Bitcoin Dolandırıcılığı Suçu ve Cezası

Bitcoin Dolandırıcılığı Suçu ve Cezası

Bitcoin dolandırıcılığı suçu ve cezası, Bitcoin gibi yatırım araçları ve bunlar üzerinden kazançların her geçen gün artması ile oldukça fazla araştırılır. Bu kazanç yöntemleri ile hızlı kazanç elde etme, insanların çabuk kazanç sahibi olma hırsını tetikler. Ancak, talebin her geçen gün arttığı, Bitcoin başka bir ifade ile kripto para üzerinden çeşitli şekillerde dolandırıcıların da varlığı göz ardı edilmemelidir. Profesyonel şekilde davranan dolandırıcılık çetelerinin ellerine düşen binlerce kripto para mağduru, milyarlarca lira zarara uğrar.

Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası dijital paraların varlığının henüz yeni öğreniliyor olması nedeni ile ceza kanunlarında henüz çok yeterli bir yere sahip değildir. Ancak, çeşitli bilişim ya da dolandırıcılık suçunu içeren kanun maddelerinin dolaylı olarak Bitcoin ve diğer dijital paralara uyarlanmıştır. Buna göre, Bitcoin üzerinden haksız kazanç sağlayan, insanları kandıran herkes suçun büyüklüğüne göre para ya da hapis cezası ile yargılanabilir. Bu yazımızda Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası ile ilgili detayları inceledik.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, 2011 yılında kurulan blockchain teknolojisi ile dijital ortam üzerinden piyasaya sürülen paradır. Nakit paralara alternatif olarak geliştirilen ve tıpkı altın gibi değişim aracı olan bu Bitcoin, sanal ortamda gizlilik esasına dayalı şekilde saklanır.

Blockchaine talebin çok yüksek olması ve sistemin güvenliğinin hat safhada olması, Bitcoin’i bugünün şartlarında hala en büyük ve lider konumundaki kripto paraların başı yapar. Burada Bitcoinin ilk kripto olması, geniş bir havuza sahip olması ve getirisinin yüksek olması en büyük faktörler içinde yer alır. Günümüz dijital çağında, Bitcoin ve beraberinde dolandırıcılık suçlarının gelecek yıllarda daha yoğun şekilde karşımıza çıkması da güçlü bir ihtimal gibi duruyor. Bitcoin dolandırıcılığı suçu ve cezası bu bağlamda kendine yer bulur.

Dolandırıcılık Nedir?

Bitcoin dolandırıcılığı suçunu daha iyi anlayabilmek için dolandırıcılık suçunun ne olduğunu anlamak gerekir. Dolandırıcılık suçu, hileli hareketler ile bir kişiyi aldatarak maddi menfaat sağlamayı ifade eder. Dolandırıcılık suçunun konusu temelde yarar sağlamaktır. Bu yarar malvarlığına verilen bir zarar sonucu elde edilir. Dolandırıcılık suçunun konusu, sadece taşınır malları kapsamaz. Taşınmaz mallar, belli bir hizmetin yapılması ya da herhangi bir hak ya da alacak da dolandırıcılık suçu kapsamında ele alınabilir. Dolandırıcılık suçunun konusunu oluşturan yarar, malvarlığına ilişkin konular olmalıdır.

Bitcoin Dolandırıcılığı ve Çeşitleri Nelerdir?

 

Bitcoin nakit para gibi değildir. Bunun nedeni ise Bitcoin’in kimden kime aktarıldığı, tutarı, sanal şekilde gerçekleştirildiği için hiçbir zaman net olarak bilinemez. Sonuç olarak, her çeşit dolandırıcılık, bu sistem üzerinden kolay olarak gerçekleştirilir. Her geçen gün suç oranlarının kullanım ile doğru orantılı olarak artış gösterdiği Bitcoin Dolandırıcılığı ve çeşitleri için kullanılan yöntemler şu şekildedir.

Sahte Site

Bu yöntem ile dolandırıcı sahte site kurarak, insanlara önce küçük miktarda bitcoinler satar. Böylece mağdurların güvenini kazanır. Sonrasında alış yapan mağdur, satıcıya güvendiği için daha yüksek miktarda alım yapar. Ancak, satın aldığı bitcoinler nakit olarak değerlendirilemez. Şikayette bulunduğu ya da iletişime geçtiğinde sitenin sahte olması nedeni ile herhangi görüşme yapamaz ve dolandırıldığını fark eder.

Hayali Platform

Hayali platformlar ile Bitcoin tıpkı borsa sisteminde olduğu gibi kullanıcıya açılır ve güven ortamı oluşturur. Bu platformlar üzerinden dolandırma yöntemi en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

Bitcoin Ver Yerine Ürün Al

Bitcoin ver yerine ürün al uygulaması internet üzerinden alışveriş yapanlara en sık kullanılan tuzaklardan biridir. Mağdur bu Bitcoin ile sözde alışveriş yapabileceği sitelere yönlendirilir.  Ancak, mağdurun ödeme yapmasına rağmen karşılığında vaat edilen ürün gönderilmez. Yani mağdur elindeki Bitcoini dolandırıcıya, söz de ürün karşılığı  kaptırmış olur.

Virüsler

Site ve platform üzerinden kendisi ile irtibata geçen sözde müşterilerin telefon ve bilgisayarlarına zararlı virüsler gönderilir. Bir sonraki aşamada ise mağdurun hesap bilgilerine ulaşılır  ve mevcut tüm Bitcoinler ele geçirilir.

Sosyal Medya

Sosyal medya üzerinden çete şeklinde yalancı yorumlar ve videolarla paylaşımlar yapılır. Bitcoin üzerinden mağdura çeşitli kazançlar vadedilir ve tuzağa çekilir. Güven kazandığı kişiden, kendi hesabına belli miktarda Bitcoin aktarma yöntemi, son dönemin en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.

Bitcoin Dolandırıcılık Yöntemleri Nelerdir?

Bitcoin ile ilgili günümüzde pek çok dolandırıcılık yöntemi bulunur.

Kopya Site (Oltalama) Yöntemi: Bu yöntemde mağdurlar, sahte sitelere yönlendirilir. Bu şekilde kişinin bilgilerine erişilir. Bu sahte site, kişinin kendine ait kripto para platformunda kullandığı sahte bir sitedir. Mağdur kendi borsa platformuna girdiğini düşünür ve sahte siteye bilgilerini girer. Fail, bu bilgiler aracılığı ile mağdurun kullandığı Bitcoin borsasına ulaşır. Bu şekilde Bitcoinler üzerinden menfaat sağlar.

Ponzi (Saadet Zinciri) Yöntemi: Saadet zinciri ile herhangi bir üretim ve ticaret bulunmaz. Ancak, kullanıcılara ticaret ya da üretim yapıldığı gibi gösterilir. Dolayısı ile sisteme yeni eklenen kullanıcıların paraları önceden dahil olan kişilere aktarılır. Genellikle mağdurlar yeni bir Bitcoin borsası oldukları, yeni üyelere hediye gönderdikleri ya da diğer platformlardan daha ucuza Bitcoin sattıklarını söyleyerek dolandırır. Bu yöntem ile devamlı yeni kullanıcılar çekilir. Yeni kullanıcıların parası ile eski kullanıcılara küçük hediyeler gönderilir. Sistemin gelişmesi ile birlikte ise tüm para çekilir.

Aldatıcı (Scam) Coin Yöntemi: bu yöntem, Bitcoin dolandırıcılığı yöntemidir. Bitcoin para piyasaya sürülür. Bitcoinin çoğunluğu piyasa sürenlerin elinde bulunur. Çeşitli haberler ile Bitcoin satılır. Böylece fiyat yukarı çekilir. Yukarı çekilen fiyattan sonra kripto paranın geliştiricileri ellerindeki bütün Bitcoinleri satıp fiyatın dibe inmesine yol açar.

Kripto para dolandırıcılığında pek çok yöntem kullanılır. Bu yöntemler en çok kullanılan yöntemdir. Bitcoin dolandırıcılığı yöntemlerine karşı çok dikkatli olmakta yarar var.

Bitcoin Dolandırıcılığının Yaygınlaşmasının Nedenleri Nelerdir?

Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası, günümüzde oldukça fazla araştırılır. Bitcoin, tercih edilirliği bakımından en yüksek potansiyele sahip dijital paralardandır. İnsanların dijital platformlar aracılığı ile her şeyi yapabildiği düşünüldüğünde, getirdiği kazanç ve nakit ile artan popülaritesi birincil sebepleri içinde yer alır. Talebin olduğu her yerde bazı dolandırıcılık olaylarına rastlamak neredeyse kaçınılmazdır. Dijital ortamların açıklarından yararlanmak isteyen kötü niyetli kişiler için Bitcoin Dolandırıcılığı her geçen gün artar.

Aynı zamanda tüm dünya henüz gözle görülmeyen ve elle tutulmayan bu sisteme alışamadı. Dolayısı ile yasal alt yapıyı hazırlanamaması bu olayın bir başka boyutudur. Bu durumda Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası için dolandırıcıların cesaret bulduğu ve büyük dolandırıcılıklar gerçekleştirdiği oldukça açıktır. Bunun yanında Bitcoin dolandırıcılığının ülkemizde hala yasal olarak kabul edilebilirliği yaygın olmadığından dolandırıcılığının kolay şekilde yapılabilmesine neden olan diğer nedenler içinde yer alır.

Bitcoin Dolandırıcılığı ve Cezası Nedir?

Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına kapsamında, ülkemiz içinde kullanımı hala yasal bir prosedüre bağlanmamıştır. Bunun neticesi olarak, Bitcoin ‘in büyük bir risk olduğu unutulmamalıdır. Bitcoin dolandırıcılığına maruz kaldıysanız, yasal yollara başvurmak en tabi hakkınızdır.

 

Suçun işlenme şekline göre nitelikli dolandırıcılık ya da bilişim suçları kapsamında değerlendirilen Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası için en net cevabı mahkeme verir. Suçun kapsamına göre ortalama hapis cezası 3 ila 10 yıl arasında değişir. Bunun yanında mağdura maddi ve manevi tazminat ödeme gibi cezalarda olasıdır. Yasal haklardan olan ceza ve kaybedilen paranın temini için en doğru yol, uzman bir ceza hukuku avukatı ile görüşmektir.

Bitcoin Mağdurunun Ne Yapması Gerekir?

Bitcoin dolandırıcılığı ile karşı karşıya kaldıysanız, mağduriyetinizi gidermek için uzman bir ceza avukatından destek alabilirsiniz. Türk Ceza Kanunu hükümlerine hakim ve bilişim suçları alanında faaliyette bulunan bir ceza avukatı, Bitcoin dolandırıcılığı ile ilgili size hukuken destek olur. Bitcoininizi geri almanız ve suçluların cezalandırılması için avukatınız sizin yanınızda olur.

Bitcoin Dolandırıcılığı Hangi Suç Kapsamında Yer Alır?

Türk Ceza Kanunu’na göre; Bitcoin dolandırıcılığı “nitelikli dolandırıcılık” suçu kapsamında yer alır. Bu suç üç yıldan on yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile sonuçlanabilir. Bitcoin dolandırıcılığı oldukça ağır bir suçtur ve kamu davasına da dönüşebilir.

Bitcoin Dolandırıcılığı ve Cezası İçin Hangi Mahkemeye Başvuru Yapılır?

Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası ile ilgili mağdur için hangi mahkemeye başvuru yapacağı hususu oldukça önemlidir. Öncelikle bu suç ile ilgili size en büyük yardımcı ve yol göstericinin avukat olduğunu unutmayın. Sonraki adımda dolandırıcılığa maruz kaldığınız andan itibaren hızla avukatınızla suç kayıtları ve kanıtlarını silmeden paylaşın. Paylaşılan belgelere göre suçun niteliğinin belirlenmesinin ardından, suçla ilgili mahkemeye başvurarak gerekli kanıtları avukat ile birlikte sunabilirsiniz. Genellikle nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamına giren Bitcoin davaları, ağır ceza mahkemesinde görülür.

Sıkça Sorulan Sorular

Bitcoin Dolandırıcılığı Davasının Süresi Nedir?

Bitcoin ile dolandırılma, sanal dünyayı içerdiği için dava sonucu ve süresi belirsizdir. Bazı durumlarda dolandırıcılar kendini çok iyi saklayabildiği için dava süreci uzun sürer. Bu sebeple bu tür durumlara maruz kalmamak için dikkatli davranmak ve güvenli olmayan hiç kimse ile bu tür bir işleme girmemek gerekir.

Bitcoin Dolandırıcısına Kaptırılan Para Geri Alınabilir Mi?

Bitcoin dolandırıcılığı ve cezası ile en sık sorulan sorulardan biri de hiç şüphesiz kaptırılan paranın geri gelmesidir. İyi bir avukat ve delillerin saklanması ile bu suçun mağduriyeti giderilebilir.

Bitcoin Mağduru Ne Yapmalı?

Bitcoin olarak ifade edilen kripto paralar; dolandırıcılık, hırsızlık ve bir başka suç nedeni ile kaybeden insanların oluşturduğu topluluk Bitcoin ya da kripto para mağdurları olarak ifade edilir. Bitcoin mağdurları mutlaka bilişim ve ceza hukuku alanında uzman bir avukat desteği almalıdır. Bitcoin hukuki olarak tedavüldeki bir paradan farksız olduğu için Bitcoin mağdurları savcılık şikayeti sonucunda mağduriyetlerini giderebilir.

Bitcoin Dolandırıcılığı Bulunur Mu?

Bitcoin dolandırıcılığını tespit edebilmek için uzman bir ceza avukatı desteği ve savcılık araştırması neticesinde Bitcoin dolandırıcılığı bulunabilir.

Bitcoin Dolandırıcılığı Nereye Şikâyet Edilir?

Bitcoin dolandırıcılığı bir suç olması nedeni ile olayı anlatan bir dilekçe ile Adalet Bakanlığı’na bağlı Savcılık Makamına başvuru yapılır.

Bitcoin Dolandırıcılığı İçin Avukat Şart Mı?

Bitcoin dolandırıcılığı suçu davasında alanında uzman bir ceza hukuku avukatı ile görüşmekte yarar var.