Kartal dolandırıcılık suçu avukatı

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 158. Maddesi, dolandırıcılık suçunun tanımı yapar ve bu suça verilecek olan cezaları detaylı bir şekilde ortaya koyar. Kartal dolandırıcılık suçu davası avukatı, bu kanun kapsamında müvekkillerinin haklarını savunur ya da masum olan kişilerin masumluğunu kanıtlamaya çalışır.

Kartal Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar? 

Kartal dolandırıcılık suçu davası avukatı, Türk Ceza Kanunu konusunda uzman ve dolandırıcılık suçu davalarında deneyimli olan hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Kartal dolandırıcılık suçu davası avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği, aşağıdaki davalarla ilgilenir. 

Nitelikli Dolandırıcılık

TCK madde 158’e göre bir suçun nitelikli dolandırıcılık sayılabilmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekir: 

  • İnsanların dini duygularının istismar edilerek dolandırma faaliyetinin gerçekleştirilmesi,
  • Kişi ya da kişilerin içinde bulundukları zor durumdan yararlanarak, dolandırma faaliyeti yapılması,
  • Dolandırma eyleminin kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle gerçekleşmesi,
  • Basın ve yayın kuruluşlarının sağladığı kolaylıkla suçun işlenmesi,
  • Ticari faaliyet sırasında nitelikli dolandırma eyleminin yapılması,
  • Serbest meslek sahiplerinin, mesleklerine duyulan güveni kötüye kullanmaları suretiyle dolandırıcılık suçu işlemeleri,
  • Sigorta poliçelerinden kaynaklanan tazminatı almak için dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi.

Yukarıda sıralanan şartları taşıyan suçlar, nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edilir. İlgili kanun maddesinde ayrıca nitelikli dolandırıcılığın türleri söz konusudur. 

Dinin İstismar Edilmesi

TCK 158/1-a maddesine göre dinin istismar edilerek, kişi ya da kişilerin mağdur edilmesi yani dolandırılması suçtur. Mesela dini bir kuruluş tarafından, ihtiyacı olanlara vermek için yardım toplanır. Ancak bu yardımlar ihtiyaç sahiplerine verilmez. Yani dini kuruluş paraları kendi zimmetine geçirmiştir. 

Kişinin İçinde Bulunduğu Zor Durumdan Yararlanma

Kişinin borçlu olması, haciz ve icra işlemleriyle uğraşması sırasında, kişiye borçlarını kapatmak için para verme vadiyle dolandırma, kişinin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanma olarak tarif edilebilir. Bu tür suçlar, TCK madde 158/1 maddesinin b bendinde detaylı bir şekilde tanımlanmıştır:

Madde 158- (1) Dolandırıcılık suçunun; 

a) Dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle, 

b) Kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum veya zor şartlardan yararlanmak suretiyle, 

c) Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle, 

d) Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle, 

e) Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak, 

f) Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, 

g) Basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle, 

h) Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında; kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında, 

i) Serbest meslek sahibi kişiler tarafından, mesleklerinden dolayı kendilerine duyulan güvenin kötüye kullanılması suretiyle, 

j) Banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla, 

k) Sigorta bedelini almak maksadıyla, 

l) (Ek: 24/11/2016-6763/14 md.) Kişinin, kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumlarının çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle, İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (Ek cümle: 29/6/2005 – 5377/19 md.; Değişik: 3/4/2013-6456/40 md.) Ancak, (e), (f), (j), (k) ve (l) bentlerinde sayılan hâllerde hapis cezasının alt sınırı dört yıldan, adli para cezasının miktarı suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.”

Kişi Ya da Kişilerin Algılama Zayıflığından Yararlanarak İşlenen Suçlar

Kişinin; sarhoş olması, kullandığı ilaçlardan dolayı algısının zayıflaması, hasta olması ya da kaza sonraki akli yeteneklerinin azalması gibi durumlardan yararlanarak, kişiyi dolandırmak TCK 158/1-c maddesine göre suçtur.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Araç Olarak Kullanılması

Meslek odaları, barolar, sendikalar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının dolandırma eyleminde araç olarak kullanılması, TCK 158/1-d maddesinde, suç olarak tarif edilmiştir. 

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Olacak Şekilde İşlenen Suçlar

TCK madde 158/1-e maddesinde, dolandırıcılık faaliyetinin sonunda kamu kurumlarının zarara uğratılması ile ilgili detaylı ifadeler bulunur. 

Bilişim Sistemlerinin Kullanılması Yoluyla İşlenen Nitelikli Dolandırıcılık Suçları

 Bilgisayar ve internet kullanarak ve bazı zararlı yazılımlardan yararlanarak, dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi suçudur. Bu suç, TCK 158/1-f maddesinde açık bir şekilde ifade edilmiştir. 

Banka ya da Kredi Kurumunun Araç Olarak Kullanılması Suretiyle İşlenen Suçlar

TCK madde 158/1-f maddesinde, kredi kurumlarının ve banka kuruluşlarının araç olarak kullanılarak dolandırıcılık faaliyeti olarak nitelenir. 

Basın ve Yayın Araçlarının Sağladığı Kolaylıklardan Yararlanılarak Dolandırıcılık Suçunun İşlenmesi

Basın ve yayın araçları yardımıyla birçok insana ulaşmak daha kolaydır. TCK 158/1-g’de bu durum açıkça ifade edilmiştir. Bir kişinin basın ve yayın araçlarını kullanarak dolandırıcılık faaliyeti gerçekleştirmesi daha kolaydır. İlgili kanun maddesine göre basın ve yayın araçları; radyo, televizyon, internet, sosyal medya ve buna benzer kitle iletişim araçlarıdır. 

Tacir ya da Şirket Yöneticisi Olan veya Şirket Adına Hareket Eden Kişilerin veya Kooperatif Yöneticilerinin Gerçekleştirdiği Dolandırıcılık Suçları

Tacir, şirket yöneticisi ya da şirket adına görevli olan kişilerin dolandırıcılık faaliyetini gerçekleştirmeleridir. TCK 158/1 maddesinde bu suç detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. İlgili kanun maddesinde bu konumda olan kişilerin, bulundukları konumdan dolayı dolandırıcılık faaliyetini daha kolay gerçekleştirebildiklerini işaret eder.

Serbest Meslek Sahibi Kişilerin Gerçekleştirdiği Nitelikli Dolandırıcılık

Mesleklerinin getirdiği güveni kötüye kullanma suretiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık türüdür TCK madde 158/1-i maddesinde bu suç tanımı yer alır. 

Kredi Açılmasını Sağlamak Amacıyla İşlenen Dolandırıcılık Suçları

TCK madde 158/1-j maddesinde tanımlanan suç unsurudur. Kredi almak için sahte evrak düzenlenmesi suretiyle gerçekleştirilen dolandırıcılık türüdür. 

Sigorta Bedelini Almak Amacıyla Yapılan Dolandırıcılık

Sigorta poliçelerinde yer alan bedelleri haksız bir biçimde alabilmek için yapılan dolandırıcılık türüdür. Buradaki suç, doğal süreçlerin dışında gerçekleştirilir ve doğal değildir. Mesela birinin sigortadan para almak için kendi evini bilerek yakması bu duruma örnek olarak gösterilebilir.

Bu suçun tanımı, TCK 158/1-k maddesinde detaylı bir şekilde tanımlanmıştır.

Kamu Görevlisi, Banka, Sigorta Kurumları veya Kredi Kuruluşları ile İrtibatı Olduğunu Söylemek Suretiyle Nitelikli Dolandırıcılık

Merkez Bankasının belirlemiş olduğu faiz oranlarının altında banka ya da kredi kuruluşlarından kredi çekeceğini söyleyerek kişileri dolandıranlar vardır. Bu kişiler, kredi çekmesi o an için imkansız olan kişiler için bile kredi çekebileceklerini söylerler. 

TCK 158/1-l maddesinde kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan kişiler dolandırıcılık faaliyetinde bulunabilirler. Bu konuda Yargıtay kurumunun vermiş olduğu örnek bir kararda: 

…Sanığın şikayetçiyi telefon ile arayarak kendisini polis memuru olarak tanıttığı ve telefonu “savcı bey” diyerek birisine verdiği, arkadan telsiz seslerinin geldiği, şikayetçiye “sizin telefon numarasına 28-29 tane telefon açılmış sizi dolandırıyorlar, bu hatları kullanan şahısları yakalamamız için size vereceğim hesap numaralarına para yatırın, parayı çekerken şahısları yakalayacağız” dediği, şikayetçinin de 15.925 TL ve 15.800 TL’yi sanığın adına olan hesap numarasına yatırdığı, paranın sanık tarafından çekildiği iddia olunan olayda; kişinin kendisini kamu görevlisi veya banka, sigorta ya da kredi kurumu çalışanı olarak tanıtması veya bu kurum ve kuruluşlarla ilişkili olduğunu söylemesi suretiyle” dolandırıcılık suçunun, 02.12.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 14. maddesi ile TCK’nın 158. maddesine “l” bendi olarak eklenmiş olması, 5235 sayılı Kanunun 11. maddesi gereğince bu maddede yazılı suçlarla ilgili davaya bakma görevinin asliye ceza mahkemesine ait olmayıp üst dereceli ağır ceza mahkemesine ait ve bu düzenlemenin sanık lehine olması karşısında, görevsizlik kararı verilmesi gerekir.” (Y23CD-K:2016/11250).”

İfadeleri yer alır. 

Nitelikli dolandırıcılık ile ilgili diğer suç unsurları aşağıda sıralanmıştır: 

  • Kamu görevlileri ile ilişkisi olduğunu söyleyerek dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi (TCK madde 158/2),
  • Hukuki ilişkilere dayanan alacağı tahsil etmek istediğini söyleyenlerin gerçekleştirdiği dolandırıcılık faaliyetleri (TCK madde 159). 

Yukarıda, nitelikli dolandırıcılık faaliyeti ile ilgili sıraladığımız tüm suç unsurları ile ilgili kişilere 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülür. Ayrıca suçu işleyen kişilere, 5 bin güne kadar adli para cezası verilir. 

Basit Dolandırıcılık Suçu 

TCK madde 157’de basit dolandırıcılık suçu: Madde 157- (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.

Şeklinde tanımlanmıştır ve bu suça verilecek olan ceza belirlenmiştir. 

Dolandırıcılık suçları ile ilgili kanun mevzuatını detaylı incelemek için, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5237.pdf bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. 

Kartal’da Dolandırıcılık Suçu Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Kartal hukuk bürosu olarak, nitelikli ve basit dolandırıcı suçlarından dolayı mağdur olan kişilere yardımcı oluyoruz. 

Müvekkillerimize danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. Onların dava süreçlerini takip ediyor ve sonuçlandırıyoruz. 

Dolandırıcılık Suçu Davası Avukatı ile Dolandırıcılık Suçu Davası Nasıl Açılır?

Ceza davaları açma yetkisi Kartal avukat uhdesinde değildir. Suçla ilgili davaları Cumhuriyet Savcıları açar. Kolluk kuvvetleri tarafından sorgusu gerçekleştirilen kişiler savcılığa sevk edilir. Savcılık işlemlerinin ardından hazırlanan dosya ceza mahkemelerine gönderilir. Ceza mahkemeleri ise dava sürecini başlatır. 

Dolandırıcılık Suçu Davası Ne Kadar Sürer?

Ceza davaları ortalama olarak 300-390 gün sürebilir. Ancak uygulamada mahkeme iş yükü nedeniyle davalar daha uzun sürer. İlk derece mahkemelerinin kararları temyiz edildiğinde, dava süreci 4-5 yıl kadar uzayabilmektedir. 

Kartal Dolandırıcılık Suçu Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Kartal en iyi dolandırıcılık suçu avukatı olarak, müvekkillerimize aşağıdaki hizmetleri sağlıyoruz: 

  • Bilirkişi raporlarını ve eldeki delilleri inceliyoruz. Bu bilgileri analiz ederek savunma dosyası hazırlıyoruz. 
  • Müvekkillerimizin savunmasını dava boyunca gerçekleştiriyoruz.
  • İlk derece mahkemelerinin kararına itiraz ediyoruz ve dosyanın Yargıtay kurumuna gönderilmesini sağlıyoruz. 

İstanbul Anadolu yakası başta olmak üzere, İstanbul ilinin tüm bölgelerinden bizlere ulaşabilirsiniz. 

Kartal Anadolu adliyesi ve diğer tüm adliyelerde, müvekkillerimizin haklarını savunmaya ya da onların masumiyetini kanıtlamaya devam ediyoruz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Dolandırıcılık suçu davası avukatı ücretleri ne kadar?

Dolandırıcılık suçu davası vekalet ve danışmanlık ücretleri için bizleri aramanız yeterlidir. 

Kartal’da en iyi dolandırıcılık suçu davası avukatını nasıl bulabilirim?

Kartal’ın en iyi dolandırıcı suçu davası avukatlarından hizmet almak için bizleri hemen arayın. 

Dolandırıcılık suçu davası avukatı ne yapar?

Tüm ceza davalarında olduğu gibi dolandırıcılık suçu ile ilgilenen avukatlar, müvekkillerinin savunmalarını gerçekleştirir. 

Dolandırıcılık suçu davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

Dolandırıcılık suçu davalarında; Ceza mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ve asliye ceza mahkemeleri yetkili ve görevlidir.

LEAVE REPLY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.