Cinsel İftira Atmanın Cezası Nedir?

Cinsel İftira Atmanın Cezası Nedir?

Cinsel iftira atmak ile başka herhangi bir suçla ilgili iftira atmak arasında bir fark bulunmaz. İftira TCK’da suç olarak düzenlenmiştir. Cezalandırılan bir eylem, kişi hakkında haksız bir şekilde işlemediği bir fiil ile alakalı yapılan isnad sonucu ceza verilmesi, yaptırım uygulanması ve adli bazı işlemlere maruz kalmasına neden olmaktır.

Bir kişi hakkında hukuka aykırı bir fiilin isnadı, iftira suçunun konusudur. Failin, masum olduğunu bilmesinin yanında bir kişiye suç attığında iftira suçu yaşanmış olur. TCK 267 uyarınca iftira suçu cezalandırılırken bu suç çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

İftira atma bu suçta en önemli detayken, mağdur belli ve somut bir fiille isnad edilebilir. Fiilin belirsiz olması iftira suçunun oluşmasında engel teşkil eder.

Cinsel İftira Suçu

Fail mağdurun soruşturma ya da kovuşturmaya maruz kalmasına neden olacak, hukuka aykırı bir fiil isnad ettiğinde iftira suçu söz konusu olur. İsnad edilen fiilin bir suç oluşturması şartı bulunmaz. Disiplin yaptırımını ilgilendiren fiiller de, iftira suçunun konusunu oluşturabilir.

Hukuka aykırı bir fiilin isnadı yetkili makamlara ihbar yolu ile ya da şikâyet yolu ile iletilebilir. Bunun dışında basın yayın yolu ile de şikâyette bulunmak mümkündür. Cinsel iftira suçu herkes tarafından işlenen bir suç türüdür. Hukuka aykırı fiilin isnadı belli bir kişiye yönelik gerçekleştirilir. Mağdurun kimliğinin açıkça belirtilmesine gerek yoktur. Mağdurun yapılacak bir araştırma sonucu kimliğinin belirlenmesi yeterlidir.

İftirayı atan failin isnad ettiği suç, hiç işlenmemiş olabileceği gibi gerçekte işlenmiş ama suç isnad edilen mağdur tarafından işlenmemiş de olabilir. İftira atan kişi, mağdurun alacağı cezayı artırmak üzere suça bazı eklemeler de yapabilir.

Fail, cinsel iftira suçu attığı mağdurun gerçekte bu suçu işlemediğini bildiği halde iftira atmış olması, cinsel iftira suçunu oluşturur. İftira suçunun doğrudan kasıtla işlenmiş olması gerekir. Cinsel iftira atan failin özel bir kastla hareket etmiş olmasına bakılır. Cinsel iftira suçu ile ilgili öğrenmek istedikleriniz için bir ceza hukuku avukatı ile görüşebilir, haklarınızı daha iyi öğrenebilirsiniz.

Cinsel İftira Suçu Şikâyet

Cinsel iftira suçu şikâyete tabi olan suçlar içinde yer almaz. Savcılık suç işlendiğini öğrendiği zaman kendiliğinden harekete geçer ve soruşturmayı başlatır. Yeterli suç şüphesi oluşturan iddianameyi hazırlayarak kamu davası açma hakkına sahiptir. Cinsel iftira suçundan kaynaklı kamunun da zarar göreceği kanaatine varılır.

Cinsel iftira suçu mağduru, bir süre sonra şikayetinden vazgeçmiş olsa bile bu kamu davası düşmez. Dava sonuçlanana kadar savcılık makamı da davaya taraf olur. Cinsel iftira suçu dava zamanaşımı süresi 8 yıl olarak belirlenmiştir. Olayın üzerinden 8 yıl geçmesi ile dava açma hakkı ortadan kalkmış olur. Cinsel iftira suçunda olayın işlendiği yerdeki Asliye Ceza Mahkemesi görevlidir.

Cinsel İftira Suçu Cezası

Cinsel iftira suçu cezası miktarı için somut olay belirleyicidir. İftira suçu işlendiğinde basit hali ile 1 ila 4 yıl aralığında hapis cezası hükmedilebilir. Aynı zamanda suç nitelikli halde işlenmiş ise ceza miktarı da artar.

Cinsel iftira suçu sebebi ile mağdur olan kişi Cumhuriyet savcısına suç duyurusunda bulunabilir. Mağdurun, ayrıca faile maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı da saklıdır.

Cinsel İftira Suçu Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Cinsel iftira suçundan dolayı mağdur, faile karşı maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Hukuka aykırı gerçekleştirilmiş bir fiil ya da işlem malvarlığını eksiltti ise maddi zararın giderilmesi için maddi tazminat davası açılabilir.

Hukuka aykırı eylem ve işlemlerden dolayı kişinin bir keder yaşaması, yıpranma ve üzüntü gibi etkenler manevi kayıplara yol açabilir. Bu durumda açılacak dava manevi tazminat talebini de içerir. Cinsel iftira suçundan kaynaklı hükmedilecek maddi ve manevi tazminat miktarı, tarafların mali durumuna, olayın niteliğine, oluşan zararın boyutuna göre kararlaştırılır.

İftira suçundan kaynaklı maddi ve manevi tazminat davası açılamasında, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe ile başvuru yapılması gerekir.

Cinsel İftira Suçu Uzlaşma Hükümleri

Uzlaşma hükümleri suç isnadı altındaki kişi ile suçun mağdurunun anlaşması sırasında geçerli olabilir. İftira suçu işlendiği zaman uzlaşma hükümleri geçerli olmaz.

İftira suçu işlendiği zaman ceza davası vasıtası ile yargılama yapılır. Ceza davaları kamu davası niteliğindedir. Bu tip suçlar kamunun zarar görmesine neden olabileceği için ceza davası kapsamında yargılanır. Cinsel iftira suçu ile ilgili yargılamaların yapıldığı yargı merci ise Asliye Ceza Mahkemesi’dir.

İftira Suçu Unsurları

Ani hareketlerden ve şekli suçlardan kaynaklanan iftira suçu aynı zamanda tehlike suçu niteliğindedir. Bu suç işlendiği zaman bir zarar meydana gelip gelmediği önemli değildir. Hukuka aykırı bir fiil mağdura isnad edilmiş ise iftira suçunun konusudur.

İftira suçu ile alakalı en önemli noktalardan biri de bu suçun yaşanmasında yegâne şart mağdura hukuka aykırı fiilinin isnadıdır. Hukuka aykırı olan fiil bir başkası tarafından gerçekleştirilmiş olsa da bunun da bir önemi yoktur. Bu suçta önemli nokta, mağdur tarafından hukuka aykırı fiilinin işlenmemiş olduğudur.

İsnad edilen fiil ve gerçek arasında bir uyuşmazlık yaşanması gerekiyorken isnat edilen fiil kamu makamlarını harekete geçirebilme özelliğini taşımalıdır. Bu suç şekli bir suç olmasından kaynaklı belli hareketler yapılarak suç gerçekleşir.

Fail bu suçu işlediğinde özel bir kast ile hareket etmelidir. Failin amacı mağdurun soruşturma ya da kovuşturma geçirmesi ile ilgili idari bir yaptırım olmasıdır. Fail, mağdura yönelik hukuka aykırı fiil isnad etmeyi bu sebepler ile gerçekleştirmelidir.

İftira suçu, şikâyet yolu ile ve ihbar yoluyla da işlenmiş olabilir. İhbarı yapan ya da şikâyet hakkını kullanan kişi, suçun işlendiğinden emin olması durumunda ise iftira suçu oluşmaz.

Nitelikli Cinsel İftira Suçu

İftira maddi deliller ile desteklendiği zaman ve fail bunları kullandığında iftira suçu nitelikli olarak işlenmiştir. Fail bu tip bir suç işlediği zaman hem iftira atar hem de fiilin işlendiği yönünde deliller ortaya çıkarır.

İftira suçu nitelikli olarak da işlenen bir suç türüdür. Bu suç nitelikli olarak işlendiği zaman hükmedilen cezalarda da değişiklik olabilir. Ayrıca, bu suçun konusu olan yargılamada hukuk dışı bir gelişmenin yaşanmaması ve hak kayıplarının önlenmesi için uzman bir ceza avukatından yardım almakta yarar vardır.

Cinsel İftira Suçunda Etkin Pişmanlık

Fail hukuka aykırı bir fiil işliyor ve bu fiilden pişman olmuşsa, suçun yarattığı zararı giderirse fail hakkında ceza indirimi yapılabilir. Etkin pişmanlık yasaları kapsamında, iftira suçu değerlendirilebilir.

İftiraya uğrayan kişi için adli ya da idari soruşturma başlatılmadan önce iftiradan dönen fail için hükmedilecek ceza üzerinden 4/5 oranında indirim yapılabilir. Mağdur hakkında soruşturma başlatıldığında, dava açılmadan önce fail iftirasından dönmüşse hakkında verilecek ceza ¾ olarak düşürülür.

Davanın açılmasından sonra ve hüküm verilmeden önce iftirasından vazgeçen faile cezasının 2/3 oranında indirim uygulanır. İftira suçundan kaynaklı hüküm verilmiş ve hüküm de infaza verilmemiş ise bu aşamada iftiradan dönüldüğünde faile verilecek ceza 1/2 oranında indirilir.

İftira suçundan kaynaklı mahkûmiyet hükmü infazı yaşandığında, iftiradan dönülmüşse faile 1/3 oranında daha az ceza verilebilir. İdari yaptırım kararı verilen iftira suçunda ise idari yaptırım kararı uygulanmadan iftiradan dönülmüşse, faile verilen ceza ½ oranında indirilebilir. İdari yaptırım kararının uygulanmasından sonra iftiradan dönülmesi halinde ise fail 1/3 oranında daha az ceza alabilir.

İftira suçunda HAGB kararları uygulanabilir. Adli para cezası ve erteleme kanun yollarına da gidilmesi mümkündür.

Cinsel İftira Suçuna Hangi Mahkeme Bakar?

Cinsel iftira suçuna Asliye Ceza Mahkemesi bakar. Cinsel iftira suçunun basit hali ile işlenebileceği gibi nitelikli şekilde de işlenmesi mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Cinsel İftiraya Uğrayan Kişi Ne Yapmalı?

Cinsel taciz işlediği ile ilgili iftiraya uğrayan kişi, suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunabilir. Aynı zamanda kendisine iftira atan kişiye karşı maddi ve manevi tazminat davası da açabilir. Bu durum iftira suçunu oluşturur.

İftira Atan Kişi Ne Kadar Ceza Alır?

İftira suçu ile ilgili düzenlenmiş hükümlere göre iftira suçunun basit halinin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Maddenin devamı durumunda ise daha ağır cezanın öngörüldüğü haller de düzenlenmiştir.

Cinsel İftira Suçu Nasıl Kanıtlanır?

Cinsel iftira, isnad edilen suçun niteliğine göre ispatı gereken bir konudur. Bir kişinin cinsel bir suçun faili olduğuna dair iftirayı ancak, kişinin orada olmadığını ispat etmesi, MOBESE kayıtları ve kapalı devre kamera sistemi kayıtları ile bireysel olarak şahsi durumuna dair kayıtlar ile ispat edebilir.