Kartal icra avukatı

İcra Avukatı

7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu, icra ve iflas süreçlerinin nasıl yapılacağını anlatır. Ayrıca haciz işlemlerini de kapsar. 1932 yılında kabul edilen icra ve iflas kanunu bazı maddeleri değiştirilmiş yeni haliyle hala yürürlüktedir. Kartal icra avukatı ise bu kanun nezdinde icra ve iflas işlemleriyle ilgilenir. Ayrıca haciz işlemlerini yürütür. 

Kartal İcra Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Kartal icra avukatı, icra hukuku konusunda uzman olan kişidir. Ayrıca haciz işlemlerinde de hem uzman, hem de deneyim sahibidir. 

Uzmanlığı ve deneyimi gereği Kartal icra avukatı, aşağıdaki davalara bakar. 

İlamsız İcra

Belgeye dayalı olmayan icra türüdür. Aslında belge ile de ilamsız icra yapılabilir. İlamsız demek, mahkeme kararı olmadan yapılan işlem anlamına gelir. Alacaklı olduğunu iddia eden kişi avukat vasıtasıyla ya da bireysel olarak icra dairesine dilekçe ile başvuruda bulunur. Kendisine borçlu olduğunu iddia ettiği kişi hakkında şikayette bulunmuş olur. 

İcra dairesi kendisine yapılan başvuruyu işleme koyar. Bu aşamadan sonra borçlu olduğu iddia edilen kişi, kendisine yasal tebligat geldikten 7 gün sonrasına kadar dilekçeyle itiraz etmesi gerekir. İtiraz dilekçesinde “borcum yoktur” demesi ya da kısmen borcum vardır demesi yeterli olacaktır. Eğer kısmen borcu olduğunu icra dairesine verdiği dilekçede belirtirse, ne kadarlık borç olduğunu açıkça yazmalıdır. 

Eğer hiç borcu olmadığını iddia ederse ve süresinde başvuru yapmış olursa, borçlu olduğu iddia edilen kişi hakkındaki icra işlemleri otomatik olarak durur. Bu aşamadan sonra alacaklı olduğunu iddia eden kişi dava açmak zorunadır ve alacağını ispat eden belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır. 

İlamsız icra, kendi arasında 3 kısma ayrılır: 

  • Birinci kısım genel haciz yoluyla takiptir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 46-144’den alır. 
  • İkinci kısım kambiyo senetlerine özgü takiptir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 167-176’dan alır.
  • Üçüncü kısım ise kiralanan taşınmazların tahliyesi yoluyla takiptir. Dayanağını, icra ve iflas kanunu madde 269-275’den alır. 

Kambiyo Senetlerinde Bağlı İcra 

Bono, çek, senet, poliçe ve hisse senedi gibi belgeler, yasada kambiyo senedi olarak adlandırılır. Borçlar kanununda kambiyo senetleri ile ilgili detaylı bilgilere yer verilmiştir. 

Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu, ilamsız icra ile gerçekleştirilir. Alacaklı olan kişinin bu yöntemle icra dairesine başvurabilmesi için elinde kambiyo senetlerinden birisinin olması gerekir. 

İcra ve İflas kanununu madde 50’de kambiyo senetleri için icra dairesine başvuru yolları ve detayları açıklanmıştır.

Yukarıda detaylı bir şekilde anlatılan icra işlemlerinin yanı sıra, Kartal en iyi icra avukatı aşağıdaki icra davalarıyla da ilgilenir: 

  • İcra takibine yapılan itiraz davaları,
  • İtirazın iptali davaları,
  • İtirazın kaldırılmasına yönelik davalar,
  • Menfi tespit davaları,
  • İstirdat davaları,
  • İstihkak davaları,
  • İhalenin feshi davaları,
  • Kira ödenmemesi nedeniyle başlatılan icra takibi,
  • Tahliye davaları,
  • Rehinin paraya çevrilmesi davaları,
  • İhtiyati haciz kararlarının alınması. 

Menfi Tespit Davaları

İlamlı olarak dava açılan borçlu kişi, borcunun olmadığını ispat etmek amacıyla menfi tespit davası açabilir. Menfi tespit davası açan borçlu, bahse konu olan borcun en az %15’ini teminat olarak mahkemeye yatırır. Davayı kazandığında ise teminat miktarı kendisine ödenir. Ayrıca hakkındaki icra ve haciz tehlikesi de ortadan kalkmış olur. 

İstirdat Davaları

İlamsız icra işlemleri için başvuruda bulunan alacaklının yaptığı bu işleme karşı borçlu olduğu iddia edilen kişi, yasal süresinde itiraz etmemiştir. Borcunu da ödememiş ve hakkında haciz işlemleri başlatılmıştır. Borçlu olduğu iddia edilen kişi borcunun olmadığını ispat etmek için istirdat davası açar. 

Dikkat edilirse icra işlemlerine zamanında itiraz etmeyen borçlu, yine de borcundan kurtulabilmektedir. Bunu yapabilmek için de istirdat davası açması gerekir. Ancak borçlu olduğu iddia edilen kişinin bu tür dava açabilmesi için bahse konu olan borcun tamamını mahkemeye öder. Davayı kazandığı takdirde yatırdığı miktarın tamamı kendisine iade edilir. Yani aslında mahkeme bir tür tedbir almaktadır.

Nafaka Borcu ile İlgili İcra İşlemleri

Nafaka ile ilgili olan borçlar yasalarımıza göre kesinlikle ertelenmez ve taksitlere bölünmez. Yani nafaka borcu olan birisinden borcun tamamı tek seferde alınır. Eğer borçlu olan kişi borcunu tek seferde ödeyemezse tüm malları miktarın tamamı alınana kadar haczedilir. Eğer yeterli miktarda malı yoksa tazyik hapsi uygulanır. 

Nafaka borçlarında da son aşama haciz işlemleridir.

Haciz İşlemleri

İcra işlemlerinden sonraki aşama hacizdir. Yasal takip sonunda borçlu olan kişi borcunu ödememişse ve yasal olarak kendisine gönderilen tebligatlara da cevap vermiyorsa, kişi hakkında haciz işlemleri başlatılır. 

İcra dairelerinin kararlarının kesinleşmesinden sonra haciz işlemlerine başlanır. Önce kişinin mal varlıklarına bakılır. Ya da maaş alıyorsa, maaşının 1/4 oranında kesinti yapılır. Günümüzde genel olarak yapılan haciz uygulaması, maaşın dörtte birinden kesinti yapılmasıdır. Bahse konu olan borç bitene kadar maaş kesintisi devam eder. 

Haciz işlemleri ilamlı ya da ilamsız icra yoluyla gerçekleştirilebilir. Borçlu olan kişi haciz işlemlerine rağmen borca itiraz edebilir ve itiraz davası açabilir. Bu durumda alacaklı olan kişi de itirazın iptali davası açar. Ya da itirazın kaldırılmasına dair dava açabilir. Dava açıldığı zaman haciz işlemleri otomatik olarak durur. Alacaklı kişi davayı kazanırsa haciz işlemleri tekrar başlar. 

Eğer alacaklı davayı kazandığı halde 1 yıla kadar haciz talebinde bulunmazsa, dosya işlemden kaldırılır. Ancak kesinleşmiş olan takip kararı devam eder. Haciz işlemlerinin zaman aşımı süresi yoktur. 

İcra ve iflas kanunu hakkında detaylı bilgi almak için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. 

Kartal’da İcra Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Kartal hukuk bürosu olarak, borçlu ve alacaklı olan müvekkillerimizin icra ve haciz işlemlerini takip ediyoruz. 

Alacaklı ve borçlu adına gerekli olan davaları açıyoruz. Dava dilekçesi hazırlayarak eklerini tamamlıyoruz. 

İstanbul Anadolu Yakası mahkemelerinde ve diğer bölgelerdeki mahkemelerde dava sürecini başlatıyoruz ve sonuna kadar takibini gerçekleştiriyoruz.

Zorunlu arabuluculuk kapsamında, tarafların anlaşması için çalışıyoruz. 

İcra işlemlerine başlamadan önce ya da dava sürecinden önce müvekkillerimizden gerekli olan belgeleri talep ediyoruz. 

Kartal İcra Avukatı ile İcra Davası Nasıl Açılır?

Kartal avukat ile icra davaları, icra hukuk mahkemelerine dilekçe ve ekindeki delil niteliğindeki belgelerle başvuru yapılarak açılır. Ayrıca dava harçları da aynı mahkemenin kalemliğine yatırılır.

İcra Davaları Ne Kadar Sürer?

Mahkemelerin iş yüküne ve bazı etkenlere göre dava süreleri uzayabilir. Genel olarak icra süresi eğer icraya verilen kişi itiraz etmezse 1 ay kadar sürebilir.

Kartal İcra Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Kartal Anadolu adliyesi ve diğer adliyelerde müvekkillerimiz adına dava süreçlerini başlatıyoruz. İcra süreçlerini başlatıyor ve takibini gerçekleştiriyoruz. Tüm yasal uyarılara rağmen borçlu olan kişi borcunu ödememişse, haciz işlemlerini başlatıyoruz. 

Borçlu olduğu iddia edilen kişinin haklarını savunabilmek adına gerekli olan davaları açıyoruz.

Kartal icra avukatı olarak, müvekkillerimize danışmanlık hizmeti veriyoruz. İcraya konu olan taşınır ve taşınmaz malların tespitini gerçekleştiriyoruz. Haksız icra takiplerine karşı dava açıyoruz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

İcra Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

İcra, haciz ve icra dava türlerine ait vekalet ve danışmanlık ücretlerini bizleri arayarak öğrenebilirsiniz. 

Kartal’da En İyi İcra Avukatını Nasıl Bulabilirim?

Özdemir hukuk bürosu olarak İcra ve haciz konularında sizlere yardımcı olmaya devam ediyoruz. 

İcra Avukatı Ne Yapar?

Her türlü icra işlemlerini gerçekleştirir. Borçlunun borcunu ödemesi adına ilamlı icra işlemleriyle ilgilenir. İcra hukuku ile ilgili davaları açar ve müvekkili adına bu tür davaları son aşamasına kadar takip eder.

İcra Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

İcra hukuk mahkemeleri, her türlü icra davasında yetkili ve görevlidir.

LEAVE REPLY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.