Nafaka, boşanmanın sonucu olarak aile mahkemesi tarafından düzenlenen bir hukuki uygulamadır. Nafaka ödemeleri, boşanmış çiftler arasında düzenlenen önemli bir mali süreçtir. Aile mahkemesince hükmedilen nafaka, belli şartların oluşması durumunda kesilebilir. Özellikle kadına verilen nafaka ne zaman kesilir sorusu sıkça araştırılır. Kadına verilen nafaka, genellikle iki şekilde olur. Yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasından her birinin sonlandırılmasında farklı koşullar geçerlidir.
Yoksulluk Nafakası: Bu nafaka, boşanma sonrası ekonomik durumu olumsuz etkilenen taraf için belirlenen ödemedir. Kadının ekonomik durumu iyileşene kadar yoksulluk nafakası ödenmeye devam eder.
İştirak Nafakası: Bu nafaka, çocukların bakımı için ödenen nafaka çeşididir. Çocukların ekonomik olarak bağımsız hale gelmesi durumunda iştirak nafakası ödemesi sona erer.
Hakimin re’sen yani kendiliğinden gözettiği nafaka ödemesi kararında, tarafların ekonomik durumları ölçüttür.
Nafaka Türleri Nelerdir?
Medeni Kanuna göre nafaka türleri; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, yardım nafakası olmak üzere farklı sebeplerle bağlanan nafakalar olarak ayrılır. Nafaka türlerinin sınıflandırılması kime ve ne zaman verileceğine göre farklılık gösterir. Tedbir nafakası boşanma davası sürerken eş ve çocukların ekonomik açıdan zor duruma düşmemesi için hâkim tarafından re ’sen dava bitene kadar bağlanan bir nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek olan eşe bağlanana bir nafakadır. İştirak nafakası boşanma sonucu velayete bağlı olarak çocukların ihtiyaçlarına yönelik bağlanır. Yardım nafakası ise boşanma davasından ayrı bir nafaka çeşididir.
Tedbir Nafakası
Boşanma davası açıldığında eş ve çocukların ekonomik durumunda yaşanabilecek zorluklardan dolayı dava devam ederken, hâkim kendiliğinden tedbir nafakası hükmedebilir. Boşanma sürecine giren eşler, maddi durumlarında yaşanacak ani değişiklik sebebi ile çocuklar ve eşlerden birinin mali sıkıntı yaşamaması için bu nafaka bağlanır.
Tedbir nafakası, dava süresince bağlanan bir nafaka çeşididir. Boşanma davası açılmadan ya da dava açıldıktan sonra da tedbir nafakası talebi yapılabilir. Tedbir nafakası miktarı mahkeme tarafından eşlerin durumuna göre belirlenir. Tedbir nafakası, boşanma davasının karara bağlanması ile sonlanan bir nafaka çeşididir.
İştirak Nafakası
İştirak nafakası, boşanma davalarının karara bağlanması sonrası eşlerden birine bağlanana nafaka çeşididir. Mahkeme her zaman çocuğun üstün faydasını önemser ve buna göre bir karar belirler. Bu bağlamda da çocuğun bakım masrafları, okul ihtiyacı, sağlık gideri, sosyal yaşamı dikkate alınır. Anne ve babanın da mali durumu göz önünde bulundurularak iştirak nafakasına hükmedilir.
İştirak nafakası boşanma davasının sonlanması sonrası çocukların velayeti kimde kalıyorsa diğer eşin ödediği bir nafaka çeşididir. Kadına bağlanan iştirak nafakası çocukların 18 yaşına gelmesi ile kesilir. İştirak nafakasını sonlandıran durumlardan biri de çocuğun evlenmesidir.
Aynı zamanda eğitime devam eden çocuklar için bu süre bitene kadar iştirak nafakası ödenir. Çocuğun mahkeme kararı ile reşit kabul edilmesi durumunda da iştirak nafakası ödemesi daha erken bir zamanda sonlandırılabilir.
Yoksulluk Nafakası
Boşanma davalarının sonlanması ile eşler arasında nafaka için de bazı süreçler yaşanabilir. Bunlardan biri de yoksulluk nafakası ile ilgilidir. Yoksulluk nafakası boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olan eşe bağlanan bir nafaka çeşididir.
Yoksulluk nafakası belirlenmesinde eşlerden birinin yoksulluğa düşecek olması önemlidir. Bunun yanı sıra nafaka bağlanma koşullarından biri de yoksulluğa düşme durumu olan eşin nafaka borçlusu eşten daha az kusurlu ya da kusursuz olmasıdır.
Yoksulluk nafakası miktarının belirlenmesinde eşlerin ekonomik koşullarına göre hareket edilir. Bu nafaka süresiz şekilde bağlanır. Kadına verilen bu nafaka için bazı şartların ortaya çıkması şartı aranır. Yoksulluk nafakasına re ‘sen bir karar verilmesi ise söz konusu değildir.
Yoksulluk nafakası isteyen tarafın talebine göre koşullar sağlanmışsa, yoksulluk nafakası bağlanabilir. Yoksulluk nafakası mahkemeden talep edilmesi gerekir. Boşanma davası açılırken, bu talep de oluşturulabilir. Yoksulluk nafakası bağlanması için aklınıza takılan tüm sorulara bir boşanma hukuku avukatı aracılığı ile cevap bulabilirsiniz.
Bunun yanı sıra eşlerin boşanması sonrası yeni bir dava açarak da yoksulluk nafakası talep edilebilir. Yeni bir dava açılacaksa dava zamanaşımı süresi dolduktan sonra başvuru yapılabilir. Boşanma davasının karara bağlanmasından sonra bir yıl içinde yoksulluk nafakası talep edilebilir.
Yoksulluk nafakası talep eden eşlerden birinin ağır kusurlu olması mahkeme tarafından talebin reddi ile sonuçlanır. Nafaka borçlusu eş nafaka alacaklısı eşe nafaka ödeyeceği zaman hâkim nafaka alacaklısı eşin kusur oranını değerlendirir. Nafaka almayı talep eden eşin ağır kusurlu olması durumunda ise nafaka alması söz konusu değildir.
Nafaka talep eden eşin boşanma sonrası ve boşanma sebebi ile yoksulluğa düşmesi, yoksulluk nafakası açısından son derece mühimdir. Bu koşullar sağlanmazsa, yoksulluk nafakası talebi sonuç vermez. Türk Medeni Kanunu’na göre kimlerin yoksulluk nafakası alabileceği açıkça belirtilir. Yoksulluk nafakasının kesilmesine ya da bağlanmamasına neden olan çeşitli sebepler bulunur.
Kadının Verilen Yoksulluk Nafakası Hangi Hallerde Kesilir?
Kadına verilen yoksulluk nafakası boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olan eşe ödenen bir nafaka türü olduğu için bu nafaka kendiliğinden verilemez. Yetkili mercilerden dilekçe ile talep edilmesi gerekir. Yoksulluk nafakasının miktarı belirlenirken de eşlerin ekonomik durumu, yaşam şartları ve diğer unsurlar dikkate alınır. Yoksulluk nafakası süresiz olarak bağlanan bir nafaka çeşididir.
Bununla birlikte bazı hallerde kadına verilen yoksulluk nafakası kesilebilir.
Nafaka alacaklısı eşin başka biri ile evlenmesi,
Nafaka alacaklısı eşin resmi olarak evlenmese de başka biri ile yaşaması,
Nafaka borçlusu eşin ölmesi.
Yoksulluk Nafakası Alamama Durumu Nedir?
Yoksulluk nafakası boşanma sonucu bağlanan bir nafaka çeşididir. Bu nafaka isteneceği zaman boşanmanın yaratacağı etkiye göre eşlerden birinin ekonomik zorluğa düşmesi dikkate alınır. Türk Medeni Kanunu uyarınca yoksulluk nafakası alamayan durumlar şu şekildedir.
Nafaka alacaklısı olan ve evlenen eş,
Nafaka alacaklısı eşin evlilik dışı yaşam sürmesi,
Maddi geliri yerinde olan ve boşanma sebebi ile yoksulluğa düşmeyen taraf,
Nafaka borçlusu eşin herhangi bir geliri olmaması,
Nafaka alacaklısı eşin üzerinde gayrimenkul ya da araba olması durumunda,
Nafaka sebebi ile çalıştığı halde işini bırakan ve yoksulluğa düşmeyen eş,
Üzerine kayıtlı taşınmazlardan aylık gelir elde eden eş,
Dul aylığı, emekli maaşı, yaşlılık aylığı gibi geliri yeterli olan eş.
Yardım Nafakası
Yardım nafakası boşanma davaları dışında gelişen farklı bir nafaka türüdür ve kendi içinde değerlendirilir. Maddi sıkıntı yaşayan alt soy ya da üst soya ve kardeşler için ön görülen bu nafakada, yoksul sayılabilecek derecede ihtiyaç sahibi olan akrabaların korunması amaçlanır. Yardım nafakası özelinde, nafaka ile ilgili taleplerde boşanma avukatından yardım almak, herhangi bir hataya düşmemek ve süreci efektif bir biçimde tamamlamak açısından yararlı olur.
Sıkça Sorulan Sorular
Kadına Bağlanan Nafaka Türleri Nelerdir?
Kadına bağlanan nafaka türleri; Türk Medeni Kanunu kapsamında yardım, iştirak, tedbir, yoksulluk nafakasıdır. İştirak, tedbir ve yoksulluk nafakası boşanma davalarının sonucudur. Yardım nafakası ise yoksulluğa düşen altsoy, üst soy ya da kardeşlere yönelik ödenen bir nafaka çeşididir.
Kadına Verilen Yoksulluk Nafakası Nedir?
Boşanma davası sürerken ya da davanın karara bağlanması sonrası talep edilen yoksulluk nafakası, boşanma sebebi ile yoksulluğa düşen eşe diğer eş tarafından ödenen bir nafakadır. Bu nafaka süresiz olarak bağlanır. Kadına verilen nafakanın kesilmesine sebep olan durumlardan biri nafaka alacaklısı eşin evlenmesi ya da nafaka borçlusu eşin ölmesidir.
Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?
Nafaka, boşanmış eski eşlerin geçimlerini sağlamak amacı il mahkeme tarafından belirlenen bir parasal yardımdır. Kadınlara verilen nafakanın kesilmesi, belirli durumlara göre değişiklik gösterir. Nafakanın kesilmesi için en yaygın neden, eşin malî durumunun iyileşmesidir. Kadının iş bulması ya da kendi gelirini elde etmeye başlaması, nafakanın kesilme nedenlerinden biridir. Mahkeme tarafından belirlenen tazminat süresinin dolması da nafakanın kesilmesi için belirlenen nedenlerden biridir. Yasal süreçler kapsamında, nafaka ödemeleri genellikle belli bir dönem için geçerlidir. Kadına verilen nafakanın kesilmesine yol açabilecek bir diğer durum ise kadının yeniden evlenmesidir.
Kadına Verilen Nafaka Kesilme Durumları Nelerdir?
Kadın yeniden evlendiğinde, yoksulluk nafakası genellikle sona erdirilir. Kadın kendi başına ekonomik bağımsızlığa ulaştığında, yoksulluk nafakası kesilebilir. İştirak nafakası ise çocuklar yasal olarak yetişkin sayıldığı ya da kendi geçimlerini sağlayabilir duruma geldiğinde sona erer.