2004 sayılı İcra ve İflas kanunu, borçlu ve alacaklı arasındaki ilişkiyi düzenler. İflas eden gerçek ve tüzel kişiliklere ne olacağını söyler. İflas eden şirketlerin nasıl tasfiye edileceğini borçlarının nasıl ödeneceğini konu alır. Kartal iflas avukatı ise iflas süreçlerine dahil olarak, sürecin daha sağlıklı ilerlemesine katkıda bulunur.
Kartal İflas Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?
Kartal iflas avukatı, icra ve iflas konusunda deneyimli ve uzman olan hukuk fakültesi mezunu kişidir.
Kartal iflas avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği, aşağıdaki davalarla ilgilenir.
İflas Davaları
İflas hukuku ile ilgili davalar; adi iflas, kambiyo senetlerinden dolayı iflas ve doğrudan doğruya iflas olarak sınıflandırılır.
Adi İflas
Alacaklı olan kişi, kambiyo senetleri dışındaki her türlü alacağı için iflas yoluna başvurur. Bu tür iflasa adi iflas adı verilir. Alacaklı borcunu tahsil edebilmek için önce icra dairesine başvurur. Borçlunun borcunu ödemesini ister. İcra dairesi borçlunun adresine yasal tebligat gönderir. Tebligatta borçlunun toplam borcu ve ne zamana kadar ödemesi gerektiği yazar. Borçluya genelde 7 gün süre tanınır. Eğer borçlu bu süre zarfında borcunu ödemezse haciz işlemleri başlatılır. Eğer borca itiraz ederse, icra takibi otomatik olarak durur.
Borçlu borcunu ödemez ve ardından 1 yıl kadar süre geçerse, alacaklı adi iflas davası açar. Mahkeme alacaklarının haklarını korumak için borçlu üzerinde muhafaza tedbirleri alır. Mesela mallarını satmasını engeller ya da banka hesaplarına ihtiyati tedbir koydurur.
Kambiyo Senetlerinden Dolayı İflas
Senet, çek, poliçe ve hisse senedi gibi belgeler, kambiyo senedi olarak adlandırılır. Bu tür senetler kanunlara tabidir ve bu tür senetlerde sorun çıktığı zaman ilgili kanun hükümler uygulanır. Alacaklının elinde kambiyo senedi varsa, borçlunun borcunu ödemediği durumda alacaklı elindeki kambiyo senedi ile icra dairesine başvuruda bulunur.
İcra dairesi öncelikle kambiyo senedinin vadesinin gelip gelmediğini inceler. Eğer vadesi gelmişse ya da geçmişse, adi takip başlatır. Borçluya ise borcunu ödemesi için 5 gün süre tanır. Eğer borçlu bu süre içerisinde borcunu ödemezse haciz işlemleri başlatılır. Eğer borçlu kendisine tanınan sürede borca itiraz ederse, icra takibi kendiliğinden durur. Bu durumda alacaklı olan kişi iflas davası açabilir. Elindeki kambiyo senedini mahkemede delil olarak kullanır.
Eğer borçlunun itirazı mahkeme tarafından reddedilirse, mahkeme tarafından 7 gün içerisinde depo emri verilir. Yine de borçlu bu süre içerisinde borcunu ödemezse, borçlunun mahkeme tarafından iflasına karar verilir ve adi iflas sürecindeki yol izlenir.
Doğrudan Doğruya İflas
Bazı durumlarda alacaklı olan kişi icra dairesine başvurmak yerine, doğrudan iflas mahkemesine başvuruda bulunur ve borcunun tahsilini ister. Mahkeme ise icra ve iflas hükümleri doğrultusunda borçlunun borcunu ödeyip ödemeyeceğine karar verir. Tabi ki alacaklının mahkemede borçlunun borcunu ispat etmesi gerekir. Borçlunun iflas edebilmesi için aşağıdaki hallerin gerçekleşmesi gerekir:
- Borçlunun ikametgahı tespit edilemez.
- Borçlu kaçar.
- Borçlunun alacaklının haklarını ihlale yönelik davranışlarda bulunması.
- Borçlunun haciz işlemlerinden kaçmak için mallarını saklaması.
- Borçlunun ödemelerini yapmaması.
- İlama dayalı olan alacakların borçlu tarafından ödenmemesi.
- Borçlunun konkordato başvurusunun onaylanmaması.
Yukarıda sayılan hallerden birisi gerçekleşirse, alacaklı olan kişi Asliye ticaret mahkemesine başvuruda bulunur ve borçlunun iflasını isteyebilir.
Kartal en iyi iflas avukatı yukarıdaki davaların dışında, aşağıdaki davalarla da ilgilenir:
- İcra ceza davaları,
- Her türlü iflas davaları,
- İflas ve icraya itiraz davaları,
- İflasın ertelenmesiyle ilgili davalar,
- İhaleye fesat karıştırma davaları,
- İhtiyadi haciz işlemlerine karşı açılan davalar,
- İlamsız, ilamlı ve kambiyo senetleriyle ilgili icra takipleri,
- Her türlü itiraz ve itirazın iptali davaları,
- İstirdat davaları,
- Menfi tespit davaları,
- Tasarrufun iptali davaları.
İflas davalarının dayanağı olan iflas hukuku hakkında, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.3.2004.pdf daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Kartal’da İflas Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?
Kartal hukuk bürosu olarak, adi iflas işlemleri için icra dairelerine müvekkilimiz adına başvuruda bulunuruz. Borçlu borcunu yasal sürelerde ödemezse, borçlunun iflas sürecini başlatırız. İlgili mahkemeye dilekçe ile başvuruda bulunuruz.
Doğrudan iflas sürecini, Asliye Ticaret mahkemesine başvuruda bulunarak başlatırız.
Konkordato işlemlerini başlatırız. Müvekkilimiz adına süreci yakından takip ederiz. İlgili mahkemelere başvuruda bulunuruz ve iflastan önce ve sonraki konkordato işlemlerini gerçekleştiririz.
Kartal İflas Avukatı ile İflas Davası Nasıl Açılır?
Kartal avukat, adi iflas işlemleri için icra dairesine dilekçe ile başvuruda bulunur. Eğer borçlu borcundan dolayı itirazda bulunursa avukat, asliye ticaret mahkemesine iflas başvurusunda bulunur.
İflas avukatı, İstanbul Anadolu yakası mahkemelerine doğrudan iflas başvurusunda bulunur.
Borçlarını ödeyemeyeceğini düşünen kişi, avukat aracılığıyla konkordato isteminde bulunabilir. Bu durumda avukat, Kartal Anadolu adliyesi ve diğer adliyelerde, konkordato davası açar.
Bazı durumlarda ise borçlu iflasını kendisi isteyebilir. Bu durumda Kartal iflas avukatı yardımıyla mahkemeye başvurarak, iflasını ister.
İflas Davaları Ne Kadar Sürer?
Birçok davada olduğu gibi iflas davalarında da kesin süre vermek zordur. İflas mahkemelerinde iflas masaları ve komisyonları kurulur. İflas süreci en ince detayına kadar işlenir. Bu yüzden süreç uzun sürebilir.
Kartal İflas Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler
Kartal iflas avukatı olarak en başta danışmanlık hizmeti veririz. Daha sonra taraflar arasında arabuluculuk görevini gerçekleştiririz. Ayrıca iflas süreci ile ilgili aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlarız:
- İflas masasına kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
- Borçlu adına konkordato işlemlerinin yapılması,
- İflas durumu düzenlemesi işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
- Firmaların borç durumunun belirlenmesi,
- İyileştirme projelerinin oluşturulması ya da düzenlenmesi,
- İflas süreci ile ilgili plan taslağının oluşturulması,
- Şirket kurtarma işlemleri,
- İflas etmiş ya da etmek üzere olan şirketler adına birleşme işlemlerinin gerçekleştirilmesi,
- İflas eden şirketlerin satılma süreçlerinin yönetilmesi,
- Şirket borçları ile ilgili yeniden yapılandırma işlemlerinin gerçekleştirilmesi.
Tüm iflas süreçlerini ve davalarını takip ederiz ve sonuçlandırırız.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İflas avukatı ücretleri ne kadar?
Danışmanlık ve vekalet ücretleri için bizleri hemen arayın.
Kartal’da en iyi iflas avukatını nasıl bulabilirim?
Alanında uzman ve deneyimli avukatlarımızla hizmetinizdeyiz.
İflas avukatı ne yapar?
Müvekkilleri adına iflas ve konkordato başvurularında bulunur. İcra ve haciz işlemlerini başlatır. İflas sürecinde müvekkillerine yardımcı olur.
İflas davasında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?
Asliye ticaret mahkemeleri yetkili ve görevlidir.