Mirasçılardan birinin imza vermediği durumda, satış gerçekleşmez. Miras olarak kalan gayrimenkul, mirasçılar arasında ortak mülkiyet olarak değerlendirilebilir. Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunmak üzere ortak hareket etmelidir. Bu nedenle, bütün mirasçıların satışa onay vermemesi durumunda mülk satışı gerçekleşmez.
Mirasçıların biri imza vermediğinde, diğer mirasçılar satış için dava açma hakkına sahiptir. Mahkemenin davayı kabul etmesi ile satışı onaylanabilir. Bu sayede satış gerçekleşebilir. Ancak, mahkemenin satış için onayı olmayabilir. Bu durumda, mirasçılar mülk üzerinde anlaşmaya gitmek isteyebilir. Bunun için mirasçıların bir uzlaşmacı ile görüşmesi gerekir. Uzlaşmacı, mirasçıların söz konusu satış işlemi için kendi aralarında bir anlaşma sağlaması için gerekli tüm görüşmeleri sağlar.
Anlaşma sağlanmaması durumda, mirasçılar söz konusu mülkü mahkeme yolu ile paylaşmak zorunda kalabilir. Dava sürecinde alanında uzman bir miras hukuku avukatı ile görüşmek ve avukata vekaletname vermek, hak kayıplarının önüne geçmeye yardımcı olur.
Miras Kalan Mülkün Satışını Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Miras kalan mülkün satışının tamamlanması için bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu prosedürler;
Mirasçılar arasında ortak mülkiyet bulunması gerekir.
Mirasçılar, mülk ile ilgili bir tasarrufta bulunmak istiyorsa ancak, ortak hareket edilmesi ile sağlanabilir.
Tüm mirasçıların satışa onay vermesi gerekir.
Mirasçılar satış için dava açma hakkına sahiptir.
Mahkeme tarafından satış onaylayabileceği gibi onay da verilmeyebilir.
Mirasçılar mülk üzerinde bir anlaşma sağlayabilmek için bir uzlaşmacı ile görüşebilir.
Anlaşma sağlanmaması halinde, mirasçılar mülkü mahkeme aracılığı ile paylaşmak zorunda kalabilir.
Mirasçılardan Biri İmza Vermezse Satış Gerçekleşir Mi?
Miras bırakan kişinin vasiyetnamesi yoksa, mirasın paylaşımı kanunlar tarafından belirlendiği şekilde gerçekleşir. Mirasçılar, kanunların belirlediği paylara göre miras hakkına sahiptir. Mirasçılar, mirasın paylaşımı için ilgili mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme tarafların taleplerini değerlendirirken mirasçıların çıkarlarını göz önünde bulundurarak karar verir. Mirasın paylaşımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ise şu şekildedir.
Mirasçıların, miras paylaşımı yapmak için 20 yıl süreleri vardır.
Mirasçılar, mirasın paylaşımında eğer varsa, miras bırakan kişinin vasiyetnamesini dikkate almak zorundadır.
Miras bırakan kişinin bir vasiyetnamesi yoksa, mirasın paylaşımı kanunlar tarafından belirlendiği şekilde gerçekleştirilir.
Mirasçılar, mirasın paylaşımı için mahkemeye paylaşım başvurusunda bulunabilir.
Bu hususların varlığı söz konusu ise paylaşım yapılabilir.
Kardeşler Arasında Miras Paylaşılmazsa Neden Yapılır?
Kardeşler arası miras paylaşılmadığı zaman mirasın paylaşımı için mahkemeye başvuruda bulunma hakkı saklıdır. Mahkeme, mirasçıların çıkarlarının dikkate alındığı kararlar alır. Miras paylaşımı, miras bırakan kişinin ölümü sonrasında mirasçıları arasında gerçekleşir.
Miras paylaşımı yapılmak durumundadır. Mirasçılar, mirasın paylaşımını yapabilmek için aralarında bir anlaşma yapabilecekleri gibi anlaşmazlık durumunda mirasın paylaşımı için mahkemeye başvuru yapabilirler. Mirasçılar, mirasın paylaşımı için 20 yılı kapsayan bir süre içinde başvuru yapabilir. Bu süre, miras bırakanın ölümden itibaren mirasın paylaşımının yapıldığı tarih arasında geçen süre kadardır. Mirasçılar, bu süre içinde mirasın paylaşımını yapmazsa, miras yasal mirasçılar üzerine geçmiş olur.
Miras bırakanın ölümü sonrası mirasın paylaşımı, mirasçıların kendi aralarında yaptığı bir anlaşma sonucu yapılır. Anlaşma esnasında, mirasın nasıl paylaşılacağına karar verilir. Mirasçılar, mirasın paylaşımında, miras bırakanın varsa, vasiyetnamesini dikkate almak zorundadır Buna göre miras paylaşımı vasiyetname doğrultusunda gerçekleştirilir.
Mirasçılar Mahkemeden Nasıl Bir Talepte Bulunabilir?
Mirasçılardan birinin imza vermediği durumda, anlaşma sağlanmadığı için her bir mirasçının mahkemeye başvuruda bulunması gerekir. Mahkemeye başvuran mirasçı, miras ortaklığının devamını sağlamakla yükümlü olmadıkça paylaşım talebinde bulunabilir.
Bu durumda mirasçının, mahkemeden iki talep hakkı vardır.
Terekedeki belirli malların aynen paylaşılması,
Terekedeki malların aynen paylaşılma olanağı yoksa satış yoluyla paylaşılması
Mirasçılardan Birinin İmza Vermemesi Durumunda Hangi yollar İzlenebilir?
Gaip ya da küçük yaşta mirasçıların payları için mahkeme kayyım atayarak satış onayı verebilir.
Mirasçıların bir kısmı miras paylarını satmışsa, alıcılar kalan mirasçıların paylarını da satın alıp satışı gerçekleştirebilir.
Miras kalan mal ortak kullanılamıyorsa, mirasçılardan biri izale-i şuyu davası açarak satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Mirasın Paylaşılması İçin Hangi Mahkemeye Başvurulur?
Mirasçılardan biri imza vermediğinde, miras uyuşmazlıklarının çözümü için görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Mirasın paylaşımı için yapılacak talepler, Sulh Hukuk mahkemesine yapılır. Miras davaları, miras hukuku avukatı tarafından acıkabilir. Avukat, dava sürecini paydaşlar adına takip eder ve gerekli paylaşımları gerçekleştirir.
Mahkeme Mirasçılar Arasında Mirası Nasıl Paylaştırır?
Mahkemenin, mirası bırakanın mirasını paylaştırma şekli şu şekildedir.
Mahkeme, terekenin tamamı ve terekede bulunan malların hepsi üzerinde tek tek inceleme yapar. Mahkeme eğer imkan varsa, taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi şartı ile paylaşımı sağlar.
Mirasçılardan biri imza vermediğinde, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki farkın para ödenmesi yolu ile giderilmesini sağlar. Miras payları arasında denkleştirme gerçekleştirir.
Mirasçılar Arası Paylaşım Erteletilebilir mi?
Mirasçılar arasında paylaşımın hemen gerçekleşmesi, paylaşım konusu olan malın ya da terekenin değerini önemli ölçüde azaltmışsa, sulh hakimi erteleme hükmünde bulunabilir. Buna göre sulh hâkimi, mirasçılardan birinin talebi ile bu malın ya da terekenin paylaşılmasının ertelenmesi hükmünde bulunabilir.
Miras Ne Zamana Kadar Paylaşılmalı?
Miras bırakanın ölümü sonrası mirasçılar, mirasın paylaşımını yapmak durumundadır. Mirasçılar, mirasın paylaşımında kendi aralarında anlaşma yapabilir. Aralarında anlaşma sağlayamazlarsa, mirasçılar mirasın paylaşımı için mahkemeye başvurabilir.
Mirasçılar, mirasın paylaşımı için 20 yıl süreye sahiptir. Bu süre, miras bırakanın ölüm tarihi ile mirasın paylaşımı yapıldığı tarih arasında olan süreyi ifade eder. Mirasçılar, bu süre zarfında mirasın paylaşımını yapmadığında, miras yasal mirasçıların üzerine geçer.
Miras bırakanın ölümü sonrası miras paylaşımı, mirasçıların kendi aralarında yaptığı bir anlaşma ile sağlanır. Anlaşmada, mirasın nasıl paylaşılacağı kararı verilir. Mirasçılar, mirasın paylaşımında, miras bırakanın vasiyetnamesi varsa, onu dikkate almak zorundadır.
Miras bırakan vasiyetname bırakmadıysa, mirasın paylaşımı kanunlar tarafından belirlenen şekilde gerçekleşir. Mirasçılar, kanunlar tarafından belirlenen paylara göre miras üzerinde hak sahibi olur.
Mirasçılar, mirasın paylaşımı için mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme, mirasçıların çıkarlarını göz önünde bulundurduğu bir karar verir.
Miras İntikali Yapmak İçin Hangi Belgelere İhtiyaç Duyulur?
Miras intikali yapmak için gerekli bazı belgeler vardır. Bu belgeler eksiksiz olarak teslim edildiğinde miras intikali başlatılır. Bu belgeler ise şu şekildedir.
Kimlik Belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait)
Fotoğraf (1 adet)
İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Yetki Belgesi, vasi kararı, vekâletname vb.)
Veraset Belgesi (Sulh Hukuk Mahkemesinden veya Noterden alınan aslı veya onaylı örneği)
İşleme konu taşınmazın tapu senedi (Var olması halinde istenir)
Zorunlu Deprem Sigortası (Bina ise)
Miras İntikali Nasıl Yapılır?
Miras intikali için gerekli belgelerin tamamlanması sonrası herhangi bir tapu müdürlüğüne varislerden biri ya da hepsi başvuruda bulunabilir. Vekaletin verildiği miras hukuku avukatı ile başvuru yapılması halinde işlemler başlatılır. Miras intikali süreci mahkeme tarafından gerçekleştirilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Mirasçıların Miras Paylaşımı İçin Süresi Nedir?
Mirasçıların, mirasın paylaşımını yapabilmesi için 20 yıl süresi bulunur. Bu süre, miras bırakan kişinin ölüm tarihi ile mirasın paylaşımı yapılan tarih arasındaki süredir.
Miras Paylaşımında Bir Kişi İmza Vermediğinde Ne Olur?
Mirasçılardan biri imza vermediğinde, miras kalan mülkün satışı gerçekleşmez. Diğer mirasçılar ise bu duruma bir çözüm arar. Mirasçılardan biri ya da hepsi mahkeme yolu ile satılın gerçekleşmesi adına uygun adımlar atabilir. Avukat aracılığı ile uzlaşma sağlanabilir.
Mirasçılar Miras Bırakanın Vasiyetnamesine Dikkate Almak Zorunda Mı?
Mirasçılar, eğer miras bırakanın vasiyetnamesi varsa, miras paylaşımında miras bırakanın vasiyetnamesini dikkate almak zorundadır. Miras bırakanın bir vasiyetnamesi yoksa, miras paylaşımı kanunlar tarafından belirlenen şartlara göre gerçekleştirilir.
Mirasçılar Miras Paylaşımı İçin Hangi Mahkemeye Başvurur?
Mirasçılar, miras paylaşımı için sulh hukuk mahkemesine başvuru yapabilir.
Miras Paylaşımı İçin Veraset İlamı Alınmalı Mı?
Miras paylaşımı yapabilmek için veraset ilamı almanız gerekir. Veraset ilamı, mirasçıların kimler olduğunu gösterdiği gibi her bir mirasçının ne kadar pay aldığını da gösteren resmi bir belgedir.
Mirasçılar Arasında Mirasın Paylaşımı Konusunda Anlaşma Sağlanamadığında Ne Olur?
Mirasçılar arasında mirasın paylaşımı ile alakalı anlaşma yapılamazsa, mirasın paylaşımında sulh hukuk mahkemesine dava açılabilir. Mahkeme, mirasın mirasçılar arasında yasal paylara göre paylaşımı kararı verir.
Miras Paylaşımı İçin Avukat Şart Mı?
Miras paylaşımı davalarında hem vekaletname ile işlemlerin yürütülebilmesi hem de sürecin en doğru şekilde takip edilebilmesi için miras hukuku avukatı ile çalışmakta yarar var.