Cinsel İstismar Suçu ve Cezası

Cinsel İstismar Suçu ve Cezası

Cinsel istismar suçu, Türk Ceza Kanunu m.103’te düzenlenmiştir. Bu suç kanunda belirtilen yaş aralığındaki çocuklara fiziksel temasla oluşmaktadır. Laf atmak, sözlü taciz veya rahatsız edici bakışlar bu suçtan ziyade cinsel taciz suçunu oluşturmaktadır. Cinsel istismar suçunda mağdurun çocuk olması en önemli unsurdur. Çocuk kavramı, TCK m.6/1-a’da “henüz 18 yaşını doldurmamış kişi” olarak tanımlanmıştır.  

Cinsel Suçlar Nelerdir?

Cinsel istismar suçu ve cezasının net bir şekilde anlaşılabilmesi için öncelikle cinsel suçların neler olduğunu açıklamak gerekir. Cinsel suçlar, Türk Ceza Kanunda dört farklı suç tipi olarak ayrılmıştır. Bunlar suçlar şu şekildedir:

  • Cinsel Saldırı Suçu |TCK m.102
  • Çocuğa Karşı Cinsel İstismar Suçu |TCK m.103
  • Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu | TCK m.104
  • Cinsel Taciz Suçu | TCK m.106

Cinsel saldırı suçu TCK m.102’de düzenlenmiş olup yetişkinlere karşı gerçekleştirilen ve vücut dokunulmazlığının ihlali şeklinde ortaya çıkan suçtur. Cinsel saldırı suçunda bulunan kişi, mağdurun şikâyeti üzerine iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Çocuğa karşı cinsel istismar suçu TCK m.103’te düzenlenmiş olup çocuklara yönelik istismar niteliğindeki cinsel davranışlardır. Çocukların cinsel gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamlamalarını engelleyen istismar niteliğindeki davranışlar bu suçun konusunu oluşturur. Çocuğa karşı cinsel istismar suçunun cezası üç yıldan sekiz yıla kadar hapistir.

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu TCK m.104’te düzenlenmiş olup 15 ile 18 yaş aralığındaki çocuk ile bu çocuğun rızası dahilinde cinsel ilişkiye girme suçudur. Burada en önemli farklılık çocuğun cinsel ilişkiye rızasıdır. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun cezası şikâyet üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır.

Cinsel taciz suçu TCK m.105’te düzenlenmiş olup çocuk veya yetişkin ayrımı yapılmaksızın herkesi saldırı ve istismar boyutuna varmayan cinsel amaçlı taciz fiillerine karşı korumak amaçlanmıştır.

Cinsel İstismar Suçunun Unsurları

Çocuğun cinsel istismarı suçu, çocuklara karşı cinsel bir amaçla fiziksel temasta bulunmakla oluşmaktadır. Bu suçun mağduru erkek veya kız çocuk olabilir. Cinsel istismar suçu kapsamında çocuk kavramı 2 farklı şekilde kategorize edilmiştir:

  • 15 yaşını tamamlamamış çocuklar
  • 15 yaşını tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş çocuklar

15-18 yaş grubunda yer alan çocuklara karşı ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi sakatlayan başka bir sebebe dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar da cinsel istismar suçunu oluşturur.

Cinsel istismar suçunun faili herkes olabilir. Kadın veya erkek, çocuk veya yetişkin herkes bu suçun faili olabilir ve cinsel istismar suçu yalnızca kasten işlenebilir.

Çocuğa Karşı İşlenen Basit Cinsel İstismar Suçu | TCK m.103/1

Cinsel istismar suçunun basit hali çocuğa karşı cinsel duyguları tatmin amacıyla yalnızca fiziksel temasta bulunarak meydana gelir ve cinsel ilişki düzeyine varmaz. Bu suçun gerçekleşmesi için failin kendini fiziksel olarak tatmin etmesi şart değildir.

Çocuğa Karşı İşenen Nitelikli Cinsel İstismar Suçu / Tecavüz Suçu | TCK m.103/2

Çocuğun vücuduna organ veya sair bir cisim sokmak suretiyle gerçekleştirilen nitelikli cinsel istismar suçuna uygulamada “tecavüz” de denilmektedir. Bu suç mağdur çocuğun vücut boşluklarına (vajinal, anal, oral) organ veya bir cisim sokma fiili ile oluşur.

Bu nitelikli halin oluşması için failin tatmin olma amacı taşıması gerekli değildir. Çocuğun vücuduna organ veya sair cisim sokulduğunda suç tamamlanmış olur.

TCK m.103/2’de belirtilen organı sadece cinsel organ olarak yorumlamamalıyız. Cinsel organ haricinde vücuda girebilme özelliği taşıyan; örneğin parmak ve benzeri organlar da bu madde kapsamına dahildir. Bu suç kapsamında organın sahibinin cinsiyetinin önemi yoktur. Bizzat mağdur bile suçun aracı olarak kullanabilir. 

Cinsel istismarın vücuda sair cisim sokulması ile gerçekleşmesi halinde bu cismin ne kadar sokulduğunun ya da boyutunun önemi yoktur. Mağdurun vücuduna sokulan organ dışındaki cisimler, örneğin; cop, şişe, silah, kalem veya sopa sair cisim olarak kabul edilir.

Cezada Artırım Yapılması Gereken Nitelikli Haller | TCK m.103/3

  • Birden fazla kişi tarafından birlikte,
  • İnsanların toplu olarak bir arada yaşamak zorunda bulunduğu kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi, 
  • Üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımları tarafından işlenmesi halinde 
  • Kamu görevinin ya da hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylığı kötüye kullanılması hali
  • Vasi, öğretici, bakıcı gibi gözetim veya bakım yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi hali, nitelikli hallerden sayılmaktadır.

Cezada İndirim Yapılmasını Gerektiren Nitelikli Haller | TCK m.103/1

Cinsel istismar suçunda, cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması cezada indirim yapılmasını gerektiren bir nitelikli haldir. Cinsel istismarın ısrarcı bir hal almadığı, basit bir düzeyde kaldığı, ani ve kesintili hareketlerle gerçekleştirildiği hallerde sarkıntılık düzeyinde kaldığı söylenir.

Cinsel istismar suçu bakımından belli bir ağırlığa ulaşmayıp ani ve kesintili hareketlerle gerçekleştirilen “yolda yürüyen mağdurun kalçasını elleme”, “mağdurun beline sarılma” gibi davranışlar Yargıtay tarafından sarkıntılık düzeyinde kalan cinsel istismar olarak kabul edilmiştir.

Neticesi Sebebiyle Ağırlaştırılmış Cinsel İstismar Suçu | TCK m.103/6

Cinsel istismarın mağdurun bitkisel hayata girmesine veya ölümüne neden olması bu suçun neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış halini oluşturmaktadır. Bitkisel hayata girme ya da ölüm gerçekleştirilen cinsel istismar sonucu olmalıdır.

Bu netice cinsel davranışın icrası sonucunda gerçekleşmiş olabileceği gibi, cinsel istismarı gerçekleştirebilmek için mağduru etkisiz hale getirmeye çalışırken de gerçekleşmiş olabilir. 

Çocuğun Cinsel İstismarı Suçunda Görevli Mahkeme

Sarkıntılık düzeyinde cinsel istismar suçu için görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Bunun dışında TCK.103’te yer alan diğer fiiller için yargılamayı yapacak görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Cinsel İstismar Suçunda Şikâyet ve Zamanaşımı

Cinsel istismar, çocuklar tarafından sarkıntılık düzeyinde kalan işleniş şekli hariç resen (cumhuriyet savcısı tarafından) soruşturulan ve kovuşturulan suçlardandır. Cinsel istismarın sarkıntılık şeklinde işlenmesinin failinin çocuk olması halinde, bu suçtan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun, velisinin veya vasisinin şikayetine bağlı tutulmuştur.

Şikâyet süresi, fiilin ve failin kim olduğunun öğrenilmesinden itibaren 6 aydır. Bu durumda suçun mağduru olan çocuk şikâyette bulunmasa bile, velisi veya vasisinin şikâyeti yeterli olacaktır.

Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçunun basit halinin dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. 15 yıl içerisinde her zaman fail hakkında soruşturma ve kamu davası açılabilir.

Cinsel İstismar Suçunda İçtima

Cinsel istismar için başvurulan cebrin kasten yaralama suçunun ağır neticelerine neden olması halinde gerçek içtima hükümleri uygulanarak, cinsel istismar ve kasten yaralamanın neticesi sebebiyle ağırlaşmış şeklinden ayrı ayrı cezalara hükmolunacaktır. (TCK m.103/5)

Cinsel istismara yönelik fiilin gerçekleştirilmesi için mağdurun hürriyetinden yoksun kılındığı hallerde, failin cinsel istismarın yanı sıra kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçundan dolayı da sorumluluğu gündeme gelecektir. Örneğin, bir çocuğu istismar etmek iki gün bağlı bir yerde tutmak gibi.

Çocukların Cinsel İstismarı Suçunun Cezası

Cinsel istismar suçunun temel şekli için 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. (TCK m.103/1)

Vücuda organ veya sair cisim sokulmak suretiyle gerçekleştirilen nitelikli şekli için 16 yıldan az olmamak üzere hapis cezası hüküm altına alınır.

Cinsel istismar suçunda mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza,

  • Sarkıntılık düzeyini aşması halinde 10 az olamaz.
  • Sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 5 yıldan az olamaz.
  • Nitelikli cinsel istismar halinde ise 18 yıldan az olamaz.

Nitelikli Cinsel İstismar Suçunun Cezası

  • Cinsel istismar suçunun ilk nitelikli hali suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesidir. Bu suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi, birden fazla kişinin cinsel istismar fiiline müşterek fail sayılmayı gerektirecek bir katkıda bulunmasını ifade etmektedir. Bu nitelikli halde ceza yarı oranında arttırılır. (TCK m.103/3-a)
  • Cinsel istismar suçunun insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılarak uygulanır. (TCK m.103/3-b)
  • Cinsel istismar suçunun, çocukla belli akrabalık ilişkisi içinde olanlar tarafından işlenmesi diğer bir nitelikli haldir. Buna göre suçun üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımlığı ilişkisi içerisinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey ana, üvey baba, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından işenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılır. (TCK m.103/3-c)
  • Cinsel istismarın çocukla vasi, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma bakım veya gözetim yükümlülüğü ilişkisi bulunan kişiler tarafından işlenmesi cezanın aratılmasını gerektiren bir diğer nitelikli haldir. (TCK m.103/3-d)
  • Çocuğun cinsel istismarı suçunun, kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde cezanın yarı oranında arttırılması hükmolunur. (TCK m.103/3-e)

Sarkıntılık Düzeyinde Cinsel İstismar Suçunun Cezası 

Cinsel istismar suçunun sarkıntılık düzeyinde kalan ve daha az cezayı gerektiren nitelikli şekli için 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. (TCK m.103/1, cümle, 2) 

Cinsel İstismar Suçu Nasıl İspatlanır? / Avukat Desteği

Cinsel istismar suçunun ispatı genel olarak üç şekilde mümkün olabilir:

  • Mağdur/ katılan beyanı ve tanık beyanı
  • Somut delil; DNA testi, darp raporu, kan lekesi, olay yeri inceleme raporları vb.
  • Fiziksel delil; yazışmalar, arama kayıtları, ses kayıtları vb.

Cinsel istismar suçunda yalnızca mağdur beyanı yeterli değildir. Aynı zamanda iddiasını destekler nitelikte somut deliller de sunulması gerekir. 

Cinsel istismar suçunda mesleğinde tecrübeli ve titiz bir çalışma yürüten avukatın desteği çok önemlidir. Cinsel suçların ispatı zor olduğunda var olan delillerin üzerine gidebilecek, ceza alanında deneyimli İstanbul kartal ceza avukatından hukuki yardım almak davanın istenilen şekilde sonuçlandırılmasında büyük rol oynar. İyi bir kartal avukatı ile iletişime geçmek bu hususta oldukça önemlidir.

SIK SORULAN SORULAR

Cinsel İstismar Suçlarında Hangi Mahkeme Görevlidir?

Cinsel istismar suçlarına bakmakla görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olup sarkıntılık düzeyinde kalan hallerde görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Cinsel İstismar Suçunda Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçunun basit halinin dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.

Cinsel İstismar Suçunda Şikâyetin Süresi Nedir?

Cinsel istismarın sarkıntılık şeklinde işlenmesi ve failin çocuk olması halinde şikâyet usulü uygulanır ve şikâyet süresi 6 aydır.

Cinsel İstismar Suçunun Cezası Nedir?

Cinsel istismar suçunun temel hali için 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

LEAVE REPLY

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir