaz devri için iki farklı şekilde işlem gerçekleştirilebilir. Bunlar; satış ya da bağıştır. İster satış ister bağış yolu ile tapu devri yapılacak olsun, her iki yolda da tapu dairesinde belirli bir oranda harç ödemesi gerekir. Tapu harcı ise tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının %4’ü oranında olabilir. Aynı zamanda, döner sermaye kaleminin de ödenmesi gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

Aile İçi Tapu Devri Ne Kadar Sürebilir?

Aile içi tapu devrinin tamamlanması için Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgelerin eksiksiz olarak hazır bulundurulması gerekir. Tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekir. Bu iki işlemin tamamlanmasından sonra tapu devri işlemlerine başlanabilir. Tüm isteneler tamamlandıktan sonra 1 ya da 2 gün içinde devir işlemleri gerçekleşmiş olur.

Aile İçi Tapu Devri Davası İçin Avukat Şart Mı?

Aile içi tapu devri, zamanında ve eksiksiz şekilde tamamlanması için avukat yardımı almak önemlidir. Anlaşmazlık olması durumunda ise devreden ya da devir isteyen taraflardan biri avukatı ile mahkemeye başvurabilir. Sürecin sağlıklı şekilde yönetilebilmesi için avukat ile çalışmak önemlidir.

Aile İçi Tapu Devrinde Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Aile içi tapu devri zorunlu arabuluculuk kapsamında ele alınmaz. Tapu devri için arabulucu süreci söz konusu değildir. Dolayısı ile arabuluculuk yöntemi ile tapu devri yapılamaz.

Aile İçi Tapu Devri Nereye Yapılır?

Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan bir devir sürecini ifade eder. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeleri Tapu Müdürlüğü’ne sunması gerekir. Tapu Müdürlüğü, söz konusu gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü’dür.