Noterden İhtarname Çekildikten Sonra Ne Yapmalı?

Noterden İhtarname Çekildikten Sonra Ne Yapmalı?

Noterden ihtarname çekilmesi, bir kişinin hukuki her türlü durum için muhatabı olduğu karşı tarafa sözleşme, gelenek ve görenek gibi doğan hak ve taleplerinin yazılı olarak sunulmasıdır. Başka bir ifade ile kişinin hak ve talepleri ile ilgili karşı tarafa uyarıda bulunması niteliğini taşır. Genel olarak hukuksal bir kavram olan ihtarnamenin, hukukun her dalında işlevselliği vardır. Bazı durumlarda ihtarname çekme zorunluluğu bulunmaz. Ancak, sağladığı kolaylıkları dikkate aldığınızda, ihtarname çekmek bazı durumlarda hayat kurtarabilir.

İhtar kelimesinin anlamı “uyarı”dır. Noterlik Kanunu Yönetmeliği’nin 98. Maddesi ihtarnameyi, “Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemler” şeklinde tanımlar. İhtarname faks, mail gibi yollarla gönderilebileceği gibi bazen zorunlu şekilde ya da ispat olarak diğer yollardan daha kolay olan noter aracılığıyla da gönderilebilir. Noterden gönderilen ihtarname bu bakımdan önemlidir.

Noterden ihtarname çekildikten sonra ne yapmam gerekir? sorusu, birçok kişinin cevap aradığı sorulardandır. Noterden çekilen ihtarname haklı sebeplere bağlı ise verilen süre içinde istekler yerine getirilmelidir. Noterde bulunan istekler haklı sebebe bağlı değilse, yine noter aracılığı ile karşı tarafa itirazda bulunulmalıdır. Noter aracılığı ile çekilen ihtarnamenin geçerli olması için dilekçeyi eksiksiz olarak hazırlaması gerekir.

İhtarnamede, talepte bulunan ve diğer tarafın ad ve soyadı, açık adresi, ihtar konusu, talepte bulunan kişinin imzası, varsa eklenecekler evraklar, tebliğ şerhi, noterin imzası, mührü ve tarih yer alması gerekir. İhtarname kişinin kendisi tarafından yazabileceği gibi avukatı aracılığıyla da yazılabilir. İhtarnamenin eksiksiz olarak ya da ileride olası bir dava sürecinde sorun yaşamamak için uzman bir gayrimenkul hukuku avukatı ile düzenlemesi, talepte bulunan tarafın hak kaybı yaşamaması için daha güvenilirdir.

Noterden İhtarname Geldi Ne Yapmalıyım?

Noterden gelen ihtarnamedeki talepler haklı bir sebebe bağlıysa, çekilen ihtarnamede verilen süre içinde talepler yerine getirilmelidir. Ancak, talep haklı bir sebebe dayanmamışsa, ihtarnameyi tebliğ aldıktan sonra bir itiraz süresi öngörülmemiş ise 7 gün içinde cevap hazırlamalı ve ihtarnameye karşı sunulacak olan itirazlar aynı şekilde noter kanalı ile “İhtarnameye Cevap (Cevabi İhtarname)” olarak karşı tarafa göndermelidir.

İhtarnameyi çeken kişi belli bir süre belirtmişse, bu süre zarfında itirazın yapılması önemlidir. Kira sözleşmesinin sona ermesi öncesi kiracı borcunu ödemezse, kiralayan kişi 6 ay ya da daha uzun kira sözleşmelerinde 30 günlük, daha kısa süreli kira sözleşmelerinde ise 6 günlük bir süre verilerek kiracıya ihtarname gönderilmelidir. Bu gibi durumda ihtarnameye itiraz, mevcut duruma göre 30 ve 6 gündür.

Kiracının tahliyesi talebi içeren ihtarnamelerde bu süre 7 gün olarak belirlenmiştir. İcra takibi sürecinde, gönderilen ödeme emri için itiraz süresi de 7 gündür. İhtarnameye cevap vermek zorunlu olmasa da ihtarın haksız olduğu kanaati varsa, cevap olarak gönderilen ihtarname, herhangi bir dava durumunda delil olarak gösterilebilir.

Noterden Çekilen İhtarname Kaç Günde Ulaşır?

Noterden çekilen ihtarname ortalama 1 ila15 gün arasında muhatabına ulaşır. Ancak, duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderimi durumunda ise ortalama 1 ila 2 gün içinde ihtarname gönderilmiş olur. İhtarnamenin gönderildiği saat de süreç üzerinde etkilidir. Noter aracılığı ile ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarası almalısınız. Gönderi takip numarası ile ihtarnamenin gönderi durumunu takip edebilirsiniz. İhtarnamenin gönderilmesi sonrası noterden alınan tebliğ şerhi de ihtarnamenin muhataba ulaştığından emin olmanızı sağlar. Noterden ihtarname PTT aracılığı ile gönderilir. PTT memurunun tebligatında usul aynı şekilde geçerlidir.

Noterden çekilen ihtarname, bir tarafın herhangi bir konu ile ilgili diğer tarafın dikkatini çekmesi olarak ifade edilir. Bu ihtarname hukuksal bir kavram olarak kullanılır. İhtarname, kişinin amacını anlatamayacağı kadar kısa ya da detaylara yoğunlaşacağı kadar uzun olmamalıdır. Anlatılmak istenen konu belirgin, net ve tartışmaya açık olamayacak şekilde ifade edilmelidir. İhtarname, pek çok durumda çekilebilir ve taraf için çeşitli avantajlar sağlar.

Noterden İhtarname Çekerken Avukat Zorunlu Mu?

Noterden ihtarname çekerken, içerik oldukça önemlidir. İhtarnamenin içeriğinde muhataba haksız ithamlarda bulunulması durumunda, ihtarname çekene karşı hukuki başvuru hakkı tanır. Bu durumda, muhataba ihtarname çeken kişiye karşı haklı bir tazminat hakkı doğar. Bir diğer durum ise ihtarname çektikten sonra belirtildiği üzere, ihtarnamedeki taleplerin muhatap tarafından yerine getirilmemesi durumunda ihtar çekenin dava hakkı kazanması durumudur. Böyle bir durumda, ihtarnamenin içeriği dava için bir delil niteliğindedir. İçeriğin eksiksiz taleplere sahip olması ve eksiksiz beyanlar içermesi oldukça önemlidir.

Belirtilen iki durumda da kişinin lehine sonuçlar elde etmesi için bir gayrimenkul hukuku avukatı ile çalışmasında yarar vardır. Noterden ihtarname çekerken avukat tarafından ihtarnamenin yazılması ya da çekilmesi zorunlu olmasa da ihtarname kişiyi bağlayıcı ifadeler olması sebebi ile uzman bir kişi tarafından hazırlanmalıdır. İhtarname kişinin davayı kazanması ile sonuçlanmasına yardımcı olabileceği gibi aksi durum da kişinin davayı kaybetmesine de neden olabilir.

Noterden İhtarname Hangi Durumlarda Çekilir?

Kanunda belirtilen durumlar dışında, ihtilaflı hallerde ihtarname çekilmesi bir zorunluluk olarak görülmez. Aynı zamanda ihtarname çekmenin sağladığı kolaylık ve avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, ilerleyen hukuki süreçte ihtarname etkin bir rol oynar. İhtarname çekilen durumlar şu şekildedir.

İşçi tarafından hazırlanan ihtarname; işvereninden kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ücret alacağı, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil alacağı gibi işçilik alacaklarını talep içerebilir. Bu durumda işçinin işçilik alacakları zamanaşımına uğramaz ve işçi ihtarnameyi çektikten sonra işleyen zamanaşımı kesilir.

İşçi, işyeri ile olan iş ilişkisini emeklilik, maaşlarının ödenmemesi, evlilik, askerlik gibi sebeplerle sonlandırırken, taleplerini açık ve net olarak noter aracılığı ile çektiği ihtarnamede belirtebilir.

İş sözleşmesi haksız yere feshedilmiş bir işçi, gerekli diğer şartları da taşıyorsa işe iade davası açabilir. İş mahkemesinin gerekçeli işe iade kararını tebliğ alan işçi, 10 gün içinde işverenine işe başlama başvurusu yapması gerekir. Bu noktada bir şekil şartı öngörülmemiş olsa da başvurunun noterden ihtarname çekme ile yapılması ileride sürenin kaçırılmış olması ile ilgili çıkabilecek hukuki ihtilaflarda kesin delil oluşturur.

İhtarname aracılığıyla borçlu temerrüde düşürülmüş olur. Faizin ihtarname gönderilmesi ile başladığı durumlarda, ihtarnamenin muhatabının eline geçmesi ile faiz işler.

Haksız fiilin son bulması, doğan zararların giderilmesi maksadı ile dava açmadan önce ihtarname çekilmesi mümkündür.

Kiracının kira bedelini ödememesi durumunda kiracıya noterden gönderilecek ilk ihtarname ile kira bedelinin ödenmesi için 30 günlük bir süre tanınır. Söz konusu sürenin sona ermesi ile noter aracılığı ile 2. haklı ihtarname çekilir. Bu iki ihtarın çekilmesi sonrasında ev sahibine tahliye davası açma hakkı doğar.

Terk nedeni ile açılacak boşanma davalarında, terk halindeki eşe terki takip eden dördüncü ay sonrası iki ay içinde eve dönmesi yönünde ihtar çekilir. Bu ihtar noter kanalı aracılığı ile yapılabilir.

Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?

Noterden ihtarname çektikten ve ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmediğinde hukuki yollara başvurulur. İhtarnamedeki beyanlar ileride olası bir dava sürecinde bağlayıcı niteliktedir. Bazı durumlarda noterden ihtarname çekilmesi şarttır. Bu aşamada, tebliğ şerhini içermeyen bir ihtarnamenin geçerliliği olmaz. Bu nedenle noter kanalı ile ihtarname çektikten sonra, karşı tarafa tebliğ edilip edilmediği noterden teyit edilmelidir. Noterden teyit ettiğiniz takdirde tebliğ şerhini mutlaka almanız gerekir.

Özellikle para alacağı durumunda, noterden çekilen ihtarname temerrüde düşürme bakımından çok önemlidir. Aynı şekilde noter aracılığı ile çekilen ihtardan sonra faiz işlemeye başlar. Bu nedenle noterden ihtarname çekmek hukuki açıdan büyük önem taşır. Avukat aracılığı ile hukuki yardım alabilirsiniz.

Noterden İhtar Çekme Ücreti Nedir?

Noterden ihtarname gönderme ücreti ihtarnamenin sayfa sayısına, eklerine göre değişiklik gösterir. Daha uygun bir ihtarname ücreti için istemin en kısa, öz ve net bir şekilde maddi ve yasal gerekçelere yer verilerek yazılması gerekir. Noterden ihtarname çekme ücreti her yıl için belli aralıklarda belirlenir. Her yıl ihtarname ücreti yeniden belirlendiği için ihtarnamenin çekildiği yıla ilişkin ihtarname ücretleri dikkate alınır.

İhtarname noter aracılığı ile gönderilir ve ihtarnamenin hukuki olabilmesi için yasaya uygun olması gerekir. İhtarnamenin çekilebilmesi için sözleşmede belirlenen ödeme zamanının geçmesi gerekir. Alacaklı olan kişi muhatabına ihtarname çekmediğinde, alacağına faiz işlenmez. Noter aracılığıyla tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Noterden İhtarname Çekildikten Sonra Ne Yapmalı?

Kiracıya noterden ihtarname çekilmesi ve ihtarnamenin muhataba ulaşmasından sonra ihtarnamede öngörülen süre zarfında, ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmediğinde hukuki yollara başvurulur. İhtarnamede belirtilen beyanlar ileride açılması olası bir davada taraflar arasında bağlayıcı olur.

İhtarname Geldikten Sonra Ne Yapılır?

İhtarname geldikten sonra, ihtarnamenin konusu haklı bir sebebe dayanıyorsa gelen ihtarnamede istenen edimler belirlenen süre içinde yerine getirilmelidir. Ancak, ihtarnamede bulunan taleplerin haklı bir sebebe dayanmadığı halde itiraz etme hakkı bulunur.

Noterden Çekilen İhtarname Nasıl Takip Edilebilir?

İhtarnamenin gönderilme saati, bu durumu etkileyen faktörlerden biridir. Noter aracılığı ile ihtarname çektiğiniz zaman noterden mutlaka gönderi takip numarasını almanız gerekir. Böylece gönderi takip numarası ile ihtarnamenin gönderi durumunu takip edebilirsiniz.