Cinsel Taciz Suçu ve Cezası

Cinsel Taciz Suçu ve Cezası

Cinsel taciz suçu, Türk Ceza Kanunu madde 105’te düzenlenmiş olup, bu suç tipi bir kişinin cinsel arzu ve isteklerini tatmin etmek için kişinin vücut dokunulmazlığını cinsel yönden ihlal etmemekle birlikte kişinin edep ve namusuna yönelik davranışlar ile oluşmaktadır. Buna göre, cinsel taciz suçunda herhangi bir fiziki müdahale bulunmazken, cinsel saldırı suçunda bedensel temas şartı bulunmaktadır.

Cinsel Suçlar Nelerdir?

Cinsel taciz suçu ve cezasının net bir şekilde anlaşılabilmesi için öncelikle cinsel suçların neler olduğuna değinmek gerekir. Cinsel suçlar, Türk Ceza Kanunda dört farklı suç tipi olarak ayrılmıştır. Bunlar suçlar şu şekildedir:

  • Cinsel Saldırı Suçu |TCK m.102
  • Çocuğa Karşı Cinsel İstismar Suçu |TCK m.103
  • Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu | TCK m.104
  • Cinsel Taciz Suçu | TCK m.106

Cinsel saldırı suçu TCK m.102’de düzenlenmiş olup yetişkinlere karşı gerçekleştirilen ve vücut dokunulmazlığının ihlali şeklinde ortaya çıkan suçtur. Cinsel saldırı suçunda bulunan kişi, mağdurun şikâyeti üzerine iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Çocuğa karşı cinsel istismar suçu TCK m.103’te düzenlenmiş olup çocuklara yönelik istismar niteliğindeki cinsel davranışlardır. Çocukların cinsel gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamlamalarını engelleyen istismar niteliğindeki davranışlar bu suçun konusunu oluşturur. Çocuğa karşı cinsel istismar suçunun cezası üç yıldan sekiz yıla kadar hapistir.

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu TCK m.104’te düzenlenmiş olup 15 ile 18 yaş aralığındaki çocuk ile bu çocuğun rızası dahilinde cinsel ilişkiye girme suçudur. Burada en önemli farklılık çocuğun cinsel ilişkiye rızasıdır. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun cezası şikâyet üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır.

Cinsel taciz suçu TCK m.105’te düzenlenmiş olup çocuk veya yetişkin ayrımı yapılmaksızın herkesi saldırı ve istismar boyutuna varmayan cinsel amaçlı taciz fiillerine karşı korumak amaçlanmıştır.

Cinsel Taciz Suçunun Unsurları

Cinsel taciz suçunun faili kadın veya erkek fark etmeksizin herkes olabilir. Suçun mağduru ise ergin kişilerdir. Suçun mağduru farklı cinsten olabileceği aynı cinsten de olabilir. Cinsel saldırı suçları kasten işlenebilir. Cinsel taciz suçunun oluşması için cinsel amaçla işlenmesi ve cinsel yönden mağdur için rahatsız edici boyuta ulaşması gerekir. 

Cinsel Taciz Suçunun Temel Hali | TCK m.105/1

Cinsel taciz suçu bir kimseye karşı vücut dokunulmazlığını ihlal etmeden cinsel amaçlı davranışların gerçekleştirilmesiyle oluşur. Cinsel saldırıyı tacizden ayıran en önemli özellik, cinsel saldırı suçunun vücut dokunulmazlığını ihlal eden cinsel davranışlardan oluşmasıdır. Cinsel taciz suçu mağdur hedef alınarak yapılan el kol hareketleriyle, sözle veya yazıyla gerçekleştirilebilir. Cinsel taciz suçunun işleniş şekillerine de değinmek gerekmektedir. Buna göre; 

  • Fail, cinsel taciz suçunu doğrudan doğruya mağdurun görüp duyabileceği sözlerle laf atmak şeklinde işleyebilir.
  • Cinsel taciz suçu, cinsel amaçla mağdura ses kaydı gönderme, telefon etme, mesaj atma, fotoğraf gönderme, mektup gönderme vb. gibi klasik iletişim araçları yoluyla işlenebilmektedir.
  • Cinsel taciz suçu, e-posta atma, internet üzerinden sosyal medya hesaplarına yorum yazma, şeklinde işlenmesi mümkün olabilir.

Cinsel Taciz Suçunun Nitelikli Hali | TCK m.105/2 

  • Cinsel taciz suçunun nitelikli hallerinden ilki suçun çocuğa karşı işlenmesidir. Çocukların daha etkin korunabilmesi için mağdurun çocuk olması nitelikli hal olarak kabul edilmiştir. Cinsel taciz suçunun mağduru çocuk olduğu haller için altı aydan üç yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
  • Cinsel taciz suçu fiilin kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak işlenmesi bir diğer nitelikli haldir. Bu nitelikli halde ceza yarı oranında arttırılarak uygulanır.
  • Cinsel taciz suçu fiilin, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılır.
  • Cinsel taciz suçu aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlendiyse ceza yarı oranında arttırılarak uygulanır.
  • Cinsel taciz suçu posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlendiyse ceza yarı oranında arttırılır. 
  • Cinsel taciz suçu teşhir amacıyla işlendiyse ceza yarı oranında arttırılarak hükmedilir.

Neticesi Sebebiyle Ağırlaştırılmış Cinsel Taciz Suçu | TCK m.105/2

  Cinsel taciz sonucunda mağdur işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise fail hakkında hükmedilecek ceza TCK m.105/2 gereğince bir yıldan az olamaz. Burada cinsel taciz suçunun neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış bir hali söz konusudur. Mağdurun suç işendikten sonra yaşadığı psikolojik sorunlardan ötürü ceza ağırlaşmaktadır.

Cinsel Taciz Suçu Nasıl İspatlanır?

Cinsel taciz suçunun ispatı esasında çok önemlidir zira cinsel taciz suçunda temas olmadığından tıbbı kurumlardan belge alıp ispatlamak olanaksızdır. Sadece mağdur beyanı da failin hüküm giymesi için yeterli değildir. Aynı zamanda mağdurun iddiasını destekler nitelikle somut delil sunması da gereklidir. 

Kamera kayıtları, ses kaydı, yazışmalar, telefon konuşmaları önemli suçun ortaya çıkması için delil niteliği oluşturmaktadır. Yargıtay mağdurun ifadelerinin tutarlılığını ve mağdur ile fail arasında hayatın olağan akışına göre bu suçun işlenme olasılığını da dikkate almaktadır.

Cinsel Taciz Suçunda Teşebbüs ve İştirak

Cinsel taciz suçu sırf hareket suçudur. Tacizi oluşturan fiilin icrasıyla birlikte suç tamamlanır. Ancak suçun icrasının bölünebildiği hallerde bu suça teşebbüs mümkün olabilir. Örneğin cinsel tacizi oluşturacak içeriğe sahip bir mektubun muhatabına ulaşmadan ele geçirilmesi halinde suç teşebbüs aşamasında kalmış olacaktır.

Suç iştirak bakımında özellik arz etmez. Faili cinsel tacize ikna eden azmettiren, failin suçu işemesini kolaylaştıracak katkılarda bulunanlar ise yardım eden olarak sorumludur.

Cinsel Taciz Suçunun Cezası

Cinsel taciz suçu basit ve nitelikli hal olmak üzere iki farklı şekilde işlenebilmektedir. Suçun işleniş şekillerine göre kanunda öngörülen cezalar şu şekildedir:

  • TCK m.105/1’de yer alan cinsel taciz suçunun temel hali için öngörülen ceza 3 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezasıdır. Bunun dışında seçenek olarak adli para cezası da öngörülmüştür.
  • TCK m.105/2’de yer alan cinsel taciz suçunun nitelikli halleri için kanunda öngörülen ceza yarı oranında arttırılır. Yani bu nitelikli hallerin her biri için ceza yarısı oranından artacaktır.
  • TCK m.105/1 gereği cinsel taciz suçunun çocuğa işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 6 ay üst sınırı 3 yıl olarak belirlenebilir.
  • TCK m.105/2 gereğince de bu suç sonucunda mağdur ailesinden, evinden işinden uzak kaldıysa hükmedilecek ceza 1 yıldan az olamaz.

Cinsel Taciz Suçunda Cezayı Hafifletecek veya Kaldıracak Nedenler

 TCK m.105’te özel olarak cezayı hafifletecek veya kaldıracak nedenler öngörülmemiştir. Fakat Ceza kanunda bulunan genel düzenlemeler cinsel taciz suçu için de geçerlidir. Bunlar:

  • 18 yaşından küçük olan kişilerin cinsel taciz suçunun faili olmaları durumunda ya ceza verilmez ya da ceza da indirime gidilir.
  • Cinsel taciz suçunun faili 12 yaşından küçükse veya 12-15 yaş aralığında fakat yaptığı fiilin farkında olmayan bir çocuksa yahut sağır veya dilsizse yalnızca güvenlik tedbiri uygulanır.
  • Akıl hastası veya aklı zayıf kişinin cinsel taciz suçu işlemesi durumunda ceza azaltılır veya hiç verilmez.

Cinsel Taciz Suçunda Şikâyet ve Zamanaşımı

Cinsel taciz suçunun temel şekli (TCK m.105/1) soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete tabi bir suçtur. Takibi şikâyete bağlı suçun şikâyet süresi kanunda 6 ay olarak öngörülmüştür. Eğer bu suç fiili için 6 aylık sürede şikâyette bulunulmazsa artık bu fiil hakkında şikâyette bulunulması mümkün olmaz.

Buna karşılık çocuğa karşı işlenen nitelikli hal ve TCK m.105/2’de yer alan nitelikli hallerin takibi şikâyete tabi değildir. Bu nedenle burada önemli olan şikâyet değil savcılığa veya kolluk görevlilerine yapılan ihbardır. Savcılık ihbar sonrası resen soruşturma başlatır. Bu suçlar şikâyete tabi olmadıklardan 6 aylık gibi bir süre söz konusu değildir fakat 8 yıllık dava zamanaşımı süresi söz konusudur.

Cinsel Taciz Suçunda Görevli Mahkeme  

Ceza yargılamalarında ilk derecede görevli iki farklı mahkeme bulunur. Bunlar mahkemeler; Ağır Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemesidir. Cinsel taciz suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Ceza davası suçun işlendiği yer mahkemesinde görülecektir. 

 Avukat Desteği     

Cinsel suçların ispatı zor olduğunda var olan delillerin üzerine gidebilecek, ceza alanında deneyimli İstanbul Kartal ceza avukatından hukuki yardım almak davanın istenilen şekilde sonuçlandırılmasında büyük rol oynar. İyi bir İstanbul Kartal hukuk bürosu ile iletişime geçmek bu hususta oldukça önemlidir. 

SIK SORULAN SORULAR

Cinsel Taciz Suçunun Cezası Nedir?

Cinsel taciz suçunu işleyen faile verilecek ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır.

Cinsel Taciz Suçu Hangi Mahkemede Görülür?

Cinsel taciz suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Cinsel Taciz Suçunun Şikâyet Süresi Ne Kadardır?

Cinsel taciz suçunun temel hali için (TCK m.105/1) şikâyet süresi 6 aydır.

Cinsel Taciz Suçunda Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Cinsel taciz suçunun çocuğa karşı işlenen nitelikli hali ve TCK m.105/2’de yer alan nitelikli haller için 8 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür.

Cinsel Suçlar Nelerdir? 

Cinsel saldırı suçu, Çocuğa karşı cinsel istismar suçu, Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu, Cinsel taciz suçu

LEAVE REPLY

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir