Seni Öldürürüm Demenin Cezası Nedir?

Seni Öldürürüm Demenin Cezası Nedir?

Seni öldürürüm demenin cezası, Ceza Kanununun tehdit suçuna ilişkin 106. Maddesinde açıkça ifade edilmiştir. Bu madde kapsamında; bir başkasının, kendinin ya da yakınının yaşamını, vücut ya da cinsel dokunulmazlığını tehdit eden bir saldırıda bulunacağını iddia ederek tehdit eden kişi ceza kanunlarına göre cezalandırılır. Yargıtay 4. Ceza Dairesinin farklı zamanlarda seni öldürürüm denmesine dair verdiği kararlar, hangi sözlerin bu suça konu olduğu ile ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırmıştır.

Yargıtay’a göre;

“otoparktan çıkın, orayı bırakın gidin, ya seni ya da ortağını vururum”,

“seni çıktığın deliğe sokarım, senin boğazını keseceğim, seni öldüreceğim, çıktığın yere geri sokacağım”,

“ya ben öleceğim ya siz öleceksiniz”,

“seni öldüreceğim, oğlun nerede, hepinizi tarayacağım, sizi öldürmeye geldim” şeklindeki sözler ölümle tehdit suçu kapsamında değerlendirilir.

Ceza Kanununa Göre Seni Öldürürüm Demenin Cezası Ne Kadar?

Türk Ceza Kanununun 106/1 maddesinde, tehdit suçunun basit şekli yani nitelikli hallerinden biri yoksa, seni öldürürüm denmesinde ceza, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası olarak hükmedilir. Ancak, bu suçun kadına karşı işlenmesi durumunda ceza alt sınırı dokuz aydan daha az belirlenemez.

Tehdidin; silahla, kişinin kendini tanınmayacak bir hale koyması durumunda imzasız mektupla ya da özel işaretler ile birden fazla kişi ile birlikte, var olan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak işlenmesi halinde, fail için iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası hükmedilebilir.

Böyle bir durum söz konusu olduğunda, fail mağduru seni öldürürüm derken silahla tehdit varsa, bunun cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası olarak verilir. Ceza hukuku kapsamında olan senin öldürürüm demenin cezası davasında, hak kaybı yaşamamanı için alanında uzman bir İstanbul ceza hukuku avukatı ile görüşebilirsiniz.

Seni Öldürürüm Demenin Cezası Şikayete Bağlı mıdır?

Ölümle tehdit suçu şikayete tabi olan suç kapsamında değildir. Zamanaşımı süresine bağlı olarak ölümle tehdit edilen kişiler, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilir. Bu suç şikayete tabi olmaz ve şikayetten vazgeçilmesi halinde düşme kararı verilmez.

Tehdit suçunun kanıtlanması için pek çok farklı yöntem bulunur. Tehdit suçu ispat araçları ise şu şekildedir.

Tanık Beyanı; ceza mahkemesi tarafından tanıklar, delil kaynağı olarak değerlendirir. Tehdit suçu, tanık beyanı delili ile ispat dilebilir. Tanık beyanı, tehdit suçunun ispatı için uygulamada en çok kullanılan delil araçlarındandır.

İletişim Kayıtları; tehdit suçu katalog suçları kapsamında yer almaz. Tehdit suçu, telefon dinlemesi talebine gerekçe değildir. Ancak, arayan ve aranan kayıtları yani telefon HTS kayıtları dosyaya eklenebilir. Bu sayede davada ispat açısından diğer delillerle birlikte değerlendirme yapılır.

Telefonunun İncelemesi ve SMS Mesajlar; telefon mesajlarının ve sim kartın incelenmesi ile deliller ortaya çıkarılabilir. Telefonda bulunan SMS mesajlarının kayıtları başta olmak üzere video ve fotoğraf gibi çeşit dijital içerikler incelemeye alınır. Bunların her biri tehdit suçunun ispatı için kullanılabilir. Şüphelinin cep telefonunun incelenmesi ve telefonundan alınan bilgilerin kaydının tutulması için hakim kararı olması gerekir. Aynı zamanda belirlenen sürede de hakim onayına sunulması gerekir. Hakime sunmak için Cumhuriyet savcısının yazılı emri gerekir. Sanığın rızası olsa dahi, kolluk görevlileri şüphelilerin telefonlarını inceleyemez ve telefondaki mesaj ve benzeri bilgileri kayıt altına alamaz. Bu kurallara uymadan ulaşılmış tüm deliller, hukuka aykırı bir biçimde ele geçirildiği anlamına gelir.

Gizli Ses ve Görüntü Kaydı Almak; izinsiz olarak ses ya da görüntü kaydı alınması, aniden gelişen ve başka şekilde ispatlama imkanının olmadığı hallerde yargılama sırasında delil niteliği taşır. Ancak, planlı olarak alınan tüm ses ya da görüntü kayıtları hukuka aykırı delil niteliğindedir. Dolayısı ile tehdit suçunun ispatı için delil niteliği taşımadığı için suç olarak da görülebilir.

Whatsapp ve Benzeri Uygulamalar; Whatsapp gibi uygulamalar üzerinden gönderilen tüm sesli, yazılı ve görsel gönderiler delil değerine sahiptir. Whatsapp gibi mesajlaşma kayıtları, görüşme tarihleri, saatleri, diyaloglar, ekran görüntüleri de alınması ile denetime imkan sağlayacak şekilde tutanağa eklenebilir. Bu şekilde düzenlenen bir tutanak yoksa, aslı ve denetim sağlayacak şekilde onaylı suretinin dosyaya eklenmesi gerekir. Söz konusu evrakların duruşma sırasında sanığa okunarak söyleyeceklerinin sorulması da diğer deliller ile bir arada değerlendirmeye alınır.

İnstagram, Twitter gibi Sosyal Medya Araçları; sosyal medya araçları aracılığı ile gerçekleştirilen delil taleplerine Amerika Birleşik Devletleri adli makamları cevap vermez. Bu nedenle tehdit suçuna, bu ağlar üzerinden ulaşılabilir. Failin kimlik bilgileri ve yaptığı açık paylaşımlar ya da mağdurun hesabı üzerinden yapılan tüm yazışmalar aracılığı ile delil toplanabilir. Sosyal ağlarda yer alan yazı, video ve görsel üzerinde kolluğun yaptığı tespit de tutanak olarak kayıt altına alınır. Yargılama sırasında belge delili değerinde olan bu kanıt araçları kullanılabilir.

E-Tespit Yolu ile İspat; Türkiye Noterler Birliği aracılığı ile 7 gün/24 saat, internette herhangi bir web sayfası ya da sosyal medya hesabı üzerinde bulunan veri ya da bilgiler URL bazlı tarama ile tespit edilebilir. E-tespit talebinde bulunan kişi, içerik tespiti yapmak istediği URL’yi Noterler Birliği’nin veri tabanına ulaştırması gerekir. Başvuru yapan kişiye bu başvuru neticesinde bir e-tespit başvuru numarası iletilir. Bu başvuru numarası, mesai saatleri içinde herhangi bir notere başvuru yapma imkanı sunar. Aynı zamanda online tespit de yapılabilir. Kaydedilen bilgileri noter onaylar. E-tespit yöntemi, internet üzerinden işlenen suçları kesin bir şekilde tespit edebilir.

Tehdit Suçu Kimler Aleyhine İşlenebilir?

Tehdit suçu, gerçek kişiler aleyhine işlenebilir. Şirketler, vakıflar ve dernekler gibi tüzel kişiler aleyhine tehdit suçunun işlenmesi mümkün değildir. Çünkü tehdit suçu ile kişinin manevi dünyası korunur. Örneğin, “C firmasını yok edeceğim “ şeklindeki bir beyan C firmasi açısından tehdit suçu oluşturamaz. Ortaklar veya çalışanları aleyhine tehdit olarak kabul edilebilir.

Tehdit Suçunun Hukuki Niteliği

Tehdit suçu, hukuki niteliği itibari ile bir tehlike suçu olarak değerlendirilir. Mağduru korkutmak üzere işlenen bir suç olduğu için tehdit teşkil eden söz ve davranışın başka bir somut zarar yaratıp yaratmadığının bir önemi bulunmaz. Örneğin, “seni vuracağım ” gibi sözler, tehdit suçunu oluşturur. Failin tehdit suçu sebebi ile cezalandırılması için tehdit ettiği kişiye karşı silahla adam yaralama suçunu işlemek üzere bir davranışta bulunmasının bir önemi bulunmaz.

Tehdit Suçu Şikayet ve Zamanaşımı

Tehdit suçunda sadece malvarlığına yönelen ya da sair kötülük oluşturan basit şekli şikayete tabidir. Bu sebeple malvarlığı değerleri için yöneltilen tehdit suçu için şikayet süresi 6 aydır. Şikayet süresi, mağdurun fiili ve faili öğrenmesinden sonra işlemeye başlar.

Tehdit suçunun yaşam hakkına yönelik basit şekli ve diğer tüm nitelikli hallerinin takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Bu suçlar bakımından şikayet hakkı, dava zamanaşımı süresi olan 8 yıl içinde değerlendirilebilir.

Tehdit suçu, TCK md.106/1’de düzenlenen temel halde, taraflar arasında uzlaştırma prosedürünün uygulanmasını gerektiren suçlar kapsamındadır. Uzlaşma kapsamına giren suçlarda, hem soruşturma hem de kovuşturma sürecinde ilk olarak uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturma ya da yargılamaya devam edilmesi gerekir.

Tehdit Eden ve Edilen Kişinin Avukat Hakları

Seni öldürürüm tehdit suçu avukatla takibi zorunlu olan suçlar arasında bulunmaz. Dolayısı ile tehdit suçunun mağduru kendi başına davasını yürütebilir. Aynı şekilde fail de kendini avukatı olmadan da savunabilir. Ancak, hem mağdurun hem de failin yargılama sırasında uzman bir avukattan destek almaları lehlerine hüküm elde edilmesi açısından oldukça önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ölüm Tehdidine Karşı Ne Yapılır?

Ölüm tehdidi aldığını iddia eden kişi zaman kaybetmeden Cumhuriyet Başsavcılığına ya da karakola başvurmalı ve suç duyurusunda bulunmalıdır. Yetkili merciler gerekli görürse, mağdur lehine koruma tedbirleri alır ve oluşabilecek zararları en aza indirir.

Seni Öldürürüm Demenin Cezası Nedir?

Ölüm tehdidi cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis ya da 6 aya kadar hapis veya adli para cezası olarak hükmedilir. Ancak, ölümle tehdit nitelikli hallerden biri ile yapılmışsa 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası hükmedilebilir. Tehdit sonucu kişi öldürülürse tehditten ve kasten öldürmeden ceza verilir.

Seni Öldürürüm Demenin Cezası İçin Avukat Şart Mı?

Seni öldürürüm tehdidi almış bir kişi, bu süreç ile ilgili tüm haklarını bilmek ve eksiksiz bir dava süreci geçirebilmek için ceza hukuku avukatı ile çalışabilir.