Kartal vergi avukatı

Vergi Avukatı

3475 sayılı Vergi Usul Kanunu, 799 sayılı Damga Vergisi Kanunu, 1009 sayılı Gider Vergileri Kanunu ve diğer vergiyle ilgili kanunlar, vergi idareleri ile mükellefler arasındaki vergi konularını düzenler. Kartal vergi avukatı, tüm bu saydığımız vergi kanunlarına göre gerekli olan davaları açar. 

Kartal Vergi Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Kartal vergi avukatı, vergi kanunları ve vergi hukuku konusunda uzmanlaşmış ve deneyim kazanmış hukuk fakültesi mezunu kişidir. 

Kartal vergi avukatı, uzmanlığı ve deneyimi gereği aşağıdaki davalara bakar. 

Gümrük Vergilerine İtiraz ve Gümrük Vergilerinin İptali Davaları

4458 sayılı gümrük kanununun 242. Maddesi gereği, vergi ödemekle yükümlü kişiler, vergi konularında dava açmadan önce vergi idarelerine itiraz etmek zorundadırlar. Gümrük kanununda yer alan itiraz prosedürü tamamlandıktan sonra herhangi bir sonuç alınamazsa, dava açma yoluna gidilebilir. 

Gümrük cezası alan mükellefler, Gümrük kanununun 242/1. Maddesi gereği, kendilerine ceza tebliğ edilmesinden en geç 15 gün içerisinde bir üst makama itiraz ederler. Eğer bir üst makamdan sonuç alınamazsa, yine bir üst makama müracaat edilir. Mesela gümrük müdürlüğüne yapılan itirazdan sonuç alınamazsa, gümrük başmüdürlüğüne itiraz edilir. 30 gün içerisinde itiraz edilen makam tarafından şikayet sonuçlandırılır ve karara bağlanır. Eğer mükellef kararın haksız olduğunu düşünüyorsa, 30 gün içerisinde dava açma yoluna gidebilir. 

Vergi Ceza İhbarnamesine İtiraz Davaları

Vergi usul kanununa aykırı olarak düzenlenen ihbarnamelere karşı dava açılabilir. Uygulamada, hatalı olarak düzenlenen ihbarnamelere karşı 3 farklı türde dava açılması söz konusudur. 

Doğrudan İptal Davası

İhbarnamenin mükellefe ulaşmasından sonra mükellef, 30 gün içerisinde dava açabilir. İtiraz ve iptal davası başvuruları vergi mahkemelerine dilekçe ile yapılır. 

İdari İtirazdan Sonra İptal Davası Açma

Vergi idareleri tarafından yapılan hataların zamanaşımı 5 yıldır. Yani mükellef kendisine tahakkuk ettirilen belgelerde hata görürse, 5 yıl içerisinde itiraz başvurusunda bulunabilir. 

Uzlaşma Başvurusundan Sonra Açılan İptal Davası

Mükellef ceza ihbarnamesini aldıktan sonra en geç 30 gün içerisinde vergi dairesi müdürlüğüne başvurur ve uzlaşmak istediğini söyler. Eğer vergi dairesi ile mükellef arasında uzlaşma sağlanamazsa mükellef iptal davası açabilir.

Genel ve Özel Usulsüzlük Cezasına Karşı İtiraz ve İptal Davası

Vergi usul kanunu madde 351’e göre vergi usulsüzlüğü iki kısımda ele alınır. Genel usulsüzlükler, birinci ve ikinci derece olmak üzere iki kısma ayrılır. Vergi dairesine teslim edilmek üzere tutulması gereken defterlerin tutulmaması birinci dereceden genel usulsüzlük durumuna girer. 

Veraset ve intikal beyannamesinin zamanında verilmemesi ise ikinci derece genel usulsüzlük olarak yer alır. 

Vergi usul kanunu 353 ve 355. Maddeleri ile özel usulsüzlük halleri düzenlenmiştir. Fatura ya da serbest meslek makbuzunun düzenlenmemesi veya hizmet sağlayan kişiye verilmemesi durumu özel usulsüzlüktür.

Yukarıda sayılan usulsüzlüklerden birisini gerçekleştiren mükellef, vergi dairesine başvuruda bulunarak indirim talep edebilir. Cezanın tebliğinden en geç 30 gün sonra vergi dairesine başvuruda bulunmak gerekir. Başvuruda mükellef cezayı vadesinde ödeyeceğini taahhüt eder. Hatta 6183 sayılı kanunda belirtilen türden teminat göstereceğini de beyan edebilir. Vergi usul kanununa göre mükellef bu şekilde bir davranış sergilerse cezası yarı oranında indirilir. 

Bir diğer seçenek de mükellefin vergi dairesi ile uzlaşmak istemesidir. Eğer uzlaşma işlemi gerçekleşirse, mükellef kendisine uygulanan cezasının %75’ini öderse, geriye kalan %25’lik cezaya indirim uygulanır. 

Eğer vergi dairesi ile mükellef aralarında anlaşamazlarsa:

  • Doğrudan iptal davası açma,
  • İdari itirazdan sonra iptal davası açma ve 
  • Uzlaşma sonrası iptal davası açma

Yoluna gidebilir.

Yürütmenin Durdurulması Davaları

Eğer mükellef vergi dairesi tarafından kendisine uygulanan cezayı ödemezse, idari işlem başlatılır. Bu durumda mükellef kendisine uygulanan cezayı kabul etmeyerek, yürütmenin durdurulması davası açar. Mükellef davayı açtığı andan itibaren, dava sonuçlanıncaya kadar idari işlem askıya alınır.

Mükellef, vergi dairesi tarafından kendisine karşı yürütülen idari işlemlere karşı: 

  • İlk derece mahkemesine (İdare mahkemesi),
  • Vergi mahkemesine,
  • Bölge idare mahkemesine (İstinaf Mahkemesi) ve
  • Danıştay kurumuna (Temyiz mahkemesi)

Yukarıda sayılan mahkemelere başvurabilir. 

Vergi Ziyaı Cezası Davaları

Vergi ödemekle sorumlu olan kişilerin, zamanında vergilerini ödememesi ya da diğer görevlerini yerine getirmemeleri, vergi ziyaı olarak adlandırılır. VUK madde 341’e göre bu tür suç idari para cezası şeklinde cezalandırılır. 

Mükellef bu duruma itiraz edebilir ve aslında kendisinin vergi ziyaı suçunu işlemediğini öne sürebilir. Bu durumda İstanbul Anadolu yakası adliyesinde iptal davası ya da itiraz davası açar.

Kartal’da Vergi Avukatı Hizmetini Özdemir Hukuk Bürosu Nasıl Vermektedir?

Kartal hukuk bürosu olarak, vergi dairelerinin uygulamalarına karşı gerçek ve tüzel kişilerin haklarını savunuyoruz. Ayrıca müvekkilimiz adına uzlaşma zemini hazırlıyoruz. Yani vergi idaresi ve mükellef arasında arabuluculuk yapıyoruz. 

Kartal en iyi vergi avukatı başvurusunda bulunan mükelleflerin durumlarını inceliyoruz. Yani yaşadıkları problemin ne olduğunu tespit ediyoruz. Daha sonra ilgili kanunlar nezdinde müvekkilimizin savunmasını nasıl gerçekleştireceğimize karar veriyoruz. 

Müvekkillerimize vergi davaları ve hukuku konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz. 

Vergi hukukuna göre, müvekkilin aldığı cezaları ortadan kaldıracak durumları inceliyoruz ve müvekkilimizin ceza almasını önlüyoruz. 

Kartal Vergi Avukatı ile Vergi Davası Nasıl Açılır?

Kartal avukat öncelikle davasını üstleneceği müvekkilinden vekaletname alır. Daha sonra davanın türüne göre ilgili mahkemeye dilekçe ile başvuruda bulunur. 

Kartal Anadolu Adliyesi Vergi mahkemelerine dava başvuruları 30 gün içerisinde yapılır. Dava dosyası mahkeme başkanlığına ulaşır ve mahkeme dosyayı incelemeye başlar. 

Vergi Davaları Ne Kadar Sürer?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2. Maddesinin 5. Fıkrasında vergi davaları süreleri şu şekilde belirtilmiştir: “Danıştay, bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde dosyalar, bu kanun ve diğer kanunlarda belirtilen öncelik veya ivedilik durumları ile Danıştay için Başkanlar Kurulunca; diğer mahkemelerin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca konu itibariyle tespit edilip Resmi Gazetede ilan edilecek öncelikli işler göz önünde bulundurulmak suretiyle geliş tarihlerine göre incelenir ve tekemmül ettikleri sıra dahilinde bir karara bağlanır. Bunların dışında kalan dosyalar ise tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.”

Dava dosyaları bazı durumlarda HSK tarafından sıralanabilir. Bu durumda dava süreci uzayabilir. 

Dava sürelerinde tekemmül kavramı söz konusudur. Bu kavrama göre Kartal vergi avukatı, dava dilekçesini hazırlayarak tevzi bürosuna teslim eder. Tevzi bürosu yani mahkeme kalemi dilekçeye cevap verir. Bu durumda avukat ikinci bir cevap dilekçesi yazmak durumunda kalabilir. 

Vergi davaları ile ilgili vergi usul kanunu hakkında detaylı bilgi almak için, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=213&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=4 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Vergi Avukatı Olarak Verdiğimiz Hizmetler

Kartal vergi avukatı olarak, aşağıdaki hizmetleri sunarız: 

  • Müvekkillerimiz adına itiraz süreçlerini başlatıyoruz. 
  • Vergi daireleri ile mükellefleri bir araya getiriyoruz ve uzlaşmalarına çalışıyoruz. 
  • Müvekkilimiz adına dava dilekçesi hazırlıyoruz. 
  • İptal ve tam yargı davalarını açarak müdahil oluyoruz. 
  • Vergilendirme hatalarının düzeltilmesini sağlıyoruz. 
  • Sahte fatura düzenleme ya da kullanma suçlarıyla ilgili ceza davalarını takip ediyoruz. 
  • Vergi cezalarından dolayı yapılan icra ve haciz işlemlerine itiraz ediyoruz. 
  • Vergi tarhı ya da cezalarına karşı iptal davaları açıyoruz. 

Ayrıca ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara itiraz ederek, istinaf ve Danıştay süreçlerini başlatırız. 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Vergi Avukatı Ücretleri Ne Kadar?

Vergi davaları ve danışmanlık hizmetleriyle ilgili vekalet ücretleri hakkında bilgi almak için bizleri hemen arayın. 

Kartal’da En İyi Vergi Avukatını Nasıl Bulabilirim?

İletişim kanallarımızdan bizlere ulaşarak, en iyi avukatlık hizmetini alabilirsiniz. 

Vergi Avukatı Ne Yapar?

Vergiyle ilgili davaları açar. Vergi cezalarıyla ilgili davalarla ilgilenir. Müvekkillerine danışmanlık hizmeti sağlar. Ayrıca arabuluculuk hizmeti verir. 

Vergi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Vergi davalarının görülmesinde yetkili ve görevli mahkeme, vergi mahkemeleridir. 

LEAVE REPLY

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.