Alkollü Araç Kullanma Cezası 2025

Alkollü Araç Kullanma Cezası 2025

Alkollü araç kullanma cezası 2025, sürücülerin yeni yılın gelmesi ile araştırdığı Karayolları Trafik Yönetmeliği konularından biridir. Kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak için trafik kurallarına uyması zorunludur. Ülkemizde trafik kuralları; Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında düzenlenmiştir. Bu kurallar kapsamında alkollü araç kullanan sürücüler cezaya çarptırılır. Alkollü araç kullanmak kanunlar nezdinde yasak olan davranışlardan biridir.

Yasal düzenlemelere aykırı davranan sürücüler hakkında idari para cezası verilir. Aynı zamanda sürücü belgelerine de geçici olarak el konulur. Kolluk kuvvetleri ve trafik polisleri tarafından sürücünün alkollü araç kullandığı tespit edilirse, ilgili kanunlarda yer alan cezalar uygulanır. Sürücü, her ihlal için 20 ceza puanı da alır. Bir yıl içinde100 ceza puanına ulaşan sürücülerin ehliyetine belli bir süre el konur.

Kanunda yer alan alkol oranının üzerinde vücudunda alkol bulunan sürücülerin haklarında düzenlenecek olan işlemlere karşı yargı yoluna başvurabilmeleri de yasal haklarıdır. Alkollü araç kullanımı en önemli trafik kazaları sebepleri içinde yer alır. Bunu önlemek üzere belirlenen yaptırımların uygulanması sürücü, yolcu ve yayaların yaşam hakkını güvence altına almayı, can ve mal güvenliği korumayı hedefler.

Alkollü araç kullanma cezası 2025 ile ilgili hazırladığımız bu yazımızın detaylarını inceleyebilirsiniz. Alkollü araç kullanma sebebi ile hakkında cezai süreç başlatılan sürücülerin deneyimli bir ceza hukuku avukatı yardımına başvurması hak ve menfaat kaybı yaşanmaması açısından sağlıklı bir yaklaşım olur.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Alkollü araç kullanan sürücü, çeşitli cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalır. Alkolü araç kullanma cezası, idari ve cezai yaptırımlar şeklinde uygulamaya konur. Karayolları Trafik Yönetmeliği ve Karayolları Trafik Kanunu kapsamında, trafikte alkollüyken araç kullanmak yasaktır.

Kanunlar çerçevesinde bir kişi trafikte kanunda belirtilen sınırın üzerinde alkollüyken araç kullanırsa yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırım idari para cezası olabileceği gibi hapis cezası şeklinde de uygulanabilir. Sürücü kanunda belirtilen sınırların üzerinde alkollü araç kullandığında idari para cezası ilecezxalandırılır. Alkollüyken kamu güvenliğini tehlikeye sokması halinde TCK uyarınca hakkında hapis cezası talebi ile dava açılabilir.

Alkol alan kişinin algılama yeteneği zayıflar. Araç kullanırken kanunda belirtilen alkol miktarının üzerinde alkolle yakalanan sürücü, kamu güvenliğinin yanı sıra kendi can güvenliğini de tehlikeye atar. Can ve mal kaybıyla sonuçlanabilen trafik kazaları alkol sebebi ile yaşanabilir. Sürücünün alkollü olduğu hallerde çeşitli yaptırımlar uygulanması kanunların gereğidir. Sürücü rutin trafik kontrolünde alkollü olarak belirlenirse ya da alkollüyken trafik kazasına karışırsa, yaptırıma maruz kalır.

Sürücü alkollü araç kullanırken yakalanırsa, idari para cezasının yanı sıra her bir trafik ihlali için 20 ceza puanı verilir. Sürücü geriye doğru beş yıllık süre için ilk kez alkole yakalanırsa 6 ay, ikinci kez alkollü yakalanırsa 2 yıl olarak sürücü belgesi geri alınır. Üçüncü kez ve daha fazla trafik ihlalinde ise sürücünün 5 yıl süreyle ehliyetine el konur.

Sürücünün ehliyeti 2 yıl süreyle alınmışsa sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine katılır. Beş yıl süreyle ehliyeti geri alınan sürücü psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçmesi gerekir. Sürücü, belgesini geri almak istediğinde idari para cezasının tamamını ödemiş olmalıdır. Aynı zamanda tüm koşulları da sağlamalıdır.

Sürücünün alkollü araç kullanma nedeni ile el konan ehliyetini geri almak istemesi halinde sürücü belgesine el koyan trafik birimine başvuruda bulunması gerekir. Aynı zamanda en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne başvuru yaptığında da belgesini geri alabilir. İlk olarak, ehliyete el koyma süresinin tamamlanması ve idari para cezasının ödenmesi gerekir. Sürücü, belgesini almak için ilgili birime dilekçe ile başvuruda bulunur. Bu başvuru ve tüm dava süreci ile ilgili uzman bir ceza hukuku avukatı bilgisine başvurulabilir.

2025 Yılında Alkollü Araç Kullanma Ceza Rakamı Nedir?

Alkollü araç kullanma cezası 2025, ceza türüne göre belirlenen belli miktarlardan oluşur. Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde sürücünün alkolmetre ile ölçüm yapılmasını kabul etmemesi halinde 2025 yılında 26.550 TL ceza ödemekle yükümlüdür. Aynı zamanda sürücünün ehliyetine de 2 yıl süreyle el konur. İlk kez alkollü olarak yakalanan sürücüye 2025 yılında 9.267 TL idari para cezası uygulanır. Sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konur.

100 promil alkol sınırını aşan sürücü için “trafik güvenliğini tehlikeye atma suçu” sebebi ile ceza davası açılır. Sürücü ikinci kez alkollü olarak yakalanmışsa, 11.622 TL para cezası alır ve ehliyetine 2 yıl süreyle el konur. Ayrıca sürücünün aracı trafikten de menedilir.

Üçüncü kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücü, 18.677 TL para cezası alır. Aynı zamanda sürücünün ehliyetine 5 yıl süreyle el konur ve aracı da trafikten menedilir. Sürücüye 6 aydan az olmamak şartı ile hapis cezası da hükmedilebilir.

Sürücünün ehliyeti 5 yıl süre ile geri alındığında, 5 yılın tamamlanmasında sonra psiko-teknik değerlendirme yapılır. Psikiyatri muayenesi yapılması gereken sürücünün koşulları sağlaması halinde süre sonunda belgesi iade edilir.

Alkollü ve Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz ve alkollü şekilde araç kullanmak ayrı ayrı suçlar olarak cezalandırılır. Sürücü her iki suçu bir arada işlerse, cezasında bir artış olmaz ancak, bu her iki suç için ayrı ayrı idari para cezası uygulanır. Alkollü araç kullanma cezası miktarı belirlenirken, sürücünün promil sınırına bakılır. Aynı zamanda sürücünün kaçıncı kez yakalandığı konusu da dikkate alınır.

İlk kez alkollü araç kullanan sürücünün aldığı cezaya ek, ehliyetsiz araç kullanma cezası da verilebilir. Aynı zamanda sürücünün aracı trafikten de menedilir. Trafikten men cezası için kanunda öngörülen sürelere göre uygulama yapılır. Ehliyetsiz ve alkollü araç kullanma cezası 2025;

Sürücü ilk kez alkollü olarak trafikte yakalandıysa 9.267 TL,

Sürücü hem alkollü hem de ehliyeti yoksa, bu durumda toplamda ödemesi gereken ceza ehliyetsiz araç kullanma cezası ile beraber 27.973 TL,

Bu cezalar, 2025 yılı için yeniden değerleme oranına göre güncellenmiştir. Alkollü olmasının yanı sıra ehliyetsiz olarak da yakalanan sürücüler, ciddi yasal yaptırımlara tabi olur. Sürücülerin trafik kurallarına uyması ve yasalara dikkat etmesi büyük bir öneme sahiptir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nasıl Ödenir?

Sürücü, alkollü araç sürerken yakalanması halinde idari para cezası almış ise bunu ödemekle yükümlüdür. Sürücünün ilk kez ödeyeceği miktar ile ikinci ya da üçüncü kez alkollü yakalandığında ödeyeceği ceza miktarı birbirinden farklıdır. Aynı zamanda sürücünün ehliyetine de el konur.

Alkollü araç kullanma cezasını bulunduğunuz yerdeki vergi dairesi üzerinden ödeyebilirsiniz. Aynı zamanda internet aracılığı ile online olarak da ödeme yapabilirsiniz. Anlaşmalı bankalar ya da PTT şubesinden de ödeme yapabilirsiniz. Sürücü alkollü araç kullanma cezası ödemesini ilgili birime giderek beyan edebileceğiniz gibi internet kanalıyla da gerçekleştirebilirsiniz.

Alkollü araç kullanma cezası , sürücünün trafik siciline göre hapis cezası olarak da belirlenebilir. Bu durumda sürücünün alkol etkisindeyken kamu güvenliğini tehlikeye sokmuş olmasına bakılır. Alkollüyken kamu güvenliğini tehlikeye sokan sürücü için TCK uyarınca hapis cezası hükmedilebilir.

Alkolden Ehliyet Kaptırma, Ehliyeti Geri Alma

Alkollü araç kullanma cezası 2025, Kara Yolları Trafik Kanunu uyarınca sürücülerin alkollü olarak araç kullanması halinde uygulanacak para cezasını belirtir. Sürücünün alkollü olarak araç kullanıp kullanmadığı kolluk kuvvetlerince teknik cihazlar kullanılarak kontrol edilir. Sürücü kanunda belirtilen yasal sınırın üzerinde trafikte alkollü olarak tespit edildilirse idari para cezası alır. Buna ek olarak ehliyetine el konabilir, aracın trafikten menedilmesi gibi cezalarla da uygulanabilir.

 

Sürücünün ehliyetine el konması ile belirlenen süre tamamlandığında, sürücü belgesini geri alabilmesi için başvuruda bulunması gerekir. Ehliyete el konma süresinin tamamlanması ile sürücü bu işlemi yapan ilgili birime ya da en yakındaki Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne başvuru yapmalıdır.

Söz konusu müracaat esnasında bir dilekçe ile sürücü belgesi geri alınabilir. Sürücü belgesini geri almak için ilgili kişi ile ilgili verilmiş olan idari para cezalarının ödenmiş olması zorunluluğu bulunur.

Alkolüyken Ehliyet Kaptırma Affı

Sürücüler için uygulanan ceza puanı sistemine göre, sürücünün yaptığı her trafik kuralı ihlalinde ceza puanı uygulaması yapılır. Bir yıl içinde 100 ceza puanına ulaşan sürücülerin ehliyetlerine belli bir süre ile el konur. Aynı zamanda sürücünün, kolluk kuvvetleri tarafından alkollü olarak araç kullandığı tespit edildiğinde sürücü belgesine el konur.

İlk kez alkollüyken yakalanan sürücünün ehliyeti 6 ay süre ile geri alınır. İkinci kez bu durum gerçekleşirse, 2 yıl ehliyet alıkoyulur. Üçüncü kez aynı suçun işlenmesi durumunda da 5 yıl süre ile ehliyete el konur. Sürücü verilen cezalara rağmen trafikte alkollü olarak yakalanırsa, hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Alkollüyken ehliyeti kaptırma affı çıkması halinde sürücünün ehliyetini geri alabilmesi mümkündür. Aynı zamanda alkollü araç kullanma sebebi ile sürücü belgesi geri alınan sürücüler için af konusunda yapılmış yasal bir düzenleme bulunmaz.

Alkol Promil Hesaplama Nasıl Yapılır?

Alkollü araç kullanma cezası 2025, sürücünün siciline ve suç türüne göre farklı rakamlardan oluşur. Alkollü sürücüler, kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak denetimde alkollü olarak yakalanması halinde trafikten aracı menedileceği gibi idari para cezası ve ehliyetine el konma cezası da verilebilir. Kanun çerçevesinde gerçekleşen bu uygulama sürenin tamamlanması sonrası sürücüye ehliyetini geri alabilme hakkını verir.

Alkollü araç kullanımı ile ilgili olarak teknik bazı incelemeler yapıldıktan sonra kolluk kuvvetleri bu kararı verir. Yapılan trafik denetimleri esnasında sürücülerin alkollü olup olmadığı teknik cihazlar aracılığı ile belirlenir. Aynı zamanda ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazalarında, kanun gereği alkol muayenesi yapılması zorunludur.

Alkol muayenesi esnasında promil hesabı üzerinden hesaplama gerçekleştirilir. Sürücüde 0.50 promil alkol tespit edilirse, bu yasal sınır olarak kabul edilir. Promil hesaplamasında alkolün ağırlığı ve kanın da hacmi göz önünde bulundurulur. Bu veriler oranlanır ve 0.50 promil alkol sınır olarak kabul edilir.

Alkol Promil Sınırı Nedir?

Alkol promil sınırı teknik bazı ölçümler sonucu belirlenir. Ölçüme ve gözleme bağlı olarak sürücünün 0.50 promil üzerinde alkollü olarak yakalanması durumunda sınırı geçmiş olduğu için kanunlar gereği cezalar verilir. Sürücü belli bir sınırın üzerinde alkollü olarak trafik ihlali yapmışsa, trafikte can ve mal güvenliğini tehlikeye atar. Trafikteki can ve mal güvenliğinin sağlanması için trafik kurallarına uyulması her sürücünün temel sorumluluğudur.

Kanunlar aracılığı ile sürücülerin, yolcuların ve yayaların güvenliği sağlanır. Sürücüler için belirlenen belli sınırlar, alkol kullanım düzeyinin tespiti esnasında göz önünde bulundurulur. Bu kapsamda da sürücünün trafikte 0.50 promil alkol sınırını aşması durumunda idari para cezası verilir. Aynı zamanda trafikten men cezası ve sürücü belgesine el konma cezası gibi cezalar da uygulanabilir.

Bu yaptırımlar, Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında alkollü araç kullanan sürücülere uygulanır. Trafik kazalarından kaynaklanan can ve mal kayıpları ve yaralanma istenmeyen durumlardır. Bu durumları engellemek amacıyla kanunlar aracılığı ile çeşitli yaptırımlara başvurulur.

Alkollü Araç Kullanma Cezası İtirazı

Haksız olarak alkollü araç kullanma cezası aldığını düşünen sürücüler idari mahkemeye başvuru hakkına sahiptir. Ancak, itiraz halinde dahi ilk olarak trafik cezasının ödemesi gerekir.

Cezanın tebliğ edilmesi sonrası 15 gün içinde elinizdeki kanıtlar ile alkollü araç kullanma cezasının yazıldığı il ya da ilçedeki sulh ceza hakimliğine itiraz dilekçesi ile başvuruda bulunma hakkına sahipsiniz. Başvuru süreci sonrası ceza incelemeye alınır. Bu incelemede yeterli delil bulunmuyorsa, alkollü araç kullanma ve ehliyete el konma cezası iptal edilebilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Sicilden Ne Zaman Silinir?

Alkollü araç kullanırken yakalandığı için ceza alan sürücünün siciline herhangi bir şey işlenmez. Sürücü için uygulanacak idari para cezası suç değil kabahat teşkil eder. Bu durum adli sicil kaydına işlenmez. Sürücü alkollü olarak araç kullandığında idari yaptırım ile karşılaşır. Bu yaptırım sabıka kaydına işlenmez.

Adil sicil kaydına işlenen bilgiler suç durumunda yargılama yapıldıktan sonra verilen hapis cezası kararlarıdır. Sürücünün 100 promil sınırının üzerine çıkması ve trafik güvenliğini tehlikeye atması durumunda bir yargılama yapılırsa ve şartlar gerçekleşirse bu durumda aldığı ceza sabıka kaydına işler.

Sıkça Sorulan Sorular

Alkollü Araç Kullanma Sebebiyle Sürücünün Ehliyetine El Konur mu?

Alkollü araç kullanma kanunlar nezdinde suç kapsamında yer alır. Bu sebeple Karayolları Trafik Kanunu uyarınca sürücünün ehliyetine el konacağı gibi idari para cezası ve trafikten men cezası da verilebilir.

Alkolden Ehliyet Kaptırma Sicile İşler mi?

Alkollü araç kullanma cezası, sürücünün adli siciline işlemez ancak, trafik sicilinde bu durum kayıt altına alınır.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Sonucu Sürücünün Ehliyete Kaç Ay El Konur?

Alkollü araç kullanma durumunda sürücünün ehliyetine el konma süreleri, kaçıncı kez bu suçun işlendiğine göre farklılık gösterir. İlk kez alkollü olarak yakalanan bir sürücünün ehliyetine 6 ay süre ile ikinci kez yakalanan sürücünün ehliyetine 2 yıl süre ile üçüncü kez yakalanan sürücünün ehliyetine ise 5 yıl süre ile el konur.

Alkol Oranı Kaç Olduğunda Sürücünün Ehliyeti Geri Alınır?

Sürücüde tespit edilen alkol oranı 0,50 promilin üzerindeyse, ehliyeti geçici olarak alınır. Ticari araç kullanıcıları için bu sınır 0,20 promil olarak belirlenmiştir.

Daha fazla bilgi almak için İstanbul Ceza Avukatı İle İletişime geçebilirsiniz.