Kesinleşme şerhi, aleyhinde başvuru yapılacak hiçbir kanun yolu olmayan karara verilen addır. Yargılama işleri oldukça karmaşık süreçlerdir. Hukuksal düzenlemeler, bu süreçler içinde hatalar yapılabileceğini öngörmüş ve kararın doğruluğunu bir diğer mahkeme aracılığı ile kontrol etme alanı tayin etmiştir. İtiraz hakkı tanınan kararlar ile ilgili ilk derece mahkemelerine başvuru yapılabilir. Temyiz hakkı tanınmış kararlar ile alakalı ise üst derece mahkemeleri yetkilidir. Yargılama sürecinin tamamlanması ise kesinleşme kararı ile son bulur.
Kesinleşmiş Karar Nedir?
Kesinleşme şerhi, aleyhinde başvuru yapmak üzere kanun yolunun kalmadığı karardır. Kanunlar basit konular ile ilgili kanun yollarına başvurma hakkı tanır. Bu istisnalar dışında tüm kararlar, bir kez daha gözden geçirilmelidir. Bunun için kanun yolu açılmıştır. Bu hakkın, kanunlarca tanınan süre zarfında kullanılmaması ya da kullanılması durumunda ilgili mahkeme tarafından incelemesinin reddedilmesi durumunda mahkeme kararı kesinleşmiş olur.
Mahkeme Kararının Kesinleşme Süresi Nedir?
Yargılama işlemleri farklı kollardan aynı anda yürütülebilen son derece kapsamlı ve ciddi süreçlerden meydana gelir. Bu nedenle, yargılama süreci hatalara açıktır. Dosyanız ile ilgili verilecek kararların hatalı olduğunu düşünmeniz mümkündür. Bu durumda davanızı bir üst mahkemeye taşıyabilirsiniz. temyiz başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun için alanında uzman bir avukat ile görüşmeniz, hak kaybının önüne geçmeye yardımcı olur. Avukat aracılığı ile karmaşık olan bu süreç eksiksiz şekilde takip edilir ve şeffaf bir şekilde değerlendirilir.
Yerel mahkemenin verdiği karara itiraz etme hakkını kullandığınız zaman dosyanız temyiz edilmiş olur. Temyize giden dosyanın türüne bağlı olarak Yargıtay ya da Danıştay incelemede bulunur. Dosyanız ile ilgili kararın açıklanması ve sürecin tamamlanması ile birlikte kesinleşmiş karar belirlenebilir.
Ceza Kesinleşme Şerhi Nedir?
Ceza kesinleşme şerhi, kararın kesinleşmesi için kanun yollarının bitmiş olmasını ifade eder. Temyizsiz bir karar, temyiz süresi sonuna kadar kesinleşmiş kabul edilemez. Mahkûmiyet cezalarının intikal edilmesi ile kesinlik olmaz. Temyiz süresi, kararın kesinleşip kesinleşmediğini ortaya çıkaran süreçtir. Karara itiraz süresi zarfında, itiraz yapılmamışsa karar kesinleşmiş olur. Karara itiraz edilmesi halinde, Yargıtay evrakları incelemek ister. İnceleme sonrası verilen karar nihai karar olarak sonuçlandırılabilir.
Bazı kanun kararları; belgelerin Danıştay ya da Yargıtay’a sunulmasına olanak vermez. Bunun nedeni Yargıtay’ın iş yükünü artırmakla sınırlı olmaz.
İlam Ne Demek?
İlam, bir mahkeme kararını açıklayan belgeyi ifade eder. Taraflara verilen bu belgenin imzalanması ve kaşelenmesi gerekir. Bildirimin son kısmında kararın kesin olup olmadığı açık şekilde belirtilmelidir. Aynı zamanda kararın hangi bölüme kaç gün içinde uygulanacağı da belirtilir. Temyiz süresi zarfında itiraz edilmemesi durumunda yerel mahkemenin kararı kesinleşmiş olur. Belirlenen süre içinde itiraz yapılırsa, kararın kesinleşmesinden bahsedilemez.
Karar Nasıl Kesinleşir?
Kararın kesinleşmesi için mahkemelerin türüne göre değişiklik gösteren bazı noktalar bulunur. Değişiklik gösteren bu noktalar ise şu şekildedir.
İdare Mahkemesi: Kararın tarafların kendilerine tebliğ edilmesi gerekir. Dava taraflarının tebliğ edilmesi için talep beklemelerine bakılmaz. Tebligatın taraflara ulaşması sonrası süreç başlamış olur.
Hukuk Mahkemesi: Verilmiş olan kararların kesinleşmesi için taraflara tebliği yapılması gerekir. Alınan neticeye göre gerekçeli karar tamamlanmış olur. Taraflardan birinin isteği ile karar diğer tarafa tebliğ edilir. Tebliğ tarihi ile beraber temyiz süreci otomatik olarak işlemeye başlamış olur.
İş, İcra ve Ceza Mahkemesi: Mahkeme kararlarının tarafların yüzüne direkt olarak söylenmesi gerekir. Bu okuma tarihinde taraflar bulunmuyorsa, tebligatın ulaştığı andan itibaren hukuki süre işlemeye başlar.
Temyiz Nedir?
Temyiz hukuki bir iş sürecidir. Bir mahkemenin verdiği kararın ilk derece mahkemesinden bir üst mahkemeye taşınmasını ifade eden bir kavramdır. Davada hukuka aykırılık olup olmadığını öğrenmek için bir üst derece mahkemesine başvuru yapılabilir. Bu sayede inceleme yapılmasını talep edebilirsiniz. Bu işlemler genellikle avukat vasıtası ile yapılır. Alanında uzman bir avukat, bu süreci eksiksiz şekilde takip eder. Adli yargıda ise üst derece mahkemesi olarak Yargıtay incelemeleri gerçekleştirir. İdari yargıda üst derece mahkemesi olarak ise Danıştay’ın inceleme yetkisi mevcuttur.
Temyiz Süresi Nedir?
Mahkemelerin temyiz süresi değişiklik gösterir. Bu süreler ise şu şekildedir.
Ceza Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden itibaren temyiz süresi 7 gündür.
Asliye Hukuk Mahkemelerinde temyiz süresi tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür.
Sulh Hukuk Mahkemelerinde temyiz süresi tebliğ edilmesinden itibaren 8 gündür.
İcra Hukuk Mahkemelerinde temyiz süresi, kararın öğrenilmesinden itibaren 10 gündür.
İş Mahkemelerinde temyiz süresi, kararın öğrenilmesinden itibaren 8 gündür.
Temyiz süresi, İdare ve Vergi Mahkemelerinde tebliğden itibaren 30 gündür.
Bazı mahkemeler, süreyi hâkimin kararını açıklamasından itibaren başlatır. Bazı mahkemelerde kararın tebliğ edilmesinden itibaren süre işlemeye başlar. Temyiz hakkı kişi bulunmazken alınmışsa, temyiz süresi kararın bu kişiye yazılı bildirimi ile başlar. Temyiz süresi zarfında dilekçe vermediğinizde ise temyiz hakkınızdan vazgeçmiş olarak kabul edilirsiniz.
Temyiz Aşamasında Duruşma Yapılabilir Mi?
Temyiz incelemesi kural olarak duruşma olmaksızın, dosya üzerinden yapılabilir. Ancak, bazı yasal şartların olması durumunda tarafların talebiyle ya da yüksek mahkeme tarafından gerek görülmesi halinde temyiz duruşmalı olarak gerçekleştirilir. Ceza dosyaları temyiz duruşmasına yalnız sanık ve avukat ile çağrılabilir. Tutuklu olan sanık, Yargıtay’da yapılan temyiz duruşmasına katılamaz. Temyiz incelemesi duruşmalı olarak gerçekleştirilecekse, bu talebinizi temyiz dilekçenize eklemeniz gerekir.
Karar Kendiliğinden Temyiz Olur Mu?
Temyiz için talepte bulunulması gerekir. Bu kuralda bir istisna da vardır. On beş yıl ve üzeri hapis cezası olan kararların temyiz talebi olmasa da, Yargıtay tarafından incelemeye alınabilir. Bu durumdaki davalar dışındaki tüm dosyalar için temyiz, davanın taraflarından biri tarafından mutlaka talep edilir. Hükmün açıklanmasından sonra başvuru süresi içinde temyiz talebinizi hükmü veren mahkemeye bildirmediğinizde, temyiz hakkınızdan vazgeçmiş olursunuz. Cumhuriyet Savcısı karar temyizi hakkına sahiptir. Sanığın lehi ya da aleyhine, temyiz yoluna gidilebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Kesinleşme Şerhi Ne Demek?
Kesinleşme şerhi, temyize konu olan kararlarda, karar aleyhine temyiz yoluna başvurulmadığında ya da temyiz incelemesi sonucu karar onaylanmadığında mahkeme kaleminin yazdığı karardır. Bu şerh kararın kesinleştiğini ifade eder.
Kesinleşme Şerhi Öncesi Temyiz Başvurusu Nereye Yapılır?
Adli yargıda üst derece mahkemesi olan Yargıtay’a, İdari yargıda üst derece mahkemesi olarak ise Danıştay’ın incelemesi için başvuru yapılabilir.
Kesinleşme Şerhi Nereden Alınır?
Kesinleşme şerhi, kararının kesinleştiğini ifade eder. Tarafların kararı veren mahkemesinin kalemine giderek kesinleşme şerhini talep etmesi mümkündür.
Kesinleşme Şerhi Sonrası Ne Olur?
Bir mahkemenin kesinleşme şerhi ile belgelediği kesinleşmiş karar, hata yaptım demek ile kaldırılamaz. Kesinleşmiş kararla ilgili tüm hataların, kararı veren mahkeme tarafından değil olağanüstü kanun yolu olan kanun yararı sürecinde giderilebilir.
Kesinleşme Şerhine İtiraz Mümkün Mü?
Mahkeme kararlarına kesinleşme şerhi verilmesi idari işlem niteliğindedir. Dolayısı ile kesinleşme şerhinin temyizi mümkün değildir.
Kesinleşme Şerhi İçin Avukat Yardımı Şart Mı?
Kesinleşme şerhi süreci biraz karmaşık bir süreçtir. Bu zorlu ve karmaşık süreçte bir genel hukuku avukatı ile çalışmak, hak kaybının önüne geçmek için oldukça önemlidir.