Kartal cinayet suçu davası avukatı

Cinayet Suçu Davası Avukatı

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 81. Maddesi, cinayet suçu ile ilgili bilgileri içerir ve bu gibi suçlara verilecek olan cezaları detaylı bir şekilde anlatır. Bu kanunda ayrıca kişilere karşı suçlar bölümü ve hayata karşı suçlar bölümü yer alır. Kartal cinayet suçu davası avukatı, bu kanuna istinaden müvekkillerinin haklarını korur ya da suçu işleyenin ceza almasını sağlar.

Kartal Cinayet Suçu Davası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Kartal cinayet suçu davası avukatı, ağır ceza davaları ile ilgilenir ve Türk Ceza kanununa hakim olan deneyimli hukuk fakültesi mezunudur. 

Kartal cinayet suçu davası avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

Tasarlayarak Kasten Adam Öldürme (TCK Madde 82/1-a)

Türk Ceza Kanununun “Nitelikli Haller” başlıklı 82. Maddesinin birinci fıkrasının a bendine göre: “Kasten öldürme suçunun, tasarlayarak işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır” denilmiştir. 

Tasarlama eylemi, herhangi bir işi önceden planlamak ve bu plana uygun bir şekilde harekete geçmek olarak tanımlanabilir.

Silahla Kasten Öldürme Suçu

TCK madde 6/1-f maddesi, silahla kasten öldürme suçunun tanımın yapar ve bu suça verilecek cezayı belirler. Silahla kasten öldürme suçunda kullanılan silahlar, ilgili yasaya göre; tüfek, bıçak, tabanca gibi aletlerdir. Ayrıca; tırnak makası, araba anahtarı gibi araçlar da amacına göre silah olarak tanımlanır. 

Silahla kasten öldürme suçunu işleyen kişi ya a kişiler müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Kasten Öldürme Suçunun İhmal Davranışıyla İşlenmesi

TCK madde 83’te kasten öldürme suçunun ihmal eylemi ile nasıl gerçekleştirilebileceği detaylı bir şekilde anlatılmıştır. İlgili kanuna göre ihmal davranışı ile öldürme şartının gerçekleşebilmesi için:

  • İki kişi aralarında sözleşme yapmışlardır ve taraflardan birisi sözleşmeye aykırı davranışlar sergilemiştir. Mesela ameliyat sırasında kanama meydana gelmesi ve doktorun kanamayı kasti olarak durdurmaması gibi. Ya da bir bakıcının, bakmakla sorumlu olduğu bir yaşlı kadına günlerce yemek vermemesi gibi. 
  • Bir kişinin görevi olmasına karşın görevinde ihmalkar davranması ve bunun sonucunda kişi ya da kişilerin ölümüne neden olması suçu da ihmal nedeniyle kasten öldürme suçunu meydana getirir. Mesela bir anne 2 aylık bebeğini evde yalnız bırakmıştır. Günlerce evde yalnız kalan bebek açlıktan ölmüştür. 
  • İhmal nedeniyle kasten öldürme suçuna sıklıkla trafik kazalarında şahit oluyoruz. Aracının gereken bakımını yaptırması gereken kişiler araçlarının bakımlarını aksatıyorlar. Ayrıca araçlarında arıza olduğunu bilmelerine karşın, arızayı giderecek önlemler almıyorlar. Bu davranışın sonucunda meydana gelen trafik kazalarında onlarca kişi ölebiliyor. Ya da kırmızı ışıktan geçen ve yayaya çarpan ve yayanın ağır bir şekilde yaralanmasına neden olan kişi, yaralı olan yayayı o halde bırakması gibi. 

Yukarıdakilerin yapılmış olması gerekir.

Canavarca Hisle ve Eziyet Çektirerek Adam Öldürme Suçu

TCK 82/1-b maddesinde suçun kavramı detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bu kanun maddesinde, canavarca hisle öldürme eylemi; öldürme eylemini gerçekleştiren kişinin bu eylemden zevk alması, kişi can çekişirken zevkle izlemesi olarak tanımlanmıştır. 

Yargıtay kurumu ise bu konuda: “Toplumunun ortak bilincinin ve vicdanının kabul etmeyeceği vahşi bir kötülük” ifadelerini kullanmıştır.

Eziyet çektirme ile birisini öldürme, öldürme eyleminin uzun bir zamana yayılarak gerçekleştirilmesidir. 

Bu suçu işleyen kişi ya da kişiler hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

Kan Gütme Saikiyla Adam Öldürme Suçu

Önceki zamanlarda yakını öldürülen bir kişi, intikam almak amacıyla cinayet işleyen kişiyi öldürmüştür. Bu eylem TCK 82/1-j maddesinde nitelikli adam öldürme ile eş tutulur. 

Mesela kan davası bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Türk Ceza Kanununun ilgili maddesine göre bu suçun işlenebilmesi için, aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir: 

  • Kişinin birisini öldürmesine neden olay, bir önceki olaya dayanmalıdır ve bu olay da ölümle sonuçlanmalıdır. 
  • Olayın faili, cinayeti işleyen kişiyi öç alma duygusuyla öldürmüş olmalıdır. Yani ortada intikam olayının olması gerekir. 
  • İlk öldürülenle suçun faili arasında kan hısımlığı olması şart değildir. Yalnızca suçun intikam alma duygusuyla işlenmiş olması yeterlidir. 
  • İlk öldürme olayı ile sonradan işlenen cinayet arasında uzun bir süre geçmelidir. Süre mefhumunun amacı, cinayeti sonradan işleyen kişinin; acı, kızgınlık ve öfkeden arınmasının gerçekleşmesidir. Yani bir olayda uzun bir süre geçerse, olay anındaki kızgınlık ve öfke ortadan kaybolur. Uzunca bir süreden sonra cinayet işlenmişse, bunun anlamı geleneklerin etkisiyle bir görevi yerine getirme olacaktır. 

Yukarıdaki şartların gerçekleşmesi durumunda, gerçekleştiren kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Namus ve Töreler Nedeniyle Adam Öldürme Suçu

Türk Ceza Kanununa göre gelenek ve töreler ve namus kavramı nedeniyle öldürme eyleminin gerçekleştirilmesi, birden fazla insan yaşamının ortadan kaldırılması olarak ifade edilir. Bu suç ilgili kanunda detaylı bir şekilde tarif edilmiş ve düzenlenmiştir. 

Töre nedeniyle birisini ya da birden fazla kişiyi öldüren kişiye haksız tahrik indirimi uygulanmaz. Suçun cezası ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.

Kamu Görevlisinin Kasten Öldürülmesi Suçu

TCK 6-c maddesinde, kamu görevlisinin her ne koşulda olursa olsun öldürülmesi kesin olarak suç sayılmıştır. Bu kanun maddesinde kamu görevlisinin geçici olarak görevlendirilmesinin de bir önemi yoktur.

Kanun maddesine göre kamu görevlileri; dava tanıkları, bilirkişiler, avukatlar ve devlet memurları olarak kabul edilir. 

Bu suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Kadına Karşı İşlenen Kastan Öldürme Suçu

TCK 82/1-f maddesinde, kastan öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi, nitelikli hal olarak tanımlanır. Kadının özellikleri kanuna göre önemli değildir. Mesela kadının hamile olması ya da öldüren kişiyle arasında akrabalık olmasının bir önemi yoktur. 

Çünkü kanun maddeleri her zaman için güçsüzü güçlüye karşı korumayı amaçlar. 

Bu suçu işleyen kişilere verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapistir. 

Kasten Öldürme Suçunun Beden ve Ruh Olarak Kendisini Savunamayacak Durumda Olan Kişilere Karşı İşlenmesi

TCK 82/1-e maddesine göre fiziksel ve ruhsal olarak kendini savunamayacak kişiler; fiziksel engeli olanlar, çocuklar, kadınlar, hamile kadınlar, yaşlı insanlar ve yasa maddesinde tanımlanan fiziksel ve ruhsal olarak kendisini savunamayacak durumda olanlar olarak tanımlanır. 

Bu tanıma uyan kişilerin öldürülmesi durumunda, kendini savunamayacak nitelikte olup olmadıkları, adli tıp incelmesi sonucunda tespit edilir. 

Bu suçun cezası da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. 

Kasten Öldürme Suçunun Üstsoy ya da Altsoydan Birisine Karşı İşlenmesi

TCK 82/1-d maddesine göre, kastan öldürme suçu alt ve üst soya karşı yani; çocuklar, torunlar, torunların çocukları, büyükanne, büyükbaba ve eşe karşı işlenirse, suçu işleyen kişi ya da kişilere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. 

Kişinin boşandığı eşinin öldürmesi de bu suç kapsamındadır. 

Cinayetle ilgili davalara konu olan diğer suçlar da aşağıda sıralanmıştır: 

  • Suçu gizlemek ve delillerini ortadan kaldırmak, 
  • Suçu işleyememekten dolayı infiale kapılıp adam öldürme,
  • Yangın, su baskını, batırma, tahrip, bombalama ya da nükleer, biyolojik ve kimyasal silah kullanarak öldürme suçu,
  • TCK madde 88’e göre ihmal sonucunda kişi ya da kişilerin ölümüne neden olma.

Cinayet suçlarının dayanağı olan kanun maddesi hakkında detaylı bilgi alabilmek için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5237.pdf bağlantısını ziyaret edebilirsiniz. 

Kartal’da Cinayet Suçu Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Kartal hukuk bürosu olarak, cinayet davalarına aktif olarak müdahil oluyoruz. Özellikle ağır ceza davalarında deliller ve tanıklar hayati öneme sahiptir. Ayrıca bilirkişi raporları da ceza verilmesinde birinci derecede rol oynar.

Kartal en iyi cinayet suçu davası avukatı olarak tüm delillerin doğru bir şekilde değerlendirilmesini sağlıyoruz. Ayrıca bilirkişi raporlarını inceliyor ve analiz ediyoruz. 

Ayrıca uzman ve deneyimli kartal avukat personelimizle temyiz aşamalarını başlatarak sonuna kadar takip ediyoruz. 

Kartal Cinayet Suçu Davası Avukatı ile Cinayet Suçu Davası Nasıl Açılır?

İstanbul Anadolu yakası ve İstanbul ilinin diğer bölgelerinde, ceza ve ağır ceza davalarının dışında, avukat tarafından dava açılabilir. Ancak bu tür davaları ancak Cumhuriyet savcıları açabilir. 

Olay gerçekleştikten ve savcıya intikal ettikten sonra savcı iddianame hazırlar. Soruşturma ve kovuşturma aşamaları tamamlandıktan sonra hazırlanan dosya mahkemeye intikal eder. 

Cinayet Suçu Davaları Ne Kadar Sürer?

En uzun süren davalar arasındadır. Bu tür davalar için kesin bir süre vermek imkansızdır. 

Kartal Cinayet Suçu Davası Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Kartal cinayet suçu davası avukatı olarak, müvekkillerimizin haklarını, ceza ve ağır ceza davalarında savunuruz. Suçtan dolayı mağdur olan kişilerin de mağduriyetini gidermeye çalışırız. 

Ayrıca bu tür davalar için müvekkillerimize danışmanlık hizmeti sunarız. Kartal Anadolu adliyesi başta olmak üzere, İstanbul’un tüm adliyelerinde sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Cinayet avukatı ücretleri ne kadar?

Ceza ve ağır ceza davaları vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir. 

Kartal’da en cinayet suçu davası avukatını nasıl bulabilirim?

Kartal ilinin en iyi cinayet avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın. 

Cinayet avukatı ne yapar?

Müvekkilini cinayet davalarında en iyi şekilde savunur. Bilirkişi raporları ve tanıkların ifadelerine göre savunma yapar. İlk derece mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz aşamasını başlatır.

Cinayet davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Cinayet suçlarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

LEAVE REPLY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.