Kartal tazminat avukatı

Tazminat Avukatı

4857 sayılı İş Kanunu, 6047 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Anayasanın 129. Maddesinin beşinci fırkası ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, tazminatlarla ilgilidir. Kartal tazminat avukatı, tüm bu yasalar doğrultusunda, müvekkillerinin haklarını koruyarak, onların hak ettikleri tazminatları alabilmelerini sağlar. 

Tazminat Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Kartal tazminat avukatı, tazminat hukuku konusunda uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Kartal tazminat avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği, aşağıdaki tazminata konu olan davalara bakar. 

Maddi Tazminat Davaları

Trafik ya da iş kazaları sonucu sürekli iş görmezlik durumu yaşayan kişilerin açtığı tazminat davalarıdır. Maddi tazminat davaları, aşağıdaki durumlar gerçekleştiğinde açılabilir: 

  • Kişinin meydana gelen olay nedeniyle geçici iş görmezlik durumu yaşaması sonucunda maddi tazminat talep etme hakkı vardır. 
  • Sürekli iş görmezlik durumlarında da tazminata hükmedilir.
  • Trafik ya da iş kazaları sonucu yaşamını yitiren kişiler için de tazminat talep edilebilir. 

Manevi Tazminat Davaları

Kişilik değerleri saldırıya uğrayan kişiler, dava açarak manevi tazminat talep edebilirler. Yargıtay kurumunun verdiği karar baz alınarak, aşağıdaki konularda kişiler manevi tazminat talep edebilirler: 

  • Babası ya da yakını öldürülen bir kişinin manevi tazminat talep etme hakkı vardır. 
  • Doktor hatası nedeniyle sağlığı bozulan kişi hem maddi hem de manevi tazminat talebinde bulunabilir. 
  • Kişinin vücut bütünlüğünde bozulma varsa bu bozulma kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden vücut bütünlüğü bozulan kişi manevi tazminat davası açabilir. 
  • Kişi aleyhine suç işlenmesi, internet ortamından kişi hakkında olumsuz haber yayınlanması, fiziksel olarak ya da internet ortamında kişiye hakaret edilmesi gibi ruh bütünlüğünü bozan eylemler karşısında kişi, manevi tazminat talebinde bulunabilir. 
  • Dışarıdan müdahale edildiğinde kişilerin üzüntü duymasına yol açan her türlü eylem için manevi tazminat davası açılabilir. 

İş Kazası Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Çalışılan ortamda işin yürütülmesi sırasında meydana gelen kazalara, iş kazası adı verilir. İş kazası nedeniyle zarar gören çalışan, çalıştığı yere maddi ve manevi tazminat davası açabilir. 

İş kazalarında meydana gelen tazminatın hesaplanmasında, bilirkişi raporları esas alınır. Bu raporda, ölen ya da yaralanan işçi varsa, kalan ömrü esas alınır ve aktif ve pasif zamanlarda elde edeceği kazançlar hesaplanır. İşçinin kalan ömrü, PMF adı verilen özel tablolardaki verilerden yararlanılarak hesaplanır.

Trafik Kazası Nedeniyle Açılan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Ülkemizde en çok karşılaşılan trafik kazalarının birçoğu dikkatsizlik sonucu meydana gelir. Bir kısmı da yolların bozuk ya da elverişsiz olması sonucu gerçekleşir. Mesela kış aylarında belediye ya da karayolları tuzlama çalışması gerçekleştirmemiştir veya yaptığı çalışma yetersiz gelmiştir. Kaygan olan yolda bu yüzden kaza meydana gelmiştir ve ölüm ya da yaralanmalar söz konusudur. 

Bu durumda ölen kişinin yakınları ya da yaralanan kişi maddi ve manevi tazminat davası açmaya hak kazanmıştır. 

İki aracın kaza yapması ve kaza sonucu yaralanma ya da ölüm gibi olayların meydana çıkması durumunda, kazada suçun en fazla kimde olduğu araştırılır. Tazminat davası bu durumda hem kazaya karışan sürücüye karşı, hem de sigorta şirketlerine karşı açılmış olur.

Malpraktis Durumundan Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Malpraktis, doktor hatasından kaynaklanan uygulamalardır. Genel olarak önemli ameliyatlardan sonra karşımıza çıkmaktadır. Mesela önemli bir beyin ameliyatında, doktorun ameliyat için yeterli deneyime ve bilgiye sahip olmaması sonucunda, ameliyat olan kişi zarar görmüştür. Fiziksel ve ruhsal zarara uğramıştır. 

Bu durumda bu kişinin doktora veya hastane yönetimine karşı maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır. 

Sözleşmenin İhlali Nedeniyle Açılan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Borçlar kanununa göre iki kişi ya da birden fazla kişi arasında bazı nedenlerden dolayı sözleşme yapılması gerekebilir. Sözleşmeyi yapan her iki taraf da, sözleşmedeki maddelere harfiyen uyacaklarına söz vermiş olurlar. Taraflardan birisinin sözleşme şartlarına uymaması sonucunda, diğer taraf zarar görür ve zarar gören tarafın tazminat talep etme hakkı doğar. 

Mesela devre mülk sözleşmesinden dolayı mağdur olan insanlar, devre mülk projesini hazırlayan firmaya karşı tazminat davası açabilirler. Çünkü söz verilenler yerine gelmemiştir ve insanlar mağdur olmuştur. 

Suç İşlenmesinden Dolayı Açılan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları

Suç işlenmesi hem maddi hem de manevi zararlar verir. Mesela birkaç kişi tarafından darp edilen kişinin fiziksel olarak bütünlüğü bozulur ve aynı zamanda bu olayın etkisinden uzun süre kurtulamaz. Yani ruhsal olarak da zarar uğramıştır. Zararlarının tazmini için darp edilen kişi maddi ve manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir. 

Taksirler adam yaralama ya da taksirle ölüme neden olma suçlarını da bu duruma örnek olarak gösterebiliriz. 

Boşanma Davasıyla Birlikte Açılan Tazminat Davaları

Çiftlerin evlilik birliğine son vermesi olarak tarif edilen boşanma sonrasında, taraflar yaptıklarıyla birbirlerine zarar verebilirler. Özellikle çekişmeli boşanma dava süreçlerinde taraflar hem fiziksel, hem de ruhsal olarak birbirlerine zarar verebilirler. 

Bu durumda kusurlu olan taraf karşı tazminat davası açılabilir. Eğer her iki taraf da eşit olarak kusurlu ise taraflar birbirlerine karşı tazminat davası açamaz.

Telif Haklarından Doğan Tazminat Davaları

Özellikle internetin yaygınlaşmasından sonra, telif haklarına karşı saldırıların daha arttığını söyleyebiliriz. Bilişim yasasının çıkmasının yanı sıra, telifle ilgili hem ülkemizde hem de yabancı ülkelerde birçok yasa mevcut. 

Telif hakları ile ilgili yasalara dayanarak, herhangi bir eserin, eserin sahibinin izni olmadan alınması ve bu eserden haksız kazanç elde edilmesi tazminat ödemeyi gerektirir. Ayrıca bu konuda öngörülmüş cezalar da vardır. 

Telif hakkı sahibi, eserini koruma altına almışsa, yani kendisinin olduğunu tescil ettirmişse, kendisinden izinsiz kullanılan eseri için maddi ve manevi tazminat davası açabilir.

Kartal’da Tazminat Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Kartal hukuk bürosu olarak, tazminat davası açmadan önce tarafların anlaşabilmeleri adına arabuluculuk hizmeti veriyoruz. 

Kartal avukat personelimizle her türlü tazminat davasını açıyoruz ve müvekkillerimiz adına süreci sonuna kadar takip ediyoruz.

İstanbul Anadolu yakası ofisimize gelerek, bizlerden danışmanlık hizmeti alabilir, her türlü sorunuzun cevabını öğrenebilirsiniz. 

Müvekkillerimiz adına sigorta şirketleri ile ya da tazminat ödemesi muhtemel olan karşı tarafla görüşüyoruz ve onları yasal süreçler hakkında bilgilendiriyoruz.

Kartal Anadolu Adliyesi ve İstanbul genelinde diğer adliyelere müvekkillerimiz adına yapılması gereken işlemleri gerçekleştiriyoruz. 

Dava açma sürecinde dava dilekçesini ilgili mahkeme tevzi bürolarına ekleri ile birlikte teslim ediyoruz. Müvekkilimiz adına dava için yatırılması gereken harçları yatırıyoruz. 

Kartal en iyi tazminat avukatı personelimizle, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı itiraz ediyoruz ve temyiz sürecini başlatıyoruz.

Yabancı mahkemelerin vermiş olduğu tazminat kararlarının, ülkemizde mahkemelerde de tanınması adına gereken davaları açıyoruz. 

Tazminat Avukatı ile Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Kartal tazminat avukatı ile tazminat davası, hazırlanacak olan dava dilekçesi ile açılır. Tazminat davaları mahiyetine göre birçok mahkemede açılıyorsa da, genel olarak asliye hukuk mahkemelerine dilekçe verilerek açılır. 

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 6. Maddesine göre: “Genel Yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir” diyerek, tazminat davalarının nerede açılabileceğine dair fikir vermiştir. 

Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer?

Ortalama olarak 1,5-2 yıl gibi bir sürede tazminat davaları sonuçlanmaktadır. Her ne kadar uygulamada bu süreler görülse de, tazminat davalarının sonuçlanma süreleri bazı etkenlere göre değişebilir. Daha uzun süren davalardan da bahsetmek mümkündür. 

Kartal Tazminat Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Kartal tazminat avukatı olarak, özetleyecek olursak aşağıdaki hizmetleri müvekkillerimize sağlıyoruz: 

  • İş kazalarından dolayı tazminat davası açıyoruz. 
  • Maddi ve manevi tazminat davalarını açıyoruz. 
  • Doktor hatasından kaynaklanan durumlarda müvekkillerimizin mağduriyetini gidermeye çalışıyoruz. 
  • Dava dilekçesi hazırlayarak, dilekçe ekine mahkemenin istediği belge ve bilgileri ekliyoruz. 
  • İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara itiraz ederek, istinaf ve temyiz süreçlerini başlatıyoruz. 
  • Müvekkillerimize danışmanlık hizmeti sunuyoruz. 

Tazminat ile ilgili olan iş kanunu hakkında detaylı bilgilere, https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4857-20030522.pdf bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Tazminat avukatı ücretleri ne kadar?

Kartal tazminat avukatı danışmanlık ve vekalet ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizleri hemen arayabilirsiniz. 

Kartal’da en iyi tazminat avukatını nasıl bulabilirim?

Kartal ilçesinde uzman avukatlarımızdan oluşan kadromuzla sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz.

Tazminat avukatı ne yapar?

Müvekkillerine tazminat hukuku hakkında danışmanlık hizmeti sağlar. Her türlü tazminat davasını müvekkilleri adına açar. Temyiz ve istinaf süreçlerinin başlamasını sağlar ve takibini yapar.

Tazminat davalarında yetkili ve görevli mahkeme hangisidir?

İş mahkemeleri, aile mahkemeleri, asliye hukuk mahkemeleri ve bölge mahkemeleri görevli ve yetkilidir.

LEAVE REPLY

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir