Param yok nasıl boşanma davası açabilir sorusu, boşanmak isteyen birçok kişi tarafından araştırılan konulardan biridir. Boşanma davası açmadan önce, hangi tür dava açacağınıza karar vermeniz gerekir. Dava, çekişmeli ya da anlaşmalı açılmasına göre değişir. Dava türünden sonraki aşama ise boşanma davasının avukatla mı avukatsız mı açılacağının kararıdır. Maddi olarak sıkıntılarınız varsa ve avukatsız boşanma dosyası açmak istiyorsanız, ilk olarak baroya giderek davayı açma talebinde bulunabilirsiniz.
Bu sayede avukatsız boşanma davası açabileceğiniz ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Eşlerin anlaşmış olması halinde bir aile hukuku avukatı ile çalışmaya ihtiyaç duyulmayabilir. Aynı zamanda avukat için ayıracak parası olmayan taraflar da avukat olmadan boşanma davası başvurusu yapabilir. Boşanma davası açmak için öncelikle, aile mahkemesi ya da asliye mahkemesine başvuruda bulunulması gerekir. Boşanma davasında avukat bulunması şartı değildir. Taraflar kendileri boşanma davasını yürütebilir.
Boşanma Davası İçin Adli Yardım
Boşanma davası açmak için kişinin bulunduğu yerdeki baronun adli yardım bürosuna dilekçe ile başvuru yapması ve adli yardım talebinde bulunması gerekir. Boşanma davası için adli yardım talep eden kişinin şartları sağlaması durumunda, kendisine baro tarafından avukat tayin edilir. Bu durumda kişi dava masraflarından da muaf tutulur.
Boşanma davası için adli yardım talebinin, dava açılmadan önce baroların adli yardım bürosuna ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye yapılması gerekir. Avukatsız boşanma davası açılmış ancak, sonradan avukat tutma ihtiyacı doğmuşsa, yine barolara ve mahkemeye başvuruda bulunmak mümkündür. Dava sonucunda istinaf mahkemesine itiraz yapılmışsa, bu durumda bölge adliye mahkemesine başvuru yapılması gerekir.
Boşanma davası için adli yardım talebinde bulunan kişiden bazı belgeler istenir. Adli yardım bürosu ve temsilcilikler, kişiden kayıtlı taşınır ve taşınmaza dair bilgileri talep eder. Aynı zamanda, aylık kazanç, aile durumu gibi gerekli bilgi ve belgeler de talep edilebilir. Bu noktada her baronun talep ettiği bilgi ve belgeler de farklılık gösterebilir.
Adli Yardım İçin Talep Edilen Belgeler
Her baronun adli yardım için talep ettiği bazı bilgi ve belgeler bulunur. Bunlar;
Muhtardan alınacak fakirlik belgesi,
Muhtardan alınacak ikametgah belgesi,
Nüfus cüzdan fotokopisi,
Dava için gerekli belgelerin fotokopisi, gerekir.
Bu belgeler ek, başka belgeler de istenebilir. Boşanmak için adli yardım talebi yapacak kişi, bulunduğu yerdeki baronun web sitesi üzerinden ya da adli yardım bürosundan gerekli belgeleri öğrenebilir. Adli yardım için talep edilecek diğer belgeler şu şekildedir.
İkametgah ilmuhaberi,
Araç kaydı sorgusu,
Tüm Türkiye genelindeki taşınmaz kaydına ilişkin çıktı ya da web tapudan taşınmaz kaydına ilişkin çıktı,
Çalışıyorsa maaş bordrosu/gelir belgesi (çalışmıyorsa SGK’dan alınacak 4a-4b-4c gelir belgesi.),
Mevduat/katılım fonu hesabı bulunan banka sorgulamaya ilişkin çıktı,
Takasbank bireysel emeklilik sorgulama çıktısı,
Sosyal yardım bilgileri sorgulama çıktısı,
Vergi levhası sorgulama çıktısı,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
Oturduğu ev kendisine ait ise tapu kaydı fotokopisi, kirada oturuyor ise kira kontratı veya ödeme makbuzu, kira olmadan oturuyorsa yanında oturduğu kişiden alınan “kira vermeksizin oturduğunu” gösteren yazı.
Açılmış bir dava var ise belge fotokopileri.
Avukat Olmadan Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Avukat olmadan da boşanma davası açılabilir. Türk hukuk sistemine göre boşanma davasında tarafların avukat ile temsil edilme zorunluluğu şart koşulmaz. Ancak, tarafların sürecin karmaşık olabileceğini de unutmaması gerekir. Boşanma sürecinde hak kaybı yaşamamak için bir aile ve boşanma hukuku avukatı ile çalışmakta yarar vardır.
Yargılama usulleri kapsamında herkesin bir avukat ile savunulma hakkı bulunur. Ancak, bu durum bir zorunluluk olarak düşünülmemelidir. Dolayısı ile parası olmayan taraf avukatsız boşanma davası açma hakkına sahiptir ve adli yardım talebinde bulunabilir. Tarafların karşılıklı beklentileri ile anlaşmış olması durumunda genellikle avukata ihtiyaç kalmaz. Anlaşmalı boşanma davalarında davacı ve davalı taraflar kendi beyanlarına göre boşanabilir.
Tarafların çekişmeli boşanması tazminat, nafaka, velayet gibi boşanma konularda anlaşma sağlanmaması halinde avukat desteğine başvurulur. Bu gibi davalar avukatsız görülebileceği gibi davanın kolay hale gelmesi, yönetimi ve tarafların taleplerinin karşılanması için avukat ile çalışmaları tavsiye edilir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Olmadan Dava Nasıl Açılır?
Param yok nasıl boşanma davası açabilirim? Sorusuna yanıt arıyorsanız, avukat olmadan da anlaşmalı boşanma davası açma hakkını vardır. Bunun için bulunduğunuz bölgedeki baroya gitmeniz ve dava açma istediğinizi belirtmeniz gerekir. Maddi durumunuzun yetersiz olması halinde de aynı yolu izleyebilirsiniz. Adli yardım başvurusu ile barodan dilekçe ile bir avukat talebinde bulunabilirsiniz. Baro avukatı, anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamanız için size yardımcı olur. Anlaşmalı boşanma protokolü için aile hukuku avukatından destek alabilirsiniz.
İlk başta anlaşmalı olarak başlayan boşanma davalarının birçoğu çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir. Taraflardan birinin isteklerinin değişmesi ile diğer taraf avukat olmamasının sıkıntısını yaşayabilir. Paranızın olmaması ve avukat ile çalışamamanız durumunda, baro avukatlarının verdiği ücretsiz hizmetten faydalanabilirsiniz. Bu sizin için önemli bir destek olabilir. Ancak, dava zora giriyorsa yetersiz kalma durumu ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bu hizmetten yararlanabilmeniz için sizin de belirli şartları karşılamanız gerekir.
Avukatsız Boşanma Davası Ücreti Nedir?
Türkiye’de avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmak için bazı maliyetler vardır. Her yıl için boşanma davası avukatı tutmanın asgari maliyeti belirlenir. Mahkeme harçlarına ek olarak, dava dosyası avansı gibi başka masraflar da talep edilebilir. Anlaşmalı boşanma davası açmak için avukat zorunlu olmasa da dava sürecin eksiksiz bir şekilde yürütülmesi için aile hukuku avukatı ile çalışılmasında fayda var.
Avukatsız Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Paranız yoksa ve boşanma davası açmak istiyorsanız dava dilekçesi hazırlamanız gerekir. Dilekçenin hangi yer mahkemesinde yazıldığını da belirtmeniz gerekir. Boşanma davasında yetkili mahkeme, davayı açan kişinin son 6 aydır ikamet ettiği yerde bulunan aile mahkemesidir. Davacının yerleşim yerinde bulunan aile mahkemesine ya da davalının yerleşim yerindeki aile mahkemesine başvuru yapması gerekir.
Avukatsız olarak davacının, yetkili aile mahkemesinde boşanma dilekçesini hazırlaması gerekir. Bir sonraki adımda, gerekli harç ve masrafları öder ve tevzi bürosuna teslim ettikten sonra boşanma davası açabilir. Boşanma davası öncesi başvuru harcı ile peşin harcın da yatırılması gerekir. Boşanma davası, davanın türüne göre farklılık gösterir. Ancak, her iki boşanma davasında da Aile Mahkemesi aracılığı ile dava açılabilir.
Boşanma Davası İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Türkiye’de boşanma davası açmak için davacı taraftan bazı belgeler hazırlaması istenir. Bunlar;
Boşanma dilekçesi,
Kimlik belgeleri,
Vekaletname; dava taraflarından biri avukat tarafından temsil ediliyorsa, vekaletname gerekir.
Ödeme makbuzları,
Çocuk velayeti sözleşmesi; tarafların ortak çocuklar varsa, çocuk velayeti sözleşmesi istenir.
Mülk uzlaştırma sözleşmesi,
Dava için gerekli belgelerin davanın özel koşullarına bağlı olarak değişebilir. Mahkeme tarafından istenen tüm belgelerin doğru şekilde hazırlanması gerekir. Bir avukat olmadan da belgeleri eksiksiz şekilde tamamlayabilirsiniz. Ancak, yine de avukat görüşü alabilirsiniz.
Avukatsız Boşanma Dilekçesi Neleri İçerir?
Mahkemeye başvuru olan dilekçede boşanma gerekçeleri açıkça belirtilmelidir. Bu gerekçelere ek, karşı tarafın ve mahkemenin de taleplerine yer verilmesi gerekir. Dilekçede boşanmak istediğiniz eşinizin kimlik bilgilerini de eklemeniz gerekir. Aynı zamanda ikamet ettiğiniz adreste değişiklik varsa, onu da eklemeniz gerekir. Dilekçe hazırladıktan sonra ilgili adliyenin veznesinden gerekli harç ve masrafları da ödemelisiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Param Yok Boşanma Davası Açabilir Miyim?
Paranız yoksa boşanma davası açabilirsiniz. Bunun için gerekli şartları sağlamanız ve barodan avukat atanmasını talep etmeniz gerekir.
Param Yok Boşanmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
Paranız yoksa ve boşanmak istiyorsanız, adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Adli yardım talebi kabul edilen kişi için baro tarafından avukat tayin edilir. Aynı zamanda bu kişi, dava masraflarından da muaf olur.
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Avukat Şart Mı?
Anlaşmalı boşanma davası için avukat şart değildir. Ancak, özellikle çekişmeli boşanma davalarında aile hukuku avukatı yardımı almakta fayda var.
İstanbul Boşanma Avukatı İçin bizimle iletişime geçebilirsiniz.