Karara çıkan dava, mahkeme kararının taraflara tebliğ edilmesinde sonra itiraz süresi içinde karara itiraz edilmemesi ya da bu süre içinde karar kabul edilirse kesinleşmiş olur. Kişiler ya da kurumlar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümlenebilmesi için mahkemelere başvuru yapılır. Hukuk kuralları toplumsal yaşamın düzenlenmesi için getirilmiş çeşitli yaptırımlardan oluşur. Böylece, insanların güvenli bir şekilde bir arada yaşaması amaçlanır. Mahkemelerce yargılama süreci sonunda dosyanın karara çıkması yaşanan dava aşamalarından biridir.
Karara çıkan dava, mahkeme kararı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresi boyunca, karara itiraz edilmemesi durumunda olabileceği gibi bu süre içinde karar kabul edilirse de kesinleşir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmez. Taraflardan biri karara kanun yollarına başvurarak itirazda bulunursa, karara çıkmış dosya bir üst mahkemenin incelemesi ve kararını verene kadar sonuçlanmaz.
Kararı Çıkan Dava Nedir?
Karara çıkan dava, yürütülen bir dava ile ilgili nihai kararın verildiğinin göstergesidir. Yargılama aşaması neticelendiği zaman, mahkeme davaya ilişkin kararı verir. Bu durumda, yargılama aşamasının sonunda verilmiş olan karar, hukuk sisteminde kararı çıkan dava olarak ifade edilir. Karar duruşması sonrası hukuk sisteminde karar henüz görüntülenemeyebilir. Mahkeme katibinin ve kalemin kararı hazırlayıp, sisteme yüklemesi ise birkaç haftayı bulabilir. Bu aşama sonrası kararın taraflara tebliği aşamasına geçilir. Buna göre kanunlar uygun buluyorsa, taraflar olağan kanun yollarına başvurabilir ve karara itirazda bulunabilir. Aynı şekilde kararın kabulü de mümkündür. Kararı çıkan dava ile ilgili sorularınız ve dava süreci için alanında uzman bir ceza hukuku avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Kararı Çıkmış Dava Ne Zaman Sonuçlanır?
Kararı çıkmış davada çıkmış teriminin anlamı, kesin karar verildiğini gösterir. Bu kesin kararın çıktığı davada, davalı ya da davacı istinaf ya da temyize götürme süresinin tamamlanmasını bekler. İstinaf ve temyiz yolu açık olan bir davada, bu yol kullanılmadığında dava kesinleşmiş kabul edilir. Bu yolları kullanmak üzere belirlenen süreler ise değişebilir. İcra Hukuk Mahkemeleri bu süreyi kararın öğrenilmesi sonrası 10 gün olarak belirlemiştir.
İş Mahkemelerinde kararın öğrenilmesinden itibaren 8 gün olarak belirlenmiştir. İdare ve Vergi Mahkemelerinde ise temyiz süresi tebliğ tarihi sonrası 30 gün olarak kabul edilir. Bu süreler temyize gitme süresi olarak belirlense de bu süre zarfında gidilmemesi ile karar kesinleşmiş olur. İlam ile davayı kazanan kişi ya da kurum işlem yapma hakkına sahiptir. Adalet sisteminin hızına ve ilgili yasal sürecin işleyişine dair genel bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Mahkemelerin yoğunluğu, kararların hızlı ya da yavaş kesinleşmesini doğrudan etkiler.
Kararı Çıkmış Dava Süreci Nedir?
Karara çıkmış dava süreci, pek çok kişi için merak uyandırıcı bir konudur. Karar aşamasına gelen bir davanın süresi, zaman zaman belirsiz olabilir. Ancak bu aşamada davanın ne zaman kesinleşeceği ile ilgili bazı kritik süreçler de bulunur. İlk olarak, mahkeme kararının kesinleşme sürecini etkileyen faktörlerin dikkate alınması gerekir.
Temyiz Süreci: Karar temyiz edildiğinde, süreç biraz daha uzayabilir. Temyiz başvurusu yoksa, karar daha hızlı kesinleşebilir.
Kararın Tebliği: Mahkeme kararı taraflara tebliğ edildiğinde, kesinleşme sürecini başlar. Tebligat süreleri de bu aşama için önemli süreçlerdir.
İtiraz Hakkı: Tarafların itiraz hakkı kullanması, kararın kesinleşme süresi üzerinde etkili olabilir.
Davanın kesinleşme süresi ile alakalı genel bir zaman aralığı vermek mümkün olmasa da, sonuçlanma süresi genellikle şu adımlardan oluşur.
Mahkeme Kararı: Bu, sürecin ilk ve en önemli aşamasıdır.
Tebliğ: Kararın taraflara tebliğ edilmesini ifade eder.
İtiraz ya da Temyiz Süresi: Karara itiraz ya da temyiz hakkı varsa, bu sürelerin geçmesinin beklenmesi gerekir
Kesinleşme: İtiraz ya da temyiz yoksa, belli bir süre sonunda karar kesinleşmiş olur.
Bu süreçler, ilgili mahkeme ve hukuki sistemin işleyişine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Davanızın kesinleşme süreci ile alakalı olarak, detaylı bilgi için avukatınıza danışabilir ya da ilgili mahkemeye başvurarak bilgi alabilirsiniz.
Karara Çıkan Dava Ne Zaman Kapanır?
Karara çıkmış davanın kesinleşmesinde, tüm iç hukuk yollarının tamamlanmış olmasına bakılır. Temyiz sürecinde, dava dosyasının incelenmesi ve karara bağlanmasında ilk derece mahkemeleri ya da Yargıtay yetkilidir. Bu süreç tamamlandıktan sonra ise verilen karar artık kesin karardır.
Karara çıkmış davanın kapanmasında, temyiz yolunun da önünün kapanmış olması zorunludur. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay ya da hak ihlali halinde Anayasa Mahkemesinin dosyayı incelemesi ile tamamlanır. Temyiz yoluna gidilmediği hallerde, dosyanın karara çıkmasından sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanmış olur.
Dava Kararı Çıktıktan Sonra Süreç Nasıl Devam Eder?
Davanın nihai karar çıkması sonrası, istinaf ve temyiz süreci başlamış olur. Davada alınan kararın istinaf edilmemesi durumunda, kararının işlemleri ve bildirimleri gerçekleştirilir. Bazı davalarda ise kararın verilmesinden hemen sonra kesinleşmesine ihtiyaç duymadan infaz edilir. Boşanma kararları için ise dosya durumu karara çıkmış denmesi, boşanmanın kesinleşmesidir ve durum için iyi bir örnektir.
Karar çıkmış dava sonuçlandığı için gerekçeli karar yazma sürecinin de başladığından bahsedilebilir. Ceza mahkemelerinde, gerekçeli kararın yazılma süresi 15 gündür. Bu süre hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.
Boşanma Davası Karara Çıkmış Dosya Sonuçlanma Süresi Nedir?
Hukuken eşlerden her ikisi de, hukuken boşanma davası talebinde bulunma hakkına sahiptir. Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli dava olarak, 2 şekilde gerçekleştirilir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler uzlaşmış olduğu için dava bu duruma göre açılır. Ancak, çekişmeli boşanma davasında durum aynı değildir. Çekişmeli boşanma davası daha yıpratıcı süreçleri içerir. Evlilik kurumu içinde herhangi bir konuda eşlerden sadece birinin bile bir konuda uzlaşmamış olması, davanın çekişmeli olarak görülmesine sebep olur ve bazı davalar 4-5 yıl kadar sürebilir.
Bu nedenle boşanma davası başvurusu yapmadan önce, davayı açacağınıza doğru şekilde karar vermeniz gerekir. Ceza hukuku ya da boşanma avukatı aracılığı ile boşanma davası karara çıkma süreci ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davasında bu karar tek celsede sonuçlanır. Çekişmeli boşanma davalarında ise davanın sonuçlanması 4-5 yılı bulabilir. Ancak, sistem üzerinden ya da gönderilen tebligatta boşanma davası dosyası karara çıkmış ibaresi ile karşılaştığınızda, davacının davayı kazandığı ve evlilik birliğinin sonlandığı kesinleşmiştir.
Boşanma Davası Kararı Ne Zaman Netleşir?
Her boşanma davasının kesinleşme süreci bazı durumlara bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu gibi durumlarda, boşanma davası karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır sorusuna cevap aranır. Davanın sonuçlanması ve kesinleşmesi, temyiz süreci ile birlikte yaklaşık 15 gün kadar sürer. 15 gün içinde kesinleşmiş dava ve hakimin sonuca bağlamış olduğu karar, taraflara yazılı şekilde gönderilir.
Boşanma davasının temyiz edilmemesinde ise boşanma davasının kararı resmi olarak kesinleşir. Ancak, temyiz edilmesine rağmen daha uzun süre gerekebilir. Sonuç karara bağlandığında, nüfus müdürlükleri tarafından taraflara bu durum bildirilir. Sonrasında ise boşanma neticesinde, nüfus müdürlükleri tarafından eşlerin kimliklerine medeni durumları işlenir.
Karar Çıkan Dava Dosya Bilgilerine Nasıl Ulaşılır?
Karara çıkan dava dosyasına ait detaylara ulaşmak günümüz teknolojisinde oldukça kolaydır. UYAP Vatandaş portalında, karara çıkan dava detaylı şekilde yer alır. Dosya numarası ile davanın açılış tarihi, dava türü, duruşma günü ve saati gibi tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Dosya durumu kararı çıkmış ise karar neticesini yine portal üzerinden ya da avukatınız aracılığı ile öğrenebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Karara Çıkan Dava Ne Demek?
Karara çıkan dava ile mahkeme hâkiminin ilgili davaya konu olay ile alakalı kararının netleştiği, davayı bitirdiğini ifade edilir.
Karara Çıkmış Dava Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Karara çıkmış davanın sonuçlanma süresi, davanın çeşidine ve karmaşıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle mahkeme kararının verilmesinde sonra bir süre daha yürütme ve itiraz süreçleri devam edebilir. Bu süre içinde hukuki işlemler hızlı bir şekilde yol alsa dahi, tarafların yapabileceği itirazlar ve temyiz başvuruları sebebi ile süreç uzayabilir. Karara çıkmış dava, ortalama olarak birkaç ay ila bir yıl arasında kesin olarak sonuçlanabilir.
Mahkeme Kararının Kesinleşmesi Ne Demektir?
Mahkeme kararının kesinleşmesi, verilen karar için hukuki anlamda bağlayıcı ve uygulanabilir hale gelmesini ifade eder. Bu aşamada karara, taraflardan herhangi birinin itiraz etmemiş ya da temyiz süreci tamamlanmış olmalıdır. Kesinleşmiş karar, artık değiştirilemez ve hukuken zorunlu olarak uygulanmalıdır.
Gerekçeli Kararın Taraflara Tebliği Ne Zaman Yapılır?
Gerekçeli kararın yazılmasından sonra taraflara tebliği yapılır. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar aleyhine istinaf yolu başvuru süresi, kararın açıklanması sonrası 2 hafta olarak belirlenmiştir.
Davanın Karara Çıkması Davasında Avukat Şart Mı?
Karara çıkmış dava için bir ceza hukuku avukatı bilgisine başvurmak çok daha yararlı olur.